PRIJAVA OPORBE Ministarstvo: Nema osnove za poništenje sjednice Gradskog vijeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Donesena odluka o legalnosti sjednice održane video konferencijom
Ministarstvo je zauzelo stav da nema osnova za daljnje postupanje i poništenje predmetne 26. sjednice GV-a Grada Zadra, s obzirom na činjenicu da se predstavka odnosila na način održavanja sjednice putem videokonferencije u vrijeme posebnih okolnosti, a pri tome nije dovedena u pitanje većina vijećnika potrebna za rad i odlučivanje, kažu u Ministarstvu
Zvonko KUCELIN
Ministarstvo je 26. sjednicu GV-a proglasilo zakonitom, što znači da neće biti njenog poništenja niti sazivanja nove sjednice

Nakon prijave zadarskih oporbenih vijećnika, Ministarstvo uprave donijelo je odluku o legalnosti sjednice zadarskog Gradskog vijeća održane video konferencijom 13. svibnja ove godine. Tako su 26. sjednicu GV-a proglasili zakonitom, što znači da neće biti njenog poništenja niti sazivanja nove sjednice. Naime, evo što su nam o svojoj odluci rekli:
- Ministarstvo je zauzelo stav da nema osnova za daljnje postupanje i poništenje predmetne 26. sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra, s obzirom na činjenicu da se predstavka odnosila na način održavanja sjednice putem videokonferencije u vrijeme posebnih okolnosti, a pri tome nije dovedena u pitanje većina vijećnika potrebna za rad i odlučivanje kao i samo donošenje odluka. Naime, odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da se način rada predstavničkog tijela uređuje poslovnikom predstavničkog tijela, u skladu s tim Zakonom i statutom. Međutim, održavanje sjednica u situaciji nepredvidivih i posebnih okolnosti nije uređeno poslovnicima o radu predstavničkih tijela. Stoga su same jedinice bile ovlaštene prilagoditi rad svojih predstavničkih tijela i utvrditi način provedbe elektroničke sjednice ili sjednice putem videokonferencije, pri čemu je bitno da su svi vijećnici imali mogućnost očitovati se u odnosu na svaku točku dnevnog reda, a o čemu mora postojati dokaz - kažu u Ministarstvu.

Poštivali mjere zaštite

Odluku su donijeli pozivajući se na odredbe Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o lokalnim izborima iz ove godine kojima su, kako napominju, posebne okolnosti definirane kao okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje trenutačno ugrožava pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva te imovinu veće vrijednosti:
- Jasno je da situacija proglašenja epidemije izazvane koronavirusom nedvojbeno predstavlja posebne i nepredvidljive okolnosti, kojima se i rad predstavničkih tijela trebao prilagoditi. S obzirom na traženje niza jedinica, Ministarstvo uprave je svojom Uputom od 13. ožujka 2020. godine ukazalo svim jedinicama da se u danim okolnostima izazvanih pojavom koronavirusa održavanje sjednica predstavničkog tijela putem video konferencija, izjašnjavanjem putem e-maila, odnosno korištenjem drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu, smatralo prihvatljivim - navode u Ministarstvu, zaključujući kako je u slučaju sjednice Gradskog vijeća donijeta ispravna odluka:

Odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi

- Prema tome, o pitanju načina održavanja sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra, odnosno održavanju sjednice u fizičkom obliku (sa socijalnim distanciranjem u adekvatnom prostoru, ovisno o mogućnostima u samom Gradu i mjerama utvrđenim od nadležnog stožera civilne zaštite), kao i putem videokonferencije, elektronički ili na neki drugi način, uz osiguravanje provođenja protuepidemijskih mjera, odnosno mjera Stožera civilne zaštite, bio je ovlašten odlučiti predsjednik predstavničkog tijela koji saziva sjednice toga predstavničkog tijela i predsjeda sjednicama, a u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Statuta Grada Zadra i Poslovnika Gradskog vijeća - kazali su nam u Ministarstvu uprave koje nakon pregleda sve dokumentacije smatra da je u ovom slučaju bilo potrebno prije svega poštivati mjere zaštite od pandemije korona virusom.

«Izigravanje propisa«

Ovom je odlukom stoga odbačena prijava gradskih oporbenih vijećnika koji su Ministarstvu naveli kako na 26. sjednici nije sudjelovao nitko od predstavnika oporbenih vijećnika i vijećnica, zbog čega ovakav način održavanja sjednice smatraju nelegitimnim. Naime, oporbeni vijećnici pozivaju se na Poslovnik Gradskog vijeća koji u niti jednoj točki ne navodi mogućnost održavanja ovakve sjednice i koji, od izbijanja krize COVID-19, nije mijenjan kako bi se ovakve sjednice mogle održavati:. Vijećnici naglašavaju da su korektno pristali da se 25. izvanredna sjednica Gradskog vijeća 30. ožujka 2020. sazove u elektroničkom obliku, iako ni za nju nije bilo uporišta u Poslovniku te su zbog koronavirusa i masovnih zatvaranja objekata u skladu s preporukama HZJZ-a bez problema su pristali na ovakav vid sjednice:
- Danas, kada su gotovo svi objekti otvoreni, nismo vidjeli ni najmanju mogućnost za izigravanje propisa te sjednicu održanu 13. svibnja smatramo nelegalnom - poručuju u svojoj prijavi vijećnici Irena Dragić, Daniel Radeta, Jure Zubčić, Jelena Jelavić, Ivan Matešić, Danijela Vukoša i Erol Gaši.
No, Ministarstvo uprave u konačnici je sjednicu ipak proglasilo zakonitom te se ona neće ponavljati.

 

Vijećnici: Prekršen je Poslovnik o radu Gradskog vijeća

- Poslovnik Gradskog vijeća, kako smo već napomenuli, u niti jednoj točki ne navodi bilo kakav drugi oblik održavanja sjednice Gradskog vijeća, osim na licu mjesta. Dapače, članak 56. Poslovnika u stavku 3. jasno kaže kako se "glasovanje provodi dizanjem ruku". Glasovanje dizanjem ruku provodi se na način da predsjednik Vijeća prvo poziva Vijećnike da se izjasne tko je "za" prijedlog, zatim tko je "protiv" prijedloga, odnosno je li tko "suzdržan" - navode vijećnici u prijavi smatrajući da je prekršen Poslovnik o radu Gradskog vijeća, a koji u niti jednoj točki nije izmijenjen. No, unatoč pozivanju na članak 78.a stavak 2. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Ministarstvo nije uvažilo njihovu prijavu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno