Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svjetski naslov teže je obraniti nego osvojiti

Autor: Zrinka Grancarić

15.06.2010. 22:00
Svjetski naslov teže je obraniti nego osvojiti


Deset posada uz malo sportske sreće može do zlata. Mi se nadamo borbi za medalju – kaže Igor Marenić
Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan) otputovali su sinoć za Nizozemsku i Njemačku, gdje će odraditi zadnju regatu Svjetskog kupa i završne pripreme uoči Svjetskog prvenstva klase 470 koje počinje 12. srpnja u nizozemskom Haagu. Nakon regate Svjetskog kupa u Medembliku krajem svibnja, Šime i Igor su produžili za Haag, gdje su odradili sedam dana priprema. Potom su pet dana kući punili baterije na malo ljetnog odmora.
– U Medembliku smo bili treći, u dosta raznolikim uvjetima. Odlično smo to odradili, kako je regata napredovala jedrili smo sve bolje i bolje. Imali smo i jedan peh sa spinakerom koji nam se rasparao, da nije bilo toga bilo bi još i bolje. Sve pokazuje da nam forma raste i to je to. Svjetski naslov lakše je osvojiti nego obraniti. Imamo još dva-tri tjedna za izbrusiti formu. Bitno je da u regatu ulazimo spremni, bez pritiska – kaže Fantela.
Kao šlag na kraju u Medembliku je došla pobjeda u plovu za odličja u kojem je na kraju nastupilo deset najboljih. Fantela/Marenić odjedrili su medal race bez greške, pobijedili vrlo uvjerljivo. Krajem ovoga tjedna slijedi im regata Svjetskog kupa u njemačkom Kielu, gdje su lani pobijedili.
– Kiel nam je jako draga regata, nekako nam leži, još 2002. godine smo tamo postigli svoj prvi ozbiljniji rezultat, bili smo deseti sa samo 17 godina. I prije dvije godine smo bili jako blizu pobjedi, izmaklo nam je prvo mjesto upravo u plovu za odličja. Nadamo se da ćemo i ove godine odjedriti dobro. A na SP će biti jako teško. Deset posada uz malo sportske sreće može do zlata. Mi se nadamo borbi za medalju, bilo koju medalju i ako odradimo kako znamo to će biti to – razmišlja Marenić.
Unatoč sjajnim rezultatima koji se postižu na regatnim poljima ulaganja u hrvatsko jedrenje daleko su manja od onoga što ovim sjajnim sportašima treba, a o onome što zaslužuju niti da ne govorimo.
– Evo mi smo lani osvojili naslove europskih i svjetskih prvaka, ali naša financijska situacija se nije drastično promijenila. Mi radimo kao i prije, idemo dalje svojim putem, ništa nas ne može pokolebati, to smo tako prihvatili. Očito je da sport mora doći na jednu razinu, prema kojoj se nadam da idemo, s obzirom na sve ove rezultate, mi smo tu da jedrenje uvučemo ljudima u glavu i onda se možda nešto promijeni. Nemam statističke podatke, ali mislim da je jedrenje po rezultatima trenutačno najbolji sport u Hrvatskoj – kaže Fantela.
Velika Britanija jedriličarska je nacija broj jedan, a ove sezone nerijetko su gledali u krmu hrvatskim jedriličarima. Najbolji britanski jedriličari iduće dvije godine do OI u Londonu imaju neograničen budžet. “No limit”, prenio nam je Igor Marenić. A hrvatski jedriličari bili bi sretni da recimo ne moraju na regatama kuhati u apartmanima, već da mogu ili jesti vani ili zamislite luksuza boraviti u hotelu. No, možda je takav skromni spartanski život upravo i motiv za ovakve sjajne rezultate.
– Najveći nam je gušt pobijediti sve te velike, bogate reprezentacije – sa smijehom će Šime i Igor.
 


Hrvatska ispred svih


Hrvatsko jedrenje lani je i ove godine postiglo iznimne, povijesne rezultate. Činilo da se će prošlu godinu biti teško, ako ne i nemoguće ponoviti, no na četiri dosad održana europska prvenstva olimpijskih klasa Hrvatska je uzela tri zlata! U Finnu je europski prvak Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Split), a krajem prošloga tjedna do naslova europskih prvaka su došli u Laseru Tonči Stipanović (Mornar, Split), te u Laser Radialu Tina Mihelić (Labud, Split). Nijedna druga nacija ne može se time pohvaliti.