Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Banić viceprvak Španjolske, Popović treći u Rusiji

15.06.2011. 22:00
Banić viceprvak Španjolske,  Popović treći u Rusiji


Baskima je to bilo prvo finale u 21-godišnjoj povijesti, do kojeg su došli velikim pobjedama protiv Valencije u četvrtfinalu (2-0) i Real Madrida u polufinalu (3-1), nakon što su u ligaškom dijelu natjecanja zauzeli 6. mjesto


Košarkaška sezona završila je u gotovo svim  ligama svijeta. Ostalo je tek  još doznati prvaka Italije, što  će najvjerojatnije peti put za  redom biti Montepaschi Siena  (vodi 2-0 u finalnoj seriji protiv Cantua) te najbolju  momčad Rusije, gdje su  CSKA i Himki, nakon dvije  utakmice u dvorani 17-erostrukog prvaka, izjednačeni na  1-1. Nakon što su u nedjelju  Dallas Mavericksi osvojili  NBA ligu te tako postali neslužbeni prvaci svijeta, jučer  smo doznali i prvaka druge  najjače nacionalne lige na svijetu. Šesnaesti put u bogatoj  povijesti kluba Barcelona je  osvojila prvenstvo Španjolske,  pobijedivši u finalu s 3-0 Bilbao. Baskima je to bilo prvo  finale u 21-godišnjoj povijesti,  do kojega su došli velikim  pobjedama protiv Valencije u  četvrtfinalu (2-0) i Real Madrida u polufinalu (3-1), nakon što su u ligaškom dijelu  natjecanja zauzeli 6. mjesto.  Katalonci su, pak, u doigravanje ušli s prvog mjesta te  tamo pomeli sve protivnike,  Unicaju s 2-0 te Caju Laboral  i Bilbao s 3-0.
Barcelona prejaka
I prije početka finalne serije svima je bilo jasno da je  Barcelona veliki favorit iz  prostog razloga, što je riječ o  jednoj od najboljih europskih  momčadi. Da bi se Bilbao  mogao nadati čudu morao je  pobijediti barem jednu od  prve dvije gostujuće utakmice, što mu nije pošlo za  rukom. Prva je završila 74:64,  s tim da je Barca u potpunosti kontrolirala utakmicu i uoči posljednjih deset  minuta igre imala velikih  64:40. Druga je bila nešto  neizvjesnija, jer su gosti dvije  minute prije kraja još uvijek  držali priključak (64:60). No,  tada su stigle dvije trice  igrača koji su obilježili ovu  seriju za +10 Barcelone i 2-0  u seriji. Prvu je stavio Erazem Lorbek, ključna figura iz  prve utakmice sa 24 poena i 7  skokova, a drugu Juan Carlos  Navarro. Bio je to njegov 20  poen, čime je zakoračio prema nagradi za najkorisnijeg  igrača finala. U trećoj je dodao još 16 poena (oba puta je  imao i 4 asistencije), najviše  na utakmici, koja je završila  rezultatom 55:64. Velika podrška 8682 navijača u Bilbao  Areni nije pomogla Baskima.  Marko Banić zabio je za  51:50 u 33. minuti, no bilo im  je to posljednje vodstvo na  utakmici. Opet su stvari u  svoje ruke uzeli Navarro i  Lorbek, potpomognuti  igračima poput Andersona,  Sade, Ndonga… Jednostavno  su bili prejaki. Ponajbolja europska momčad, koju je od  novog pohoda na europski  tron spriječio samo fantastični Panathinaikos Željka  Obradovića, zasluženo je osvojila naslov. I sam Banić je  uoči finala bio svjestan da je  pred njim i suigračima praktički nemoguća misija.
– Protiv njih ti se može  dogoditi da odigraš 40 minuta kvalitetno u obrani i  napadu, a da uopće ne dođeš  u priliku da pobijediš. Toliko  su dobri – rekao je zadarski  centar.
Sve u svemu, ako postoji  ijedan način kada je najlakše  prihvatiti poraz onda je to  ovaj. Na drugoj strani je bio  netko tko je jednostavno bolji. Mnogo bolji. A Bilbao,  bez obzira na poraz, ima  mnogo razloga za zadovoljstvo. Iza njega je najbolja  sezona u povijesti, koja je  svoj vrhunac doživjela pobjedom protiv Real Madrida u  polufinalu, što bi mu trebalo  donijeti i prvi plasman u Euroligu, premda to još nije  potvrđeno. Više se jednostavno nije moglo.
Trofej i dva treća  mjesta
Oni koji su u domaćem  prvenstvu sigurno mogli nešto  više su pobjednici Eurokupa,  Unics Kazan. Imali su 2-0 u  polufinalnoj seriji protiv Himkija, da bi u četvrtoj utakmici  primili koš sa sirenom za poraz i izjednačenje serije na  2-2. Onda su poraženi i u  majstorici pred svojim navijačima pa je u finale otišao  Himki, koji je već u četvrtfinalu protiv Spartak St.  Petersburga bio na rubu ispadanja. Ipak, kao opravdanje Unicsu mogu poslužiti  ozljede dva ključna igrača.  Prvo ona Kellyja McCartya,  koji nije ni igrao u doigravanju pa onda ona Marka  Popovića, zbog koje u  odlučujućim utakmicama polufinala nije bio pravi, a u  seriji za treće mjesto nije ni  ulazio u igru. S obzirom na to,  u Kazanu neće biti nezadovoljni sezonom u kojoj su  ostvarili glavni cilj, osvajanje  prvog europskog trofeja i  plasman u Euroligu sljedeće  sezone. Ni treće mjesto u  ruskom prvenstvu, osvojeno  trima pobjedama protiv Lokomotiva iz Krasnodara nije  za baciti, kao ni ista pozicija u  VTB ligi, iako će vjerojatno  ostati žal jer je i u tom natjecanju, na završnom turniru  u Kazanu, u polufinalu bolji  bio Himki.


Banićeva sezona u brojkama




Marko Banić je u 34 utakmice ligaškog dijela, od čega je 29 počeo u  petorci, prosječno igrao 26 minuta, uz učinak od 11,4 poena (60% za dva,  25% za tri, 77% sl.bacanja), 4,3 skoka i valorizaciju 12, po čemu je bio  najkorisniji igrač momčadi, uz Aarona Jacksona i Alexa Mumbrua. U devet  utakmica doigravanja je za 25 minuta bio na prosjecima od 9,2 poena (53%  za dva, 50% za tri, 73% sl.bac.), uz 4,7 skokova i valorizaciju 9,4. Ove je  sezone postao najbolji strijelac i igrač s najviše nastupa u ACB ligi u povijesti  kluba.


 


Popovićeva sezona u brojkama


Marko Popović ove je sezone u  Eurokupu prosječno postizao  13,8 poena (60% za dva, 44% za  tri, 73% sl.bacanja), uz 5,8 asistencija, 2,6 skokova, 1,6 osvojenih te 2,6 izgubljenih lopti.  Sve to za nešto više od 26 minuta  po utakmici. A odigrao ih je 11,  budući da je propustio dio sezone  zbog loma ruke. Da nije bilo te  ozljede, sigurno bi ove brojke bile  još impresivnije, kao i prosječna  valorizacija 16,5 (6. u ukupnom  poretku), ali na koncu je najbitniji  trofej i nagrada za najkorisnijeg  igrača završnog turnira. U 29  utakmica ruskog prvenstva je za  nešto manje od 24 minute prosječno postizao 11,6 poena, uz  3,9 asistencija te valorizaciju  11,3. Bio je i među vodećim  igračima VTB lige sa 17,8 poena,  4,9 asistencija i 2,3 skoka za 28  minuta po utakmici (val.17,8).


 


Zadrani u inozemstvu


Marko Popović (Unics Kazan) – Pobjednik Eurokupa, 3. u  prvenstvu Rusije, 3. u VTB ligi
Marko Banić (Bilbao) – 2. u  prvenstvu Španjolske, četvrtfinale Kupa Kralja.
Vedran Morović (Široki) –  Osvajač Kupa i Prvenstva BiH, 9.  u NLB ligi.
Šime Špralja (Široki) – Osvajač Kupa i Prvenstva BiH, 9. u  NLB ligi.
Rok Stipčević (Varese) – 7. u  prvenstvu Italije, četvrtfinale doigravanja.
Tomislav Ružić (Tofas) – 9. u  prvenstvu Turske, 1. kolo Kupa.
Jurica Žuža (Tofas) – 9. u  prvenstvu Turske.
Mladen Gligora / Nikola  Blažević (Čapljina) – 5. u prvenstvu BiH, polufinale Kupa.
Denis Vrsaljko (Hopsi Polzela) – 6. u prvenstvu Slovenije,  četvrtfinale Kupa.
Treneri: Hrvoje Vlašić (Čapljina), Tonči Mašina (Hopsi Polzela), Dario Gjergja (Liege – 8. u  prvenstvu Belgije, poraz u kvalifikacijama za Eurokup, 3. u prvom krugu Eurochallenge kupa).


Cedevita koketira s Perasovićem


Budući da je Jasmin Repeša, inače prva opcija za novog trenera  Cedevite vrlo blizu Madridu, u Sutinskim Vrelima moraju posegnuti  prema alternativnim rješenjima. No, letvica se ne spušta puno niže, i  sljedeći “pick” je Velimir Perasović, prošlosezonski trener Efes Pilsena.
– Do konkretnih razgovora još nije ni došlo, tek do nekih “ispipavanja  terena” – kaže Peras, koji u Splitu čeka razvoj situacije. Do kraja tjedna  će na Perasovićevu adresu vjerojatno stići ponuda Cedevite, ali…  Perasović ima svoju cijenu na europskom košarkaškom tržištu, i  nikamo mu se ne žuri, a Cedevita je organizacija s ograničenim  budžetom kojoj se prilično žuri.
Z. Č.