Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Udruge, navijači i učenici čistili plažu za osobe s invaliditetom

16.06.2018. 09:51
Udruge, navijači i učenici čistili plažu  za osobe s invaliditetom


Udruga tjelesnih invalida Zadar zajedno sa ŠRD "Zubatac"  i J.K. "Uskok", a uz podršku Grada Zadra, jučer je organizirala zajedničku akciju čišćenja plaže na Vitrenjaku. Riječ je o plaži koja u Zadru i  okolici jedina ima rampu i samim time je najbolje prilagođena osobama s tjelesnim invaliditetom. Ove godine akcija se održala pod sloganom "10 godina zajedno" s obzirom na to da je ovo bio deseti put da se  paža u ovom sastavu i na ovaj način čistila.
Ove godine su im se pridružili i članovi Udruge navijača Tornado i  učenici Pomorske škole iz Zadra.
Jozo Kasipović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije i Filip Jadrijev, tajnik, rekli su nam kako je ovo bila tradicionalna  10. godina da se druže i usput naprave i dobro djelo – očiste plažu na  Vitrenjaku.
-Za iduću godinu imamo planove i modernizirati ovu plažu, možda  staviti i jedno dizalo. Tako bi uz ono na Kolovarama imali još jednu  plažu prilagođeniju osobama s invaliditetom. Kada se plaža dodatno  uredi i proširi sadržajima (proširenje sunčališta, dizalo), bit će to jedan  viši nivo i imat će sve potrebno za osobe s invaliditetom. Od ponedjeljka i službeno počinje kupanje invalida Zadarske županije na Vitrenjaku, bit će prisutni i pomoćnici koje Grad svake godine angažira, rekli su  zahvalivši se mladima koji su se pridružili akciji.
Među sudionicima akcije bio je i Vladimir, jedan od najstarijih članova Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, koji je rekao kako je  ovo zaista hvalevrijedna akcija jer osim Zadrana, i stranci ju uvelike koriste.
– Ova plaža je ljeti jako dobro posjećena baš zato što je jedino na  ovoj plaži u Zadru ovakva rampa. Svake godine napravimo ovu akciju  čišćenja. Nasadi nam daju bager kojim očistimo veću količinu pijeska i  kamenja kojeg valovi nanesu kroz godinu, a onaj dio koji on ne može  dosegnuti, mi očistimo lopatama, kazao je.
Plaža se čisti svake godine, ispričao nam je dalje Vladimir. Trebalo se  i ranije krenuti s čišćenjem, ali je, kaže, bilo prehladno i dosta vjetrovito. S druge strane, rampa se mora čistiti svake godine zato jer je sama  rampa krivo napravljena.
-Ona je trebala biti okrenuta prema marini Borik, a ne prema kanalu.  Onako bi bila zaštićena i od maestrala i juga, a ovako vjetar i valovi svaki put nanesu ogromne količine pijeska, kazao je dodavši kako be obzira na to, oni se uvijek lijepo podruže za vrijeme akcije pa im je drago  da se akcija pretvorila u tradiciju.
Nakon čišćenja rampe, uslijedila je i okrjepa uz napitke i roštilj kao  nagrada svima koji su sudjelovali.