Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tadić: Imamo najbolje uvjete za natjecanja!

16.06.2018. 13:20
Tadić: Imamo najbolje uvjete za natjecanja!


Na atletskom stadionu Sportskog centra Višnjik u Zadru jučer u 17 sati započelo je 22. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u atletici za veterane. U organizaciji Kluba atletskih veterana Zadar, a pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije, prvi puta nakon 2006. godine ponovno se održava u našem gradu. U konkurenciji za prvenstvo Hrvatske su domaći natjecatelji koji su registrirani u HAVU ili HAS. Ostali nastupaju izvan konkurencije( pravilo ne vrijedi za natjecatelje iz inozemstva, kojih ove godine ima iz Njemačke, Slovenije i BiH). Oko 120 atletičara veterana (27 atletičarki i 93 atletičara) iz osam klubova iz Slovenije, dva iz BiH, jednog iz Njemačke te 26 iz Hrvatske natječe se u disciplinama na 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m, 5.000 m, dalj, troskok, vis, kugla, koplje, disk, 4×100 m te 4×400 m.
Uređenjem atletske staze i popratnih sadržaja u Sportskom centru Višnjik atletika je napokon dobila svoj dom u kojem će poniknuti novi rekorderi, državni prvaci poput Radojke Franzoti, Vilme Galešić, Josipa Karuca, Rajka Pantalona, Danijela Tadića, Borislava Perice, Nikice Simića, Snježane Sjauš, Alda Sjauša, pok. Kornelije Matešić, Hrvoja Fižuleta, Borislava Devića, Slobodana Crnokraka, Miroslava Ćurka, Slobodana Mijolovića, Edija Stipića, Igora Karuca, Mate Bulića, Danijela Melade, Vanje Saratlije, Sandre Kužet, Vinka Banovića, Hrvoja Perice, Hrvoja Medveda i mnogih drugih.


Sportska destinacija
Oba dana natjecanja u posebnim utrkama na 100 i 200 m nastupaju kadetkinje i kadeti zadarskih atletskih klubova, koji će nadamo se nastaviti uspješnu zadarsku atletsku priču.
Ovom prigodom porazgovarali smo s Danijelom Tadićem, bivšim sprinterom i tajnikom Kluba atletskih veterana Zadar. Istaknuo je kako u novonastalim uvjetima stvorenima na Višnjiku zadarskoj atletici, odnosno njezinim predstavnicima, predstoji svijetla budućnost dodajući kako je i samo ovo Prvenstvo svojevrsna promocija Zadra, odnosno SC Višnjik za pripreme u atletici, ali i drugim sportovima kako u Hrvatskoj tako i izvan njezinih granica, a kako doznaje Uprava Višnjika ima već dosta zainteresiranih po tom pitanju.
– Ovo nije prvo Prvenstvo Hrvatske u atletici za veterane koje se održava u Zadru. Posljednje 10. bilo je 2006. godine, samo tada smo imali jako loše uvjete s obzirom na stazu. Tada smo forsirali da se taj atletski život kako tako odvija u našem gradu i učinili su nam veliku uslugu svi ti veterani koji su tada nastupili na toj derutnoj stazi samo kako bi podržali zadarsku atletiku i moramo im biti jako zahvalni zbog toga. Na neki način, ove godine im uzvraćamo za tu podršku 2006. S obzirom da sada imamo novi stadion, reflektore, što malo koji grad u Hrvatskoj, pa čak i vani, rijetko pali za atletska natjecanja, pogotovo ona veterana. Mi smo to dobili i imamo izvanredne uvjete za ovo natjecanje, ističe Tadić-
Nakon 12 godina Zadar je opet domaćin ovog natjecanja, ali ovoga puta na moderno uređenom terenu sa svom pripadajućom infrastrukturom potrebnom svim sudionicima za kvalitetnu pripremu i samo natjecanje.
– Na natjecanju će nastupiti dosta nas nekada uspješnih atletičara. Inače sam sprinter, ali malo su stisle godine i koljena tako da ću nastupiti na 800 m, umjesto na 100 m i 200 m, samo da dam svoj doprinos ovom natjecanju. Osim mene će sudjelovati dosta ljudi iz organizacije, npr. Rajko Pantalon, srednjeprugaš koji će nastupiti na 5000 m, Slobodan Mijolović, bivši 800 metraš, srednjeprugaš koji će bacati kuglu, Mate Bulić, desetobojac, također će bacati kuglu i mnogi drugi. Veterani su od 35 godina starosti pa na dalje. Kategorija se računa svakih pet godina, 35, 39, 44 itd. I upravo zbog toga ovo natjecanje jest jako zahtjevno organizacijski jer se vode rezultati po kategorijama, kaže Tadić.


Zadrani najavljuju medalje i rekorde
Nagrade će se dodjeljivati za najbolje atletske rezultate. S obzirom da se radi o Otvorenom prvenstvu Hrvatske bit će dva proglašenja, naglašava Tadić. Kada završi disciplina u određenoj kategoriji prvo će se proglasiti prva trojka u toj kategoriji i disciplini za Hrvatske natjecatelje, a zatim ide međunarodno proglašenje u koje se uključuju i prije proglašeni hrvatski natjecatelji.
– Imamo spremnih 500-ak medalja, zlato, srebro i broncu za svaku disciplinu i svaku kategoriju. Prva trojica idu na postolje, dobivaju medalje, a kasnije na završnoj večeri gledat ćemo tko ima najbolje rezultate po tablicama pa će prva trojka naboljih atletičara u muškoj i ženskoj konkurenciji dobiti plakete, odnosno staklene statue s motivima Zadra i ovog natjecanja. Ujedno imamo nagrade i za najstarijeg natjecatelja, odnosno natjecateljicu, kaže Tadić.
Ove godine na Prvenstvu sudjeluje i dosta vrsnih atletičara veterana iz Zadra od kojih se mogu očekivati medalje.
– Favoriti su Rajko Pantalon na 5000 m, zatim Vilma Fatović na 100 m i 200 m, ja na 800 m, Stipe Mitrović na 5000 m, Danijel Melada na 100 m i 200 m, Slobodan Mijolović i Mate Bulić na kugli, Marija Kurta, srednjeprugašica i mnogi drugi koji najavljuju medalje pa čak i rekorde što će biti jako zanimljivo za ovo naše domaće nadmetanje, ističe Tadić, prisjećajući se treninga na starom atletskom stadionu na Đilu gdje se većina spomenutih tada vrsnih atletičara pripremala za natjecanja.
– Usporedba starog stadiona i ovog novog dosta je relativna. Sami Đil bio je odličan jer je staza bila uređena po svim onim parametrima potrebnima za idealnu zemljanu stazu. Osobno sam tamo otrčao svoj rekord 10,5 ručno mjeren na 100 m, samo zahvaljujući sastavu te staze. Tu je bilo i krvi i određenih vrsta pijeska, minerala, veziva i tako desetak tih elemenata koji su bili ukomponirani na toj stazi. Međutim, da je bila 400 metarska bila bi izvrsna, ali krug je imao 288 m s vrlo oštrom krivinom, zbog koje su svi atletičari sprinteri stradali na trkama na toj stazi. Bili smo toliko dobri, a staza je bila neprikladna za nastupe. Ovdje je bilo očajno stanje dok god se ove godine nije napravila nova izvanredna staza, presvukao novi sloj te sada imamo najbolje uvjete u Hrvatskoj, kako za treniranje tako i za nastupe. naglašava Tadić.
Članovi Hrvatskog atletskog saveza u Zadru, konkretno u SC Višnjik, do sada su imali već tri turnusa priprema, krajem prošle godine i dva ove godine.
– Oduševila ih je ova trim staza, obližnji bazen, zapravo sve. Niti jedna ekipa ne bi došla u Zadar samo zbog staze ako nemaju još popratnih sadržaja, od smještaja, šume Musapstan za dugoprugaše, obale od Punte Bajlo do Puntamike gdje se može trčati, pa i ove izvanredna trim staze koja je napravljena kroz sam SC, a oko koje smo svi bili skeptični jer smo htjeli prirodnu podlogu. No, sastav ove staze mekan je, lagan za održavanje i ono najbitnije rasteretila je stazu, naglasio je.
Čini se kako atletika više nije zanemareni, sporedni sport u gradu Zadru.
– Predsjednik HAS-a, Ivan Veštić digao je atletiku na jedan dosta viši nivo. Naime, sam je atletičar i ima jedan posve drugi pristup nego mnogi drugi prije njega. On dolazi na teren i razgovara sa svima odgovornima, odnosno onima koji mogu nešto napraviti da bi sve funkcioniralo kako treba, zaključio je Tadić dodajući kako s ovim novim sadržajima u SC Višnjik, atletiku, barem onu zadarsku, zahvaljujući onoj osnovi, uvjetima za treniranje i natjecanje, zasigurno očekuje novi procvat, a možda i izuzetni rezultati poput onih generacija s Đila.