Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ministar Pavić dodijelio 29 ugovora vrijednih 134,6 milijuna kuna

16.06.2020. 20:41


Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u utorak 16. lipnja 2020. bio je u radnom posjetu Zadarskoj županiji. U okviru radnoga posjeta ministar je na prigodnoj svečanosti u Vatrogasnom domu Benkovac korisnicima s područja Zadarske županije dodijelio 29 ugovora financiranih nacionalnim i EU sredstvima. Riječ je o ukupno 134,6 milijuna kuna.
– U mandatu ove Vlade u Zadarsku županiju je uloženo više od tri milijarde kuna, kazao je ministar Pavić.
Zadnjih nekoliko godina EU fondovi bili su, kaže on, glavni generator rasta i investicija u Hrvatskoj te pomoć pri izlasku iz krize izazvane koronavirusom.
– U vrijeme ove krize uspjeli smo preraspodijeliti 420 milijuna eura EU sredstava i usmjeriti ih u poduzetništvo i mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta, kredite za obrtna sredstva u iznosu 165 milijuna eura, a EU sredstava financirali smo i nabavu zaštitne medicinske opreme iz Kine u iznosu od gotovo 420 milijuna kuna, rekao je Pavić te je nastavio:
– U okviru plana oporavka Europske komisije u iznosu 750 milijardi eura, Hrvatskoj na raspolaganju 10 milijardi eura, što čini oko 20 posto BDP-a i po tome smo jedna od zemalja koje su dobile najviše sredstava. Kada zbrojimo iznos iz plana oporavka od 10 milijardi eura i iznos iz novog višegodišnjeg financijskog okvira koji bi trebao biti sličan sadašnjoj financijskoj omotnici, dakle oko 10 milijardi eura, dolazimo do iznosa više od 20 milijardi eura koji Hrvatska može očekivati u idućih sedam do deset godina, što je više nego dvostruko od iznosa koji imamo sada, naglasio je Pavić te je nastavio:
– Krenite u pripremu projekata, dostupna sredstva bit će dvostruko veća, pozvao je Pavić
Nazočnima se obratio domaćin Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, te Božidar Longin, zadarski župan.
– U proteklom razdoblju od četiri godine lista projekata koji su realizirani ili se trenutačno realiziraju na području naše županije je bez kraja. Sve to za Zadar i Zadarsku županiju znače ubrzano podizanje standarda, brojne nove sadržaje i mogućnosti, te novu razvojnu perspektivu za naš kraj. Štoviše od 2017. do 2019. godine proračuni županije i gradova u sastavu Zadarske županije ukupno su ostvarili povećanje prihoda od nevjerojatnih 37,51 posto, što je izravni rezultat povećane gospodarske aktivnosti te povećanog povlačenja bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava i njihovih ulaganja u našu županiju, poručio je Longin.