Kristan Nautika paškim ovčarima postavila nove uvjete otkupa vune

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
GDJE S VUNOM - U zadnjih dvadeset godina na paškim pašnjacima se nakupilo 800 tona vune

Šesto državno natjecanje u striži ovaca koje je održano u Novalji ponovno je aktualiziralo problem ovčje vune. Na otoku Pagu ima oko 30.000 ovaca od kojih se dobiva mlijeko koje je sirovina za proizvodnju Paškog sira, glavnog proizvoda otočnih ovčara i otočnih sirana. Uz Paški sir, proizvodi se skuta i janjetina. Sve su to proizvodi koje ovčari uspješno prodaju. No, od paške ovce se dobiva i vuna koja se ne može prodati i zbog toga propada. Svake godine se, u vrijeme striže ovaca, dobije oko 40 tona vune koja ostaje na pašnjacima, a u dvadeset godina se, kako neki procjenjuju, nakupilo gotovo 800 tona vune.

Na Pag su dolazili predstavnici raznih tvrtki koje se bave otkupom vune, ali su predlagali model otkupa koji ovčarima nije bio isplativ. Na primjer, ovčari su morali skupiti vunu, spakirati je i donijeti je na otkupno mjesto, a za taj težak, višednevni posao nije im ponuđena naknada. Prije dvije godine na Pag su došli predstavnici tvrtke Kristan Nautika s Krka koja se bavi otkupom vune. Ovčarima, ovčarskim udrugama i jedinicama lokalne samouprave ova tvrtka je predložila model otkupa po kojem bi se ovčarima plaćalo 1,50 kuna po kilogramu vune, a u otkup bi se uključile i jedinice lokalne samouprave.

- Jedinice lokalne samouprave na otoku trebale bi biti zainteresirane za sufinanciranje radi šireg odaziva i rješavanja ekološkog problema na svojem području pa bi u tom slučaju cijena po kilogramu bila i veća, rekla je Karoline Depope Naso, voditeljica projekta otkupa vune u tvrtki Kristan Nautika.

Tvrtka Kristan Nautika je u veljači ove godine u Pagu organizirala tribinu na temu "Projekt otkupa i prikupljanja sirove ovčje vune u Republici Hrvatskoj", a na tribini se govorilo i o planu organizacije otkupa vune u Zadarskoj županiji za 2012. godinu.

- Vuna je veliki problem i ovčari ga žele riješiti, ali ovčari ne mogu prevoziti vunu do otkupnog mjesta. Otkupljivač bi trebao organizirati odvoz kamionima kojima bi se vunu preuzimalo na pašnjacima, rekao je paški ovčar Ante Donadić.

Gotovo jednak stav imaju i ovčarske udruge.

- Nama odgovara način preuzimanja vune kakav su predložili ovčari. Od početka smo naglašavali kako ćemo našim kamionima preuzimati vunu koju ovčari postave uz prometnicu, navodi Karoline Depope Naso.

Tvrtka Kristan Nautika je od Paške sirane otkupila tri tone vune, a manje količine je otkupila i od ovčara. Od prodaje vune ovčari nemaju zaradu, ali rješavaju problem njenog skladištenja na pašnjacima. Međutim, tvrtka Kristan Nautika je postavila nove uvjete otkupa vune. Otkupljuje se samo bijela vuna koja mora biti suha, čista i ispravno skladištena, odnosno stavljena na suho mjesto u zatvorenom prostoru i po mogućnosti stavljena u prozračne vreće. Po mišljenju ovčara takvi uvjeti bi mogli otežati otkup. Od pedeset ovaca proizvede se oko 120 kilograma vune. Za skupljanje i čišćenje vune, te stavljanje u suhi, zatvoren prostor i pakiranje u prozračne vreće treba nekoliko dana napornog rada, a za taj rad se dobije 180 kuna. Takva naknada je mala i s njome se ne mogu nadoknaditi troškovi skupljanja i skladištenja vune.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno