Bespilotnim letjelicama do uštede i veće učinkovitosti u poljodjelstvu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Edukativne demonstracijske aktivnosti za poljoprivredna gospodarstva
Dronovi vlasnicima poljoprivrednih površina mogu donijeti velike uštede u samoj proizvodnji tako da se, primjerice, korištenjem drona može pogledati polja s usjevima, sezonskog povrća i voća, vinogradima i drugim poljoprivrednim kulturama te ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest, na kojem dijelu polja nedostaje vode ili mineralnih gnojiva i onda ciljano djelovati samo na taj dio, što donosi uštede u proizvodnji, kazao je mr. sc. Darko Lugonja, voditelj Odjela za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede
Velimir BRKIĆ
Najmodernija tehnologija za budućnost poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, na poljoprivrednom dobru Poslovnog centra Sveučilišta u Zadru na Baštici kod Suhovara, jučer je organiziralo edukativne demonstracijske aktivnosti za poljoprivredna gospodarstva iz područja precizne poljoprivrede, primjene geografskog informacijskog sustava (GIS) i inovativnih tehnologija u poljoprivredi.
Na demonstracijskoj aktivnosti nazočilo je tridesetak poljoprivrednih proizvođača iz svih krajeva Zadarske županije.

Smanjiti troškove, povećati kvantitetu i kvalitetu uroda

- Cilj predavanja i demonstracijskih aktivnosti je objasniti i približiti tehnologije koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti značajne uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati kako ljudi, tako i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda, kazao je dipl. ing. agr. Željko Pavlović, stručni savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Zadru.
Predavanje i demonstracijske aktivnosti u svrhu prikaza korištenja GIS-a u poljoprivredi organiziralo se, kaže on, u suradnji sa tvrtkom Technologic Industry d.o.o. iz Samobora.
- Primjenom GIS-a u poljoprivredi vrši se digitalizacija poljoprivrednih procesa te omogućava poljoprivrednicima korištenje najmodernije tehnologije kako bi unaprijedili svoje postojeće poslovne i proizvodne procese, navodi Pavlović.
Uz teorijski dio, demonstrirale su se i najmodernije bespilotne letjelice, kojima će se uz pomoć raznih senzora prikupljati podatci na terenu.

Brojne mogućnosti drona

- Bespilotne letjelice vlasnicima poljoprivrednih površina mogu donijeti velike uštede u samoj proizvodnji tako da se, primjerice, korištenjem drona može pogledati polja s usjevima, sezonskog povrća i voća, vinogradima i drugim te ustanoviti je li se na biljkama pojavila neka bolest, na kojem dijelu polja nedostaje vode ili mineralnih gnojiva i onda ciljano djelovati samo na taj dio, što donosi uštede u proizvodnji, naglasio je mr. sc. Darko Lugonja, voditelj Odjel za mehanizaciju i primjenu inovativnih tehnologija u poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede.
Bespilotne letjelice, specijalizirane kamere i dodatnu opremu koja se koristi u preciznoj poljoprivredi te programska rješenja koja služe za obradu dobivenih podataka prezentirali su Tomislav Skupnjak i Marko Bezdak iz tvrtke Technologic Industry d.o.o.
- Dron može poslužiti kao uvid u stanje polja, za provjeru nedostaje li negdje gnojiva ili vode, je li se negdje pojavila bolest. Također, može se koristiti i za prskanje usjeva, reći će Skupnjak.

Povoljni najam tehnologije

Htjeli to ili ne, dronovi će u poljoprivredi, kaže on, paralelno s uvođenjem 5G tehnologije, postati standard.
- Naime, već sad je dokazano kako dronovi mogu efikasnije i preciznije obnavljati različite izvide ili prskanja, naglasio je Skupnjak.
Sustavi za ranu detekciju kvalitete usjeva kroz korištenje dronova i multispektralnih kamera daju uvid u ekonometriju nasada te zdravstvenu sliku biljaka u stvarnom vremenu.
- Siguran sam da će se poljoprivrednicima uslugom korištenja dronova putem kratkoročnog najma s pilotom na zemlji, omogućiti povoljan uvod u poljoprivredu većih mogućnosti uz korištenje naprednih tehnologija, zaključio je Tomislav Skupnjak.

Darijo Buljat: Ukorak s novom tehnologijom

Želim ovdje čuti na koji ćemo način naprednom tehnologijom unaprijediti našu poljoprivredu, nadzirati svoje usjeve iz zraka i tako povećati prinose naših polja, odnosno u mom slučaju vinograda i voćnjaka. Dronovi u poljoprivredi neizbježna su bliska budućnost, ako ne i sadašnjost. Međutim, dok cijene ne postanu pristupačnije i povoljnije prvom prigodom svakako ću je unajmiti. Naime, s novom tehnologijom treba ići ukorak, kazao je prekaljeni voćar Darijo Buljat iz Suhovara, sve više vinogradar i vinar.

Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)