Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

NO u petak o imenu novog trenera i mandatu sportskog direktora

16.06.2020. 11:53


U gradu košarke ovaj tjedan u prvom planu će zasigurno biti tenis i megaspektakl kojeg na Višnjiku organizira jedan od najboljih svjetskih tenisača Novak Đoković. Elitni predstavnici bijelog sporta koje dovodi najpoznatiji srpski sportaš će tako barem na neko vrijeme pretvoriti grad košarke u grad tenisa, ali bez obzira na Đokovića, Zvereva, Thiema, Dimitrova, Čilića, Ćorića… većina Zadrana sigurno s već dobrano nagomilanim nestrpljenjem željno iščekuje poteze rukovodstva kluba vezane za imenovanje novog trenera kao i kreiranje kadrovske križaljke za novu sezonu. Očekivale su se podrobnije informacije kao i zaključci na tu temu već ovog vikenda jer je i sam direktor KK Zadar, Željko Žilavec, 30. svibnja izjavio za Zadarski list da će se to goruće pitanje trenera prve momčadi riješiti najdalje do polovice lipnja: "Ne bih volio praviti trakavicu oko izbora trenera. Postoji struka i način kako će se taj proces odvijati, ali u svakom slučaju nakon osiguranja statusa u ABA ligi sad možemo mirnije krenuti u odabir voditelja struke. To će se svesti na par imena u doglednih 10 dana i onda ćemo najdalje do polovice lipnja imati i to riješeno", kazao je tada Žilavec.


Jusupove šanse u promilima
I stigao je taj 15. lipnja, no s Višnjika i dalje ni traga ni glasa o novom treneru. Vlada potpuno zatišje koje će kako je i najavio predsjednik kluba, Ivan Mijolović, u razgovoru za sport023, svoju kulminaciju doživjeti u petak kad je dogovoreno zasjedanje Nadzornog odbora. "Sjednica će biti ovog petka, a na njoj ćemo raspravljati, točnije analizirat ćemo prošlu sezonu i razgovarat ćemo o pitanju trenera za novu sezonu", potvrdio je Mijolović termin kada će se konačno riješiti trakavica oko trenera Zadra, ali prije svega i pitanje svih pitanja: hoće li se sportskom direktoru Branimiru Longinu produljiti mandat koji mu istječe 30. lipnja? Na to pitanje između redaka je i sam Mijolović odgovorio kazavši za sport023 kako se službena procedura za imenovanje novog trenera inicira od strane sportskog direktora koji predlaže, a NO onda odlučuje.
"Nadzorni odbor usvaja ili ne usvaja prijedloge sportskog direktora kako za ime trenera tako i za igrače. Po statutu NO je ovlašten da to prihvati ili ne prihvati."
Po toj izjavi nije teško zaključiti da je vrlo izvjesno kako Longin ostaje na mjestu sportskog direktora jer onda njegov prijedlog za novog trenera (čitaj: Veljko Mršić) ne bi imao smisla. Jer zašto bi Nadzorni odbor prihvaćao prijedlog sportskog direktora koji bi za 10 dana trebao napustiti svoju poziciju? Stoga, petak koji je i zbog svog datuma vrlo indikativan će donijeti i konačno rješenje ove zavrzlame s očekivanim završetkom. Naime, 19. lipnja 2005. godine Zadar je nakon 19 godina čekanja (od 1986.) uspio osvojiti svoj prvi naslov Hrvatske pod vodstvom Rudolfa Juge, a tri godine poslije je to uspio ponoviti i Aco Petrović. Od tada pa sve do veljače ove godine vladalo je sušno, 12-godišnje, razdoblje koje je prekinuo Danijel Jusup s osvajanjem Krešinog kupa, no čini se da je taj toliko željeni trofej kojeg je Jupe vratio u grad košarke pokvario planove "vladarima kluba" da ga se i otarase na fini način. Iako navijači javno izražavaju preko društvenih mreža želju kako je najlogičnije ostaviti Jusupa da nastavi svoj posao, njegove šanse za dobivanjem novog mandata na klupi Zadra se mogu mjeriti u promilima u odnosu na "veliko trenersko ime" Veljka Mršića koje u posljednje vrijeme doslovno vrišti sa svih internetskih portala i dnevnih tiskovina. Ipak je izbornik hrvatske reprezentacije veći magnet za sportsku javnost od Jusupa, a naravno ne treba zanemariti i 'interese' onih koji ga postavljaju na to mjesto. Najmanje tu ima košarkaških motiva, nažalost, i toga su svjesni oni koji kupuju ulaznice i bezuvjetno daju ljubav svom klubu, a očito nikoga nije briga što isti taj klub kao i sve ostale firme pod Gradom Zadrom su zapravo tek alat preko kojeg se skupljaju jeftini politički poeni, ali i nagomilavaju dugovi.


