Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sportom do zdrave i sretne djece

15.06.2011. 22:00
Sportom do zdrave i  sretne djece


U natjecateljskim igrama pazi se da se ne dobije samo jedan pobjednik ili gubitnik te se djecu tako uči da je svatko u nečemu dobar


U sklopu ŠRC Franka Lisice u Dječjoj sportskoj  školi “Loptica” već devetu godinu za redom održan je svečani  završni trening polaznika ove  škole koji su ovom prigodom još  jedanput roditeljima, rodbini,  najbližim prijateljima, ali i trenerima prezentirali što su tijekom godine naučili polazeći i  igrajući se u ovoj školi.
Prva dva dana ovog radnog  tjedna svečani trening odradilo  je 180 mlađih članova uzrasta od  4. i 5. godina, dok su jučer na  rasporedu bili najstariji u “Loptici”, predškolci, njih 30-ak, koji  su upravo svečanim završnim  treningom zaključili posljednju  godinu treniranja u ovoj dječjoj  školi.
Predškolci su još jednu godinu  za redom pred svojim roditeljima prezentirati svoje vještine,  koji su istodobno bodrili svoju  djecu, ali im i pomagali oko  prezentacijskih sportova, tenisa,  gimnastike te “koturaljkanja”,  odnosno rolanja.
Više igara, više zabave
Marinko Miočić, voditelj i  trener u “Loptici” istaknuo je  zadovoljstvo devetogodišnjim  radom s djecom predškolskog  uzrasta te uspjehom ove vrste  škole koja je sada napravila i  korak dalje pretvarajući se u  jutarnjim satima, počevši od  rujna ove godine i u Dječji  sportski vrtić “Loptica”.
– Na svečanom treningu djeca  su pokazala vještine iz čak tri  sporta, ali i ono što su naučili  proteklih godina. Trening je započeo novom sportskom igrom  pod nazivom “pronađi glazbeni  instrument”, a nakon toga su  uslijedili i sportovi kao što su  gimnastika, tenis, i “koturaljkanje”, odnosno rolanje. Rolanje je i do sada bilo u našem  programu, ali nismo bili u mogućnosti imati svoje role do sada kada smo ih kupili za potrebe  škole kako bismo svakom djetetu omogućili da trenira ovu  vrstu sporta. Za tenis smo konačno nabavili nove rekete prilagođene djeci, ističe Miočić.
Napretku su pridonijeli brojni seminari i odlasci na radionice u Zagreb, pa je tako ove  godine uvedeno novih šest igara. U natjecateljskim igrama  pazi se da se ne dobije samo  jedan pobjednik ili gubitnik te  djecu tako uči da je svatko u  nečemu dobar.
Upoznavanje 15  sportova
Nakon treninga naša talentirana tenisačica Bernarda Pera  dodijelila je diplome i medalje  polaznicima “Loptice” koja je i  ovu 2010./2011. školsku godinu  završila uspješno s 200-tinjak  polaznika.
Novitet vezan uz priču o  “Loptici” zasigurno je kao što  smo već spomenuli cjelodnevni  Dječji sportski vrtić s programom koji bi potpuno trebao  zadovoljavati potrebe djece i roditelja. 
– Primjenjivat ćemo nove pedagoške i psihološke spoznaje o  djetetu i odraslima. Bogata materijalna sredina, pedagoški osmišljena omogućavat će radost i  različite vrste aktivnosti i igre  djece, a time zdrav razvoj djeteta kao cjelovite ličnosti, kazao  je Miočić.
Redovni program u dječjem  sportskom vrtiću trebao bi biti  optimalno obogaćen  raznolikim  sportskim sadržajem. Tijekom  jedne godine djeca bi se trebala  upoznati čak 15 sportova, među  kojima su rukomet, košarka, nogomet, aerobik, tenis, biciklizam, atletika, kuglanje, gimnastika, ritmička gimnastika, odbojka, hokej, orijentacijsko  trčanje i koturaljkanje. Usto,  djecu svakog tjedna posjećivali  bi u dogovoru s voditeljima i  profesionalni sportaši. Djeca će  pohađati obuku neplivača, školu skijanja, ali i ljetne kampove  po želji, kazali su u “Loptici”.