Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mobilni tim, edukacija i parkovi za djecu s teškoćama za bolje uključivanje u zajednicu

16.06.2021. 11:30


Iako je još u povojima, inkluzija osoba s teškoćama u razvoju u Zadru i Zadarskoj županiji, prema modelu ljudskih prava i zaštite dostojanstva, na dobrom je putu. Istaknuto je to jučer na početnim konferencijama dvaju europskih projekata u Kneževoj palači kojima su ciljevi jačanje kapaciteta, edukacija stručnjaka, ali i roditelja, podrška članovima obitelji, podizanje svijesti… Od opipljivih i oku vidljivih ciljeva su inkluzivni parkovi na Vruljici i Višnjiku, mobilni tim za ranu intervenciju, psihodijagnostička i ostala oprema…


Osluškivanje potreba
Projekt »PRRI – Podrška Razvoju Rane Intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije’’ se financira iz Europskog socijalnog fonda i vrijednost mu je 1.450.473,46 kn, a Inclusive play je sufinanciran iz Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatska, BIH i Crna Gora. Pritom iznos od 948.203,15 eura dijele Grad Zadar, Dječji vrtić Latica i partneri iz BIH – Grad Mostar i Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama »Los Rosales« iz Mostara.
– Grad Zadar već godinama radi na