Dug tanji za 10 milijuna kuna
Zato je za kraj najbolje završiti s 'optimizmom' kojeg u ovo predizborno vrijeme zarazno širi slavodobitni komentar predsjednika Mijolovića kako je dug KK Zadra u protekle tri godine smanjen s 40 na 30 milijuna kuna.
"Kad je ovaj saziv Nadzornog odbora ušao u klub dug je bio preko 40 milijuna. Za mjesec dana, kada prođu tri godine dana od našeg dolaska, dug će biti ispod 30 milijuna, što znači da se konstantno radi na smanjivanju obveza. Svake godine radimo financijske planove koje usvaja NO i u koje se dio obvezno predviđa za plaćanje obveza iz prethodnog razdoblja. Moramo znati da je iza predstečajne nagodbe ostao veliki iznos nepodmirenih obveza koje se podmiruju sukladno likvidnim sredstvima koja se ostavljaju", kazao je Mijolović.
Sreća je prava za sve navijače KK Zadar što su u Splitskoj ulici postavljeni ljudi s vizijom i sposobnošću pa se dugovi polako, ali sigurno, reduciraju iako će im po ovom ritmu trebati još najmanje devet godina da ga dovedu na nulu. Tu sreću nažalost nisu imali i nogometni fanovi u našem gradu jer su pod bremenitim utegom dugova bezuvjetnu kapitulaciju potpisali u Ulici Hrvoja Ćustića gdje je stanovalo donedavno priznato dijete Grada Zadra, a sad se nažalost pretvorilo u neželjeno dijete kojeg su se gradski oci i javno odrekli. A najzanimljivije je da se ni u slučaju KK Zadar kao i NK Zadar više ni ne spominje odakle svi ti pusti dugovi i tko je odgovoran za njih. Vjerojatno jer sadašnji upravljači koji se toliko trude vratiti dugove nisu "poznavali" one koji su ih i stvorili.
 




Playmakera nikad dosta
Nakon petka kad je zakazana sjednica NO-a po svemu sudeći će na užarenu klupu Zadra sjesti Veljko Mršić koji neće imati lagan zadatak u nadolazećoj sezoni. Posebno jer Zadar već dobrano kasni za konkurencijom koja unatoč najavljenim financijskim korona rezanjima budžeta ne stoji skrštenih ruku. Osim srpskih, crnogorskih i kluba iz tzv. Republike Srpske, Igokee, i zagrebačka Cibona je vrlo aktivna na tržištu. Zanimljivo, jer Cibosi su što se tiče financijskih dubioza i u goroj poziciji od Zadra, a nakon što su u svoje redove doveli Tonija Nakića iz Šibenika (odšteta cca 50 tisuća eura) sad su debelo zagrizli i za Matea Drežnjaka za kojeg Široki traži najmanje 100 tisuća eura. U Draženovom domu će ne sumnjamo uspjeti skupiti taj "sitniš", a bit će uistinu zanimljivo kako će odgovoriti s Višnjika u ovom razdoblju mercata. Neslužbeno izbornik Mršić bi po svom ustoličenju trebao biti jamac povratka dva stara znanca Višnjika, Roka Stipčevića i Luke Božića dok se s nestrpljenjem očekuje finale pregovora s Dominikom Mavrom kojeg navijači posebno žele vidjeti u dresu Zadra iduće sezone. Ako se sve to i ostvari Mršić bi konačno mogao odahnuti jer će pod svojom paskom imati čak četiri hrvatska playmakera (Junaković, Uljarević, Stipčević, Mavra), a znamo kako se reprezentacija minulih godina pati s igračima na poziciji jedan. Ovako će ako ništa drugo izbornik imati sigurno "slatke" brige po tom pitanju