Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

FOTOGALERIJA: Božinović: Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija

16.06.2018. 15:39
FOTOGALERIJA: Božinović: Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija


Policijska uprava zadarska dobila je sjedište Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. na čije je otvorenje stigao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Iz Zadra će se tako tijekom turističke sezone, iz jedne prostorije u kojoj su smješteni djelatnici policije, analitičari te djelatnici sigurnosnih službi SOA-e i VSOA-e, kao i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, vršiti kontrola, usklađivanje i nadzor aktivnosti policije i nadležnih tijela za cijelo priobalje, od Istre do Dubrovnika.
Kako će funkcionirati komunikacija između različitih policijskih uprava demonstrirao je ministar Božinović koji se putem video veze iz Zadra čuo sa zamjenikom načelnika PU istarske Božom Kirinom.
Nakon otvorenja Stožera, ministar Davor Božinović istaknuo je da je u Hrvatskoj svake godine sve više turista, kao i da sezona traje sve duže, a to znači i više posla za službe koje su zadužene za sigurnost.
– Današnja, moderna policija mora biti fleksibilna, ali mora se organizirati i funkcionalno na način da ćemo sve sigurnosne informacije koje se tiču priobalja probati koordinirati iz ovog centra. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Odavde imamo i realnu sliku stanja na prometnicama, svega što se događa u gradovima, ali i na moru. Sve informacije će se usmjeravati u ovaj centar i odluke o usmjeravanju, korištenju i preusmjeravanju određenih snaga donosit će se ovdje, rekao je ministar Božinović ističući kako je Stožer stacioniran u Zadru, ali je nacionalna institucija pod nadležnosti Ravnateljstva policije koje djeluje skupa s partnerima iz DUZS-a, MORH-a, žurnih službi, odnosno svih koji trebaju pravovremeno dobiti informaciju te povući poteze koji su ključni za rješavanje i prevenciju kršenja zakona. Dodao je da se, kad je riječ o turizmu, uglavnom govori o broju gostiju, o hotelima, investicijama, ali da u pozadini toga stoji činjenica da je Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija zbog svih službi koje 24 sata na dan brinu o sigurnosti domaćih ljudi, ali i svih gostiju.
Napomenuo je i kako je fokus djelovanja stožera policijski posao, ali da se razmjenjuju informacije sa svim službama.