Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Velike diktatorice” ne biraju doba godine

15.06.2011. 22:00
“Velike diktatorice” ne  biraju doba godine


Na moguće upite zašto postavljamo dramu ljeti, odgovaram kako tekstovi nisu sezonski. Riječ je o predstavi čija se radnja događa 1941. godine kada se u Berlinu susreću Eva Braun i Clara Petacci. No, vrijeme o kojem predstava progovara se može konotirati u sva razdoblja iza Drugog svjetskog rata. I danas imamo neke druge svastike i neke druge križeve, a humor i zlo ostaju isti – Jasna Ančić


U povodu skorog  početka 17. izdanja Zadarskog kazališnog ljeta jučer je  u HNK Zadar održana konferencija za medije na kojoj  su program, predstave i ostale  događaje povezane s festivalom predstavili Renato  Švorinić, ravnatelj HNK Zadar, Jadranka Svaguša, producentica, Jasna Ančić, ove  godine na Ljetu u funkciji  redateljice, te Žana Bumber,  Petra Težak i Anica Kovačević, glumice predstave  koja otvara festival. Program  ovogodišnjeg Zadarskog kazališnog ljeta čini sedam  predstava i četiri koncerta  suvremene glazbe, a održavat  će se od 30. lipnja do 4.  kolovoza.
Otvorenje uz domaću  produkciju
– Kao i prijašnjih godina naš  program započinje posljednjeg dana mjeseca lipnja, a  kao i prethodne tri godine  festival otvaramo domaćom  produkcijom. Riječ je o predstavi “Velike diktatorice” koju  je prema tekstu Roberta Davida MacDonalda režirala  Jasna Ančić. Nakon toga uobičajeno slijede gostujuće  predstave, te naša  “Stoše od  Foše” koju će biti zanimljivo  prvi puta vidjeti na otvorenom prostoru, a potom festival suvremene glazbe. Sponzori festivala su Grad Zadar i  Ministarstvo kulture, a  troškovi će iznositi oko  400.000 kuna, jednako kao i  lani, kazao je Švorinić.
Potom su predstavljene glumice iz predstave “Velike diktatorice” Žana Bumber, Petra  Težak i Anica Kovačević koje  su se složile kako je riječ o  odličnom tekstu, te kako im je  bilo izvrsno raditi zajedno, a  napose rad s Jasnom Ančić.
– Žanrovski bi predstavu  “Velike diktatorice” mogli  odrediti kao humornu dramu.  Na moguće upite zašto postavljamo dramu ljeti, odgovaram kako tekstovi nisu sezonski. Riječ je o predstavi  čija se radnja događa 1941.  godine kada se u Berlinu  susreću Eva Braun i Clara  Petacci. No, vrijeme o kojem  predstava progovara se može  konotirati u sva razdoblja iza  Drugog svjetskog rata. I danas imamo neke druge svastike i neke druge križeve, a  humor i zlo ostaju isti. Komad  govori o ljudskoj ambiciji i  častohleplju, te o tome kako  žena nije, kako se misli, lakša  i mekša prema svijetu od  muškarca, već samo puno sofisticiranija, a to ćemo ovom  predstavom i dokazati, kazala  je redateljica Ančić za koju je  Švorinić kazao kako se prilikom rada na ovoj predstavi  odrekla honorara.
Zlo i šutnja
Žana Bumber, glumica koja igra i u predstavi “Stoše od  Foše” je za “Velike diktatorice” ustvrdila kako je riječ  o komadu koji progovara o  velikoj temi:
– Što se tiče rada na predstavi moram kazati kako mi je  ovo prvi put da s Jasnom  Ančić surađujem kao s redateljicom. Radi se o fašizmu  i nacizmu kojima dajemo ženska lica. Moj lik – Eva Braun  – najbolje je čuvana tajna  Trećeg Reicha. Poseban se  naboj stvara kada naerotizirana Clara susreće sterilnu  arijevku Evu. Kroz razgovor o  običnim, ženskim stvarima  njih se dvije pretvaraju u svoje  muškarce, odnosno u Mussolinija i Hitlera. Njih dvije  nisu ništa napravile da bi  zaustavile zlo koje su sijali  njih dvojica, a u tim se trenucima možemo prepoznati i  mi koji danas gledajući svo zlo  oko sebe šutimo. Ovo su Eva  Braun i Clara Petacci 2011.  godine.
Cijene ulaznica biti će kao i  lani, 50 kuna, a sve će se  predstave i koncerti, osim  predstave KLZ “Michelangelo Buonarotti” koji će se igrati  u crkvi sv. Dominika, održati  u dvorištu Providurove palače. U slučaju kiše program  će biti premjšeten u HNK  Zadar. Ulaz u dvorište ove će  godine biti kroz Kneževu palaču u kojoj je uređen novi  galerijski prostor NMZ Zadar. Bude li interesa predstave “Velike diktatorice” i  “Pitur” igrat će se dva puta.  Sve predstave i koncerti započinju u 21 sat i 30 minuta.  Kupci ulaznice ostvarju 50  postotni popust na ulaznicu u  Muzej antičkog stakla, te 20  postotni popust na kupnju  suvenira MAS-a.
 


Program




Dramski program:
četvrtak, 30. lipnja „Velike diktatorice (Summit)”; HNK  Zadar, Jasna Ančić (premijera);
petak, 1. srpnja „Velike diktatorice (Summit)”; HNK  Zadar, Jasna Ančić (izvedba);
ponedjeljak, 4. srpnja „Michelangelo Buonarotti”; KLZ  Zadar, Dražen Ferenčina;
srijeda, 6. srpnja „Pitur”; Gradsko kazalište mladih Split,  Stojan Matavulj;
utorak, 12. srpnja „Preko trnja do zvijezde”; Teatar EXIT,  Tomislav Pavković;
četvrtak, 14. srpnja „Diva”; Tranzicijsko fikcijsko kazalište  TRAFIK Rijeka, Edvin Liverić (multimedijalni performance);
ponedjeljak, 18. srpnja „Nitko, nitko, ali nitko nikad nije  tako igrao Fausta”; Teatar Rugantino Zagreb, Zijah A.  Sokolović;
ponedjeljak, 1. kolovoza i utorak 2. kolovoza „Stoše od  Foše iliti Kate Kapuralica”; HNK Zadar, Dražen Ferenčina;
Festival suvremene glazbe:
četvrtak, 21. srpnja „Jazz Hondo” (Španjolska);
ponedjeljak, 25. srpnja „Andromeda Turre Quintet” (SAD –  Italija);
četvrtak, 28. srpnja „Saskia Laroo Project” (Nizozemska –  SAD – Hrvatska – Italija);
četvrtak, 4. kolovoza „Marcelo Goody & Nelson Latif”  (Brazil) i „Black Coffee feat. Martine Thomas” (Hrvatska –  SAD).