Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Roditelj mora uvijek stajati uz svoje dijete

15.06.2011. 22:00
Roditelj mora uvijek stajati uz svoje dijete


Zanimljivo je da se neka djeca ponašaju odgovornije od svojih roditelja i sama dolaze tražiti pomoć, rekla je Špinderk


Jučer je u Multimedijalnoj dvorani Gradske  knjižnice Zadar održana tribina “Maloljetnička delinkvencija – izazov za obitelj i  društvo”. Gošće tribine bile su  Ljiljana Dujmović, voditeljica  grupe za maloljetničku delinkvenciju PU zadarske i Mila  Špinderk, psihologinja pri  Obiteljskom centru Zadarske  županije.
– Teško je danas biti roditelj,  a još je teže biti dijete. U svim  ovim problemima i promjenama koje nas pogađaju, roditelji su zbunjeni, a djeca još i  više, jer izbor je sve veći i sve je  teže birati, rekla je na na  početku svog izlaganja Mila  Špinderk, naglasivši kako su  zapravo i sami roditelji, pa  onda i stručne službe, više usredotočeni na djetetovo ponašanje, nego na njegove emocije.
Roditelji su odgovorni
– Tijekom prakse naučila  sam kako se dijete ponaša onako kako se osjeća. Njegovi osjećaji zapravo nam mogu pokazati da nešto nije u redu u  obitelji, što je zapravo i simptom problematičnog ponašanja. Kada nas obitelji  traže za pomoć, tada inzistiramo da roditelji budu  uključeni u program rada i  takva suradnja uglavnom završava uspješno, rekla je Špinderk naglašavajući kako se,  nažalost, roditelji teško  uključuju u resocijalizaciju  djeteta, iako su u najvećem  broju oni odgovorni ukoliko se  dijete problematično ponaša.
– Najlakše je, poput noja,  zabiti glavu u pijesak i praviti  se da problema nema. Mnogi  roditelji smatraju da, ako su  pogriješili u odgoju, nemaju  šanse postati dobri roditelji.  To nije točno. Čak i dobri roditelji griješe. Koliko ste samo  puta čuli od nekih roditelja:  “Imam troje djece, dvoje su  dobri i krasni, a treće je problematično… a sve sam ih jednako odgajao!”, rekla je Špinderk te dodala kako je upravo  ovakvo razmišljanje pogrešno,  jer sva su djeca različita i svako  dijete treba drugačiji pristup.
– Zanimljivo je da se neka  djeca ponašaju odgovornije od  svojih roditelja i sama dolaze  tražiti pomoć, napomenula je  psihologinja Špinderk.
Ljiljana Dujmović, također,  se u svojoj praksi susreće s  raznim slučajevima problematičnog ponašanja ili delinkvencije, kada policija kao represivni oblik kontrole, mora reagirati. No, i u takvim slučajevima policija zahtjeva prisutstvo roditelja.
Sumnjivo društvo
– Obitelj je apsolutno najvažniji čimbenik u rješavanju  ovakvih problema, zbog toga  policija traži njihovo prisutstvo već od dana kada ih obavijesti da je njihovo dijete  počinilo nekakav prekršaj ili  kazneno djelo, pa sve do dana  dok se taj slučaj ne razriješi i  dok mlada osoba ne bude  upućena socijalnoj službi. Roditelj je taj koji mora stajati uz  dijete, bez obzira na počinjeno  djelo. Jer ako dijete nema osjećaj da ga roditelj štiti, to vrlo  negativno utječe na njega. Iako nismo savjetodavna služba,  policija svakim danom sve  češće obavlja i takve poslove,  jer nas roditelji mole za pomoć  i suradnju, pogotovo ukoliko  sumnjaju da im se dijete kreće  u sumnjivom društvu ili primjerice, kada im iz kuće počinju  nestajati neke vrijednosti ili  kada dijete ima kod sebe neke  predmete koje mu oni nisu  kupili, rekla je Dujmović.
Obje su gošće upozorile na  nedostatak edukacije o životnim vještinama u školama. Iako se neki programu, više ili  manje, provode s uspjehom, to  još nije dovoljno.
– Ne možemo samo tako  preuzeti neki program iz Švedske i početi ga primjenjivati u  Hrvatskoj. Ne znači da taj program nije dovoljno dobar za  nas, ali je kod nas situacija  drugačija i programi trebaju  biti prilagođeni skupinama  koje ih pohađaju. Problemi se  ne rješavaju preko noći, ali o  njima treba govoriti. Treba  stalno govoriti o problemu alkoholizma kod mladih, kockanju, krađama i drugim oblicima problematičnog ponašanja, jer to je najbolja metoda prevencije, rekla je Špinderk.
 


Raste broj mladih konzumenata marihuane




Što se tiče maloljetničke delinkvencije na području PU zadarske, Ljiljana Dujmović kazala je kako je o točnim, čak i približnim brojkama teško govoriti, a procjenjuje se da bi se brojke s kojima policija raspolaže mogle pomnožiti s tamnom brojkom 15 ili čak 20.
– Tijekom prošle godine, djelatnici PU zadarske s drogom, uglavnom marihuanom, zatekli su 46 mlađih punoljetnika te 12 maloljetnika. Godine 2009. s drogom su zatekli 39 mlađih punoljetnika i 10 maloljetnika, a već u prvih pet mjeseci ove godine 12 mlađih maloljetnika zatečeno je s drogom. Brojka raste, ne drastično, ali ipak raste i to je već dovoljno za zabrinutost, naglasila je Dujmović te dodala kako su mladi i maloljetnici najčešće skloni kaznenim djelima iz područja imovinskog delikta.
– Uglavnom je riječ o provalama u trgovine ili kioske, a u 70 posto slučajeva počinile su ih grupe djece.