Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izabrano novo vodstvo ogranka Matice hrvatske

Autor: Goran Bujić

15.06.2010. 22:00
Izabrano novo vodstvo ogranka Matice hrvatske

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Izborna skupština Matice hrvatske – Ogranak Zadar održana je u ponedjeljak 14. lipnja. U izvješću o radu Ogranka dosadašnjeg predsjednika prof. dr. sc. Šime Batovića ističe se, između ostalo, da je zadarski Matičin Ogranak u proteklih 20 godina otkako je obnovljen njegov rad, u sklopu svoga širokog područja djelovanja na unapređivanju i očuvanju hrvatske kulture imao iznimne uspjehe. Tako je Ogranak u tom razdoblju tiskao oko 200 knjiga, među njima 40 svezaka svoga časopisa Zadarska smotra, ukupno 25 zbornika, od čega je 10 svezaka zbornika Ogrankove znanstveno-književne manifestacije Domaća rič. Tiskane su 23 knjige na čakavskom govoru, objavljeni dijalekatski rječnici mjesta Sali, Kukljice, Rivnja, Povljane, Kolana, više rječnika u tisku i nekoliko u pripremi.
Od značajnijih izdanja uskoro izlaze “Povijest Zadra 4”, te knjiga “Kršćanski Zadar” Karla Bianchija. Završeni su zbornici “Nin u prapovijesti”, “Nadin u kasnoliburnsko doba”, “Otok Ugljan” i dr.
U sklopu svoga djelovanja Ogranak je godišnje održao od 20 do 50 predavanja, prikaza knjiga, zatim pjesničkih večeri i drugih javnih kulturnih priredaba.
U proteklih dvadeset godina Ogranak je u širem zadarskom području osnovao 11 povjereništva. Pojedini od njih razvili su širu djelatnost osobito u mjestima na otocima – u Salima, Kukljici, Kalima i Preku.
Na izbornoj skupštini Matice hrvatske – Ogranka u Zadru dodijeljene su zahvalnice zaslužnim članovima Matice hrvatske, a posebnom poveljom dosadašnji predsjednik prof. dr. sc. Šime Batović, koji je an čelu Ogranka bio 20 godina, proglašen je počasnim predsjednikom.
Dopredsjednik Glavnoga odbora Matice hrvatske Stjepan Sučić, profesor, predao je Juliju Derossiju, prof. dr. sc. Stijepi Obadu te prof. dr. sc. Šimi Batoviću zahvalnice predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića za dugogodišnji iznimno uspješan rad na ostvarivanju programa Matice hrvatske.
Na izbornoj je skupštini izabrano i novo vodstvo Ogranka u Zadru. Za predsjednika je izabran Božidar Šimunić, dopredsjednika je Božo Došen, tajnik Ivan Paštar, a članovi Predsjedništva Josip Lisac, Vjekoslav Ćosić, Mile Mamić i Ivna Anzulović.