Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Suhozid se otima zaboravu

15.06.2011. 22:00
Suhozid se  otima zaboravu


U Kolanu će se u  petak, 17. lipnja, održati dvije  zanimljive manifestacije, Peto  državno natjecanje u striži  ovaca i Prvo prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida –  Kolan 2011. Organizatori  Državnog natjecanja u striži  ovaca su Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza i  Udruga uzgajivača paške ovce Kolan.
Natjecanje će se održati u  dvije kategorije, striženje ovaca tehnikom ručne škare i  tehnikom električne škare.  Dok je natjecanje u striži  ovaca u protekle četiri godine  dobilo status jednog od najzanimljivijih događaja na Pagu, ove bi godine veliku pozornost moglo privući Prvo  prvenstvo Hrvatske u gradnji  suhozida, što ga organiziraju  Udruga za očuvanje kulturne  i prirodne baštine otoka Paga  i RH “Suhozid” iz Kolana,  Udruga uzgajivača paške ovce Kolan, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kolan, Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza. Pokrovitelji oba natjecanja su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja,  Zadarska županija i Općina  Kolan.
U natjecanju će sudjelovati  osam četveročlanih reprezentacija s područja na kojima se  održala vještina gradnje suhozidnom tehnikom. Sudjelovat  će predstavnici Drvenika, Tisnog, Vodica, Luna, otoka Krka, Dragodida, Povljane i Kolana.
– Svjesni smo da postoji i  niz drugih društava i skupina  koji bi mogli ravnopravno i  kvalitetno sudjelovali u ovom  državnom prvenstvu. Ukoliko  sve bude po planu sljedeće  godine će na natjecanju moći  sudjelovati predstavnici bilo  kojeg područja Hrvatske, rekao je Ivo Butković, predsjednik udruge “Suhozid”.