Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

BOLNA SJEĆANJA U samo nekoliko trenutaka na plaži Soline poginulo je pet mladih osoba, a osam ranjeno

16.06.2020. 09:06


U organizaciji Udruge 1. A Satnije 113. brigade ZNG-a na plaži Soline u Biogradu na Moru prigodnim obraćanjem, polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja odana je počast hrvatskim braniteljima Karlu Paiću iz Skradina, Marijanu Puliću iz Bičana kod Skradina i Jozi Tomiću iz Širokog Brijega u susjednoj BiH, pripadnicima Specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a, te civilima Lidiji Vrankulj iz Polače i Danijeli Vidaković iz Biograda koje su na tom mjestu 14. lipnja 1991.
godine ničim izazvani ubili pobunjeni Srbi tijekom napada na ovaj hrvatski kraljevski grad raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. zvončićima.


Brutalan napad ostao nekažnjen i nedovoljno ispričan
Obred blagoslova je predvodio don Marin Krešić, biogradski župnik.
– U samo nekoliko trenutaka, na plaži Soline, poginulo je pet mladih osoba Marijan, Jozo, Karlo, Lidija i Danijela, dok je teško ranjenih bilo osmero: Tanja Tolić i Sabestijan Pešić iz Biograda na Moru, Dalibor Drlić iz Radošinovca, Neven Maleš iz Zadra, Marko Kulaš iz Polače, Stevo Jergović iz Sunje u Sisačko-moslavačkoj županiji, Dalibor Čović iz Širokog Brijega i Mladen Galić iz Splita, kazao je u svom obraćanju Dragan Toljan zvani Tetejac, predsjednik Udruge, istaknuvši kako »agresor nije birao niti sredstva niti ciljeve, niti se držao bilo kakvog ratnog prava i običaja u odnosu na civilno pučanstvo«.
– Brutalan napad na civile do danas je ostao nekažnjen ali i nedovoljno ispričan, naglasio je Toljan. Iako je u pozivu za obilježavanja 27. obljetnice stradanja hrvatskih vitezova i civila najavljeno kako će na spomen – obilježje na biogradskoj plaži Soline dodati i imena osmero ranjenih u tom nemilom događaju, to se zbog tehničkih razloga ipak nije dogodilo.
– Gazili su, razarali i zvjerski ubijali nevine ljude, uništavajući hrvatske svetinje, domove, crkve, škole, a naročito mladenačke živote, rekao je Toljan istaknuvši kako stradali neće biti zaboravljeni.


Odavanje počasti
– Neka vam je laka hrvatska zemlja za koju ste dali svoje mlade živote i neka vas nagradi dragi Bog za svu dobrotu i ljubav koju ste nam za života svima pružali, kazao je Dragan Toljan Tetejac.
Počast su odali obitelji i rodbina poginulih hrvatskih branitelja i civila te Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, umirovljeni pukovnik Zlatan Šušak, 1. A Satnije 113. brigade, UHBDDR Šibensko-kninske županije, Udruga veterana OMB 113. šibenske brigade HV Cobra, pripadnici specijalne postrojbe GS RH, pripadnici 141. brigade Kaštela-Split, Udruga ratnih veterana 9.gbr. Vukovi podružnica Benkovac, Udruga specijalne jedinice Poskoci Zadar, Udruga hrv. branitelja oboljelih od PTSP Zadarske županije, Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 7. Domobranske pukovnije Zadar, Udruga veterana Otočkog bataljuna, HSP AS i drugi.
Počast su odali neki zadarski kandidati na listi za IX. izbornu jedinicu za predstojeće parlamentarne izbore.