Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Već šest godina bez naleta glisera na kupače

Autor: Anita Ćustić

15.06.2010. 22:00
Već šest godina bez naleta glisera na kupače


Što se tiče ove sezone, za sada još nismo imali intervencija, a prošle godine su ukupno 72 osobe uhvaćene u nepropisnom glisiranju, od čega polovinu čine stranci, kazao je Davor Škibola
Poznato je da ljetni mjeseci podrazumijevaju gužve u cestovnom prometu te, nažalost, i veći broj nesreća, ali i to da u istom razdoblju nije drugačija ni situacija na moru. Razdoblje je to u kojem more gotovo postane pretijesno za brojne jahte, brodove, jedrilice, glisere i pomorske skutere, a među kojima dodatnu zbrku stvaraju i kupači.
Da bi se ta gužva regulirala, spriječile moguće nesreće, a opća sigurnost na moru podigla na što višu razinu, postoji Pravilnik o uvjetima i načinima održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Hrvatske te granicama plovidbe brodova i brodica, a koji kontinuiranim preventivnim djelovanjem provode Lučka kapetanija i Postaja pomorske policije.
Pilot projekt
Pa, iako, ovo nije primaran rad Postaje pomorske policije Zadar, kojoj je zapravo nadzor državne granice osnovni posao, ona svakodnevno, u suradnji sa zadarskom Lučkom kapetanijom, vrši nadzor i sankcioniranje. U tu svrhu, zadarska Pomorska policija raspolaže s ukupno pet plovila, od kojih su tri dužine do 15 metara i dva ukupne dužine do 8 metara. No, osim navedenih plovila, PU zadarska je već nekoliko godina uključena u pilot projekt u sklopu kojeg raspolaže i s plovilom na mlazni pogon, odnosno pomorskim skuterom, a koji se pokazao učinkovitim i to prvenstveno jer je malen, brz i neuočljiv. Kako je pojasnio Davor Škibola, načelnik Postaje pomorske policije Zadar, prema spomenutom Pravilniku, brodovi i hidroavioni ne smiju se približavati obali na udaljenost manju od 300 metara, jahte na udaljenosti ne manjom od 150 metara, a motorne brodice i brza plovila na mlazni pogon i gliseri smiju glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojima glisiranje nije zabranjeno.
– Što se tiče kaznenih odredbi one, kada je riječ o nepropisnom glisiranju, mogu iznositi od tisuću do 10 tisuća kuna, ovisno o tome je li riječ o maksimalnom, srednjem ili minimalnom prekršaju. Moram naglasiti da posljednjih šest godina, od kada vršimo nadzor i na našem pomorskom skuteru, na zadarskom području nismo imali niti jedan nalet na kupače, a sve to zahvaljujući svakodnevnom radu kako nas, tako i kolega iz Lučke kapetanije. Što se tiče ove sezone, za sada još nismo imali intervencija, a prošle godine su ukupno 72 osobe uhvaćene u nepropisnom glisiranju, od čega polovicu čine stranci, kazao je Škibola naglasivši kako upravo ovaj omjer kažnjenih govori o tome da nisu samo stranci neposlušni, odnosno ne može se reći da nisu upoznati s uvjetima iz pravilnika zbog čega samo oni griješe.
Za sada bez intervencija
Kako je kazao načelnik, spomenuta brojka prošle godine kažnjenih je uobičajena, jer svake godine bude od 50 do 70 sankcioniranih.
Istim su Pravilnikom propisane i kazne za neposlušne kupače, a prema kojem bi se kupač koji se od obale udalji više od sto metara mogao kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 do 15 tisuća kuna.
– Postoje naravno i kazne za kupače, ali naravno da ih nikada nismo sankcionirali, a u takvim slučajevima uglavnom samo upozoravamo i naredimo im da se vrate na obalu. U ljetnim mjesecima uistinu puno radimo, a naša su plovila stalno na terenu, policija je uvijek prisutna na moru pa takva upozoravanja nisu rijetkost, kazao je Škibola, istaknuvši kako se policijske pomorske službe uglavnom upućuju na ona najnapućenija mjesta, bilo da je riječ o popularnijim plažama ili kanalima i prolazima u kojima je glisiranje česta pojava.
Kako je kazao, ljetne akcije Pomorske policije Zadar započele su ovog tjedna, policija je od prije nekoliko dana svakodnevno na moru, no s obzirom da se sezona još uvijek nije “zahuktala”, intervencija još uvijek nije bilo, no očekuju se već kroz idući tjedan.