Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U berbi maraške i zadarski zatvorenici

15.06.2011. 22:00
U berbi maraške i zadarski zatvorenici


Riječ je o zatvorenicima iz zadarskog zatvora s kojima je i potpisan ugovor o suradnji. Zatvorenici koji će raditi na poslovima berbe su osuđeni na blaže zatvorske kazne, a njihov broj ovisi i o njihovu interesu. Mi očekujemo 10-ak zatvorenika, ističe Montebelo


Berba maraške počinje sljedeći tjedan, a točan početak ovisi o  vremenskim prilikama i stupnju zrelosti  ploda, doznajemo od direktora zadarske  “Maraske” Vandrija Montabela.  
Berba bi trebala trajati 15-ak dana jer  toliko traje optimalna tehnološka zrelost  ploda. Na “Maraskinoj” plantaži očekuje  se 500 do 600 tona maraške, a kod  Maraskinih kooperanata se očekuje  nešto bolji urod nego prošle godine.
Zanimljivo je da će ove godine na  poslovima berbe maraške biti angažirani  i zatvorenici, što nam je potvrdio direktor  Montabelo.
– Riječ je o zatvorenicima iz zadarskog  zatvora s kojima je i potpisan ugovor o  suradnji. Zatvorenici koji će raditi na  poslovima berbe su osuđeni na blaže  zatvorske kazne, a njihov broj ovisi i o  njihovu interesu jer je rad dobrovoljan.  Mi očekujemo 10-ak zatvorenika te smatramo da će njihov rad na plantaži biti  obostrano koristan, ističe Montabelo.
Inače, maraška će se brati s cjelokupne  površine plantaže Vlačine, odnosno sa  212 hektara s time da će se oko 80 posto  plantaže brati strojno, a 20 posto plantaže će se brati ručno.
– Za strojnu berbu smo nabavili opremu te će ova godina biti pravi test strojne  berbe višnje maraške, najavljuje Montabelo.
Doznajemo i da je dogovorena otkupna cijena maraške od 4 kune po  kilograma što je za 0,5 kune više nego  prošle godine.
Maraska je, bez obzira na znatne količine uroda s vlastite plantaže, ponudila  cijenu kooperantima za kompletan otkup  maraške te će se tradicionalno organizirati otkupno mjesto u Škabrnji. Maraška se također može predati i u krugu  tvornice “Maraska”, a točan datum početka otkupa bit će objavljen u ponedjeljak  20. lipnja.