Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Benkovac prepoznao gospodarske potencijale u vinogradarstvu

Autor: Velimir Brkić

15.06.2010. 22:00
Benkovac prepoznao gospodarske potencijale u vinogradarstvu

Foto: Velimir BRKIĆ



Na benkovačkom području ima 16.720 hektara obradivih površina. Od 2006. do 2009. godine uz potporu i subvencije resornog ministarstva, Zadarske županije i Grada Benkovca podignuto je 237 hektara novih vinograda, odnosno ukupno oko 300 hektara
Zadarska županija na velika vrata ulazi u hrvatsku paletu vinarskih proizvođača. Tiskovnom konferencijom u Maloj gradskoj vijećnici, naime, jučer je u sklopu obilježavanja Dana grada Benkovca započeo “Vinfest Benkovac”, nova vinarska manifestacija s ciljem promocije kvalitetnih vina srednje i sjeverne Dalmacije.
Vina će van očiju javnosti ocjenjivati ponajbolji hrvatski ocjenjivači predvođeni stručnjacima s Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo, a rezultati će javnosti biti predstavljeni 2. srpnja na manifestaciji u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković. Uzorci vina za ocjenu kakvoće zaprimaju se u benkovačkoj gradskoj upravi do 24. ovoga mjeseca. Za svaki uzorak koji se ocjenjuje potrebno je dostaviti šest boca vina zapremine 0.7 litara uz uplatu 100 kuna.
Vinarsko-vinogradarski događaj godine
– Nakon sajma vinogradarstva VINCRO Polača na kojem se za blagdan sv. Martina u mjesecu studenom ocjenjuju vina mladog mošta i degustacija mladih ravnokotarskih vina u Stankovcima u mjesecu siječnju na blagdan sv. Vinka, pred početak glavne turističke sezone u Benkovcu će se održavati “Vinfest Benkovac” za ocjenjivanje, moglo bi se reći, zrelih vina, najavio je gradonačelnik Branko Kutija, dodavši kako je cilj prikupiti veći broj uzoraka vinogorja te uz pomoć eminentnih, priznatih enologa utvrditi osobitosti svakog pojedinog vina ili sorte te i na taj način pridonijeti edukaciji te promociji na tržištu.
Gradonačelnik Kutija je istaknuo kako je Grad Benkovac prepoznao, gospodarske potencijale u vinogradarstvu i proizvodnji vina započetoj prije 50-60 godina na poznatom benkovačkom rozeu i zbog toga je ova djelatnost uvrštena u prioritete. Na “Vinfest Benkovac” će se ocjenjivati buteljirana vina registriranih proizvođača i otvorena vina. Bez ikakvog pretjerivanja za “Vinfest Benkovac”, se može reći da je vinarsko-vinogradarski događaj godine nakon kojeg više ništa neće biti isto i nakon kojega će vinogradarstvo i vinarstvo u Ravnim kotarima i Zadarskoj županiji, odnosno u srednjoj i sjevernoj Dalmaciji, otići u novom smjeru.
Metoda 100 bodova
– Na benkovačkom području ima 16.720 hektara obradivih površina. Od 2006. do 2009. godine uz potporu i subvencije resornog ministarstva, Zadarske županije i Grada Benkovca podignuto je 237 hektara novih vinograda, odnosno ukupno oko 300 hektara. Tvrtka Badel 1862 u Korlatu kod Benkovca je na dalmatinskom kršu zasadila 103 hektara novih vinograda dok je Božo Bačić iz Podgrađa zasadio 18 hektara, a Svemir Vrsaljko iz Nadina 1,7 hektara. U Tinju su Radoslav Bobanović i Željko Uzelac zasadili 11 hektara, a Mladen Anić iz Smilčića 7 hektara, nabrajao je tajnik “Vinfest Benkovca” Zlatko Vlatković, agronom iz benkovačke ispostave Zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu.
“Vinfest Benkovac” je uveo i neke nove kriterije koji do sada nisu bili na sličnim manifestacijama. Buteljirana i otvorena vina će se ocjenjivat metodom OIV-100 bodova odobrenoj od strane Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV).
– Metoda 100 bodova je puno preciznija od metode dvadeset bodova, kod koje praktično degustacija prestaje tamo gdje je trebala početi. Kod metode 100 bodova bistroća, boja nijansa, boja intenzitet, miris, okus, harmoničnost razlažu na pojedine elemente i senzorni analitičar se mora koncentrirati na svaki pojedini element, poručuje Vlatković naglašavajući kako će se uz pomoć “Vinfest Benkovca” lakše plasirati naše proizvode na tržište, što je veliki pomak prema naprijed u promociji vinogradarstva i vinarstva Zadarske županije gdje je zasad registrirano 15-ak proizvođača vina.
 


Ocjenjivačka komisija


Komisija za ocjenjivanje u sastavu: mr. Ivana Alpeza (predsjednica) iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, Branka Mihaljević iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, Edi Maletić iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split, etnolog iz Šibenika Ante Grubišić, Mandica Erceg iz Vinarije Šibenik, Janko Jovanov, vodeći enolog vinarije Čara na Korčuli i voditelj benkovačke vinarije Željko Pavlović – je zaista eminentna, nadasve stručna, govori tajnik Zlatko Pavlović koji je na polačkom VINCRO-u dobio priznanje za najbolje ocijenjeno otvoreno vino slijedeći na taj način laureatsku stazu svoga brata ginekologa dr. Ivice Vlatkovića, čije je maslinovo ulje na predzadnjem Noćnjaku proglašeno šampionom.