Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Spektakl koji će ove godine dosegnuti pola milijuna posjetitelja u posljednjih pet godina

16.06.2019. 17:48
Spektakl koji će ove godine dosegnuti pola milijuna posjetitelja u posljednjih pet godina


Na decentno posloženim i pripremljenim stolovima gastro dekorater Jakov Buškulić pali svijeće na otmjenim svijećnjacima. Rumenilo zalaska sunca ispunjava prostranu terasu virskog restorana Kotarina na kojoj su konobari upravo bili posložili pladnjeve s delicijama. Šefica kuhinje Anđelka Levak oblikovala je raznobojnim kolačima natpise „Sezona Vir 2019.“ i „I love Vir“, pa se sve čini spremnim za otvorenje manifestacije Virsko ljeto 2019. Direktorica destinacijske kompanije Vir turizam Kristina Perić i novi direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić, kojima je povjerena organizacija ovoga i svih drugih evenata na otoku, dočekuju i pozdravljaju goste i uzvanike na restoranskom red carpetu. Da biramo deset najupečatljivijih stvari na Viru zbog kojih se Vir voli i zbog čega se gosti i turisti neprekidno vraćaju na otok, ova sezonska manifestacija bila bi sigurno na vrhu popisa.
– Vir je odavno prepoznat kao turistička destinacija. Ovdje možemo vidjeti i doživjeti cijelu Hrvatsku u malome, ali također i turiste iz cijele Europe i svijeta. Otok živi turistički, a to se osjeti na svakomu koraku – sažima prvi dojam Virskog ljeta Božidar Kalmeta, koji je na Vir došao kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića. U izaslaničkom svojstvu na svečanosti otvorenja Virskog ljeta bio je i brigadir Miodrag Demo, od kolovoza prošle godine počasni građanin Vira.
– Na Viru sam uvijek dobro, kao što sam u dobroj i radnoj formi – kaže brigadir Demo kao službeni izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Da se Zagreb i Vir vole odavno je poznato, i to ne samo zbog činjenice da je gradonačelnik Bandić barem dva puta godišnje na otoku, već i zbog velikog broja Zagrepčana koji na otoku posjeduju kuće za odmor. Neslužbene procjene govore kako stanovnika zagrebačkog prstena, odnosno vlasnika objekata i njihovih obitelji, na Viru ima od 15 do približno 20 tisuća, što je impozantna brojka za otok koji broji nešto manje od pet tisuća stalnih stanovnika.
– Vir je zakon. S roditeljima sam gotovo cijelo ljeto na otoku. Uživam u kupanju, druženju s frendovima i koncertima. Nigdje ih nema toliko – primjećuje tinejdžerica Marina koja je na koncert otvorenja Virskog ljeta došla u društvu dečka, također Zagrepčanina. Oboje čekaju glavni događaj večeri, koncert legendarnog Prljavog kazališta. Prljavci su i ranije svirali na otoku, ali im je ovosezonski koncert prvi koji otvara Virsko ljeto. Jasenko Houra zavaljen je za stolom vanjske terase restorana Kotarina, pijucka piće i za marketinške potrebe Vir turizma rado najavljuje ovogodišnje Virsko ljeto.
– Sudeći po imenima izvođača koji će nastupiti ovog ljeta na Viru, bit će veoma zabavno. Mi se ne vidimo tako često… Zapravo, često smo ovdje – ispravlja se omiljeni Prljavac uz prisjećanje da je veliki hrvatski bend na Viru u posljednje četiri godine odradio tri sjajne svirke. U te četiri godine Virsko ljeto u punom programu – s koncertima najvećih estradnih zvijezda, hrvatskom završnicom ekstravagantnih City Gamesa, Vir Festom, klapskom Virskom tercom i drugim događajima – gledalo je i doživjelo preko 400 tisuća ljudi. Ovogodišnje će Virsko ljeto, sudeći po nikad jačem i posjećenijem uvodnom koncertu, podignuti tu brojku na pola milijuna posjetitelja u pet godina. Svatko dolazi sa svojim razlozima, kao što svatko na otoku nađe neku priču za sebe.
– Koncerti su za svačiji ukus, a pogotovo za mlade koji na Vir dolaze iz Zadra, Zagreba i drugih mjesta. Nekad sam otok doživljavao drukčije, ali kada sam upoznao Vir i vidio da se razvija u pravom smjeru, percepcija mi se promijenila. Uostalom, to također prepoznaje sve veći broj turista – govori Šime Kevrić, regionalni direktor Erste bank za Dalmaciju. Direktor Kevrić bio je uzvanik na svečanosti, baš kao i legendarni zadarski košarkaš i sportski pedagog Ivan Sunara. Gospodin Sunara bio je na otvorenju Virskog ljeta sa svojom šarmantnom suprugom Monikom, koja je virskoj i zadarskoj javnosti poznata iz Udruge Oko Jadrana i Dana češko-slovačke kulture, koji su se jednom održali upravo na virskoj restoranskoj Ljetnoj pozornici.
– Cijeli program Virskog ljeta i zabava za sve ljude tijekom ljeta, naprosto su fenomenalni. Ja sam za otok vezan i poslovno, tako da sam u stalnom kontaktu s Virom. Virani su inače sjajni ljudi kojima želim čestitati na turističkoj poziciji koju su izborili svojim trudom i radom. Pokazali su kako i mala mjesta mogu biti biser na Jadranu – naglašava košarkaški velikan svoje lijepe osjećaje vezane uz Vir. I dok je na terasi restorana Kotarine trajao domjenak za uzvanike i goste, virska riva u svim svojim zvukovima, bojama i mirisima također je odavala dojam početka nečega važnog. Uz jedan od najljepših plažnih barova u Zadarskoj županiji – Na Mulu – koji je za ovu sezonu dodatno ukrašen, proširen i preuređen, širili su se mirisi i okusi ljetnih osvježenja. Večer je bila sparna, ali je neposredna blizina najljepše i najuređenije virske plaže Jadro bila poput osvježenja i utjehe. Omiljena je to šetnica za turiste i vikendaše uz koju već 20 godina prolazi dr. Salim Suliman, ovog puta sa cijelom svojom obitelji.
– Prekrasan je osjećaj boraviti na Viru. Virani su otvoreni i susretljivi ljudi, a to tvrdim jer ih poznajem zaista mnogo. Ovogodišnjem programu Virskog ljeta najviše se radujem zbog dalmatinske glazbe koju obožavam – kaže ugledni zagrebački stomatolog kojega ćemo, kako kaže, sigurno ponovno vidjeti kada budu pivali Tomislav Bralić i Intrade, Đani Maršan i klapa Puntamika, ali i na klapskoj Virskoj terci. No tada će Virsko ljeto biti u punom zamahu. Ove subotnje večeri tek je otvoreno uz glazbu Prljavaca i spektakl vatrometa, pa je najraskošnija ljetna manifestacija na Jadranu imala više nego dostojan uvod. Posvjedočilo je to i deset djeveruša koje su se iznenadno pojavile na svečanosti otvorenja, potom družile na koncertu, a nakon vatrometa nestale u pravcu noćnih klubova i novih uzbuđenja. (Kažimir Škrbić)