Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sindikati na 65 posto šanse za referendum

Autor: Gabrijela Galić

15.06.2010. 22:00
Sindikati na 65 posto šanse za referendum

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dosad je prikupljeno je 292,5 tisuća potpisa građana protiv izmjene Zakona o radu, ali polako pada euforija građana
Sindikalne središnjice u proteklih šest dana prikupile su oko 65 posto potrebne podrške za organiziranje referenduma protiv izmjena Zakona o radu. Prema podacima koje su sindikati objavili u utorak, prikupljeno je 292,5 tisuća potpisa građana protiv izmjene ZOR-a. No, protekla dva dana došlo je do laganog usporavanja porasta broja prikupljenih potpisa, pa sindikati apeliraju na članove i građane da se odazovu i daju svoj potpis kako bi se prikupio dovoljan broj glasova za raspisivanje referenduma.
Svjesni opasnosti da nakon početne euforije dođe do laganog pada interesa za potpisivanje zahtjeva za održavanjem referenduma, sindikalne centrale razmišljaju o načinu na koji bi potakli građane. Proteklih dana kampanju za njih radila je Vlada i HDZ. Nakon kritika ministara i predsjednice Vlade upućenih sindikatima rastao je izlazak građana na “referendumske štandove”. No, sindikati su svjesni da im istupi političara na vlasti ne mogu biti srž kampanje kojom građanima trebaju objasniti zbog čega bi trebali potpisati zahtjev za referendum protiv izmjena Zakona o radu. Što će konkretno idućih dana sindikati poduzimati, još nije dogovoreno. No, plan je i da svi čelnici sindikalnih centrala krenu u obilazak terena kako bi u direktnom kontaktu građanima objasnili što se to događa sa ZOR-om.
– Tako smo blizu, a tako daleko – veli Ozren Matijašević, koordinator sindikalnih središnjica, svjestan da u idućim danima treba prikupiti potreban broj potpisa građana. Stoga i on i njegove sindikalne kolege, građane pozivaju da se ne zavaravaju dosada prikupljenim potpisima i ne računaju da će netko drugi za njih to odraditi.
Glazbenik Marijan Ban već je dao potpis za referendum, i to kako kaže “radi boljeg osjećaja” jer se ne sjeća kada je zadnji put u Hrvtaskoj organiziran referendum. “Koliko ja znam, referendumi su u demokraciji jako bitna stvar. Kada nekoliko ljudi odlučuje iza zatvorenih vrata, to nije dobro”, veli Ban. Navodeći kako on nije stručnjak za politiku, kaže kako su neke odluke Vlade loše, a da takvih odluka ubuduće ne bude, treba organizirati referendume.
 


Brešan: Bitno da se dogodi referendum


– Ovo će biti vrlo zanimljivo, jer će evidentno doći do referenduma. Veseli me to. Manje je bitno kakav će biti rezultat tog referenduma, bitno je da se on dogodi – smatra redatelj Vinko Brešan, podsjećajući kako je zadnji referendum u Hrvatskoj bio onaj za samostalnost države. Prema Brešanovom mišljenju, izuzetno je važno da se dogodi situacija u kojoj će građani moći izraziti svoje mišljenje. On sam, sprema se dati svoj potpis za održavanje referenduma.