Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Peta zelena zastava

Autor: Anamarija Bilan

15.06.2010. 22:00
Peta zelena zastava

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Od 2002. godine imamo status međunarodne ekoškole i ovo je peti put da podižemo zelenu zastavu, čime smo označili obnovu statusa. Ovim podizanjem smo stekli srebrni status ekoškole, rekao je ravnatelj škole Davor Vidaković dodajući da se status ekoškole ne može dobiti samo čišćenjem okoliša već i stvaranjem odnosa prema prirodi
Medicinska škola Ante Kuzmanića podigla je jučer Zelenu zastavu prigodom obnavljanja statusa međunarodne ekoškole.
– Od 2002. godine imamo status međunarodne ekoškole i ovo je peti put da podižemo zelenu zastavu čime smo označili obnovu statusa. Ovim podizanjem smo stekli srebrni status ekoškole, rekao je ravnatelj škole Davor Vidaković. Istaknuo je da se status ekoškole ne može dobiti samo čišćenjem okoliša već i stvaranjem odnosa prema prirodi i edukacijom učenika. Medicinska škola je u projekt ekoškola ušla još 1998. godine, a od 2002. godine ima status ekoškole. Kroz godine su imali brojne akcije čišćenja, ali prije svega su se orijentirali na edukaciju učenika, stvaranje navika kod učenika za očuvanje i brigu te okoliš.
Zdenka Vulić, školska i županijska koordinatorica ekoškole rekla je kako je osim njihove škole u županiji još šest ekoškola.
– Status ekoškole dobili smo 2002. godine i svake dvije godine moramo ga obnoviti, odnosno moramo dokazati da smo u rangu kao i prije dvije godine i to postižemo zahvaljujući programu koji provodimo prema sedam koraka. Moramo dokazati da smo postigli sve korake iz programa i još nečim nagradili taj program, rekla je Zdenka Vulić. Dodala je kako je status ekoškole dobiven zajedničkim radom i trudom svih profesora, učenika i ostalih djelatnika škole.
– Tri su glavne teme – energija, voda i otpad, a dvije su teme za nadogradnju ovih – zdrav život, koji nas kao Medicinsku školu zanima te biološka raznolikost. Nastavnici se kroz svoje programe, sadržaje i aktivnosti bave ovim temama, koliko tko može, a posebnu pažnju polažu na zdrav život.
Učenici i profesori obnavljanje statusa ekoškole proslavili su prigodnom svečanošću upotpunjenom prigodnom recitacijom, pjesmom i glazbom. Zadovoljni su jer je njihov trud prepoznat i nagrađen.