Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U dvije godine pad od 55 posto

Autor: Boris Kupčak

15.06.2010. 22:00
U dvije godine pad od 55 posto

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za razliku od Hrvatske, podaci u Europskoj uniji su puno bolji, pa je tako samo u prvom tromjesečju, prema podacima koje je objavila ACEA (European Automobile Manufacturer’s Association), zabilježen porast prodaje automobila od gotovo 10 posto
Opća recesija, porast broja nezaposlenih i visoke cijene goriva utjecale su i na pad prodaje automobila u Hrvatskoj, a veliki pad vidljiv je i u Zadarskoj županiji. Za razliku od 2008. godine, u Zadarskoj županiji je preko 55 posto manje novoregistriranih vozila, prema podacima koje smo dobili iz Policijske uprave zadarske. Statistički podaci odnose se na sva vozila koja se prvi put registriraju, bez obzira na godinu proizvodnje, pa su tako u podacima i vozila koja su uvezena, ali njihov broj je zanemariv te se ovi podaci mogu uzeti kao relevantni. Dok se u prvih šest mjeseci 2008. godine očekivalo kako će prodaja automobila pasti, ona je na području Hrvatske dosegla rekordan broj od čak 14.321 prodanog automobila, a u Zadru je u tom razdoblju prvi put registrirano 2.144 vozila. U prvih šest mjeseci 2009. godine broj novoregistriranih vozila u Zadarskoj županiji pao je na 1.353, dok je ove godine taj broj tek 960. Iako broj novih registracija raste tijekom drugog polugodišta, pa je tako od lipnja do prosinca 2008. godine u Zadarskoj županiji prvi put registrirano 2.950 vozila, a u drugom polugodištu 2009. godine registrirano je 1.714, što je pad veći od 40 posto. Tako se i ove godine u drugom polugodištu očekuje povećana prodaja, ali brojka, ukoliko uopće poraste, vjerojatno neće doseći neko impresivno povećanje.
Za razliku od Hrvatske, podaci u Europskoj uniji su puno bolji, pa je tako samo u prvom tromjesečju, prema podacima koje je objavila ACEA (European Automobile Manufacturer’s Association), zabilježen porast prodaje automobila od gotovo 10 posto. Loše rezultate imala je Mađarska s padom prodaje od 53,3 te Njemačka, koja je i najveće tržište, s padom od 26,6 posto. Impresivan porast prodaje zabilježen je u Portugalu, gdje je prodano čak 87 posto više novih automobila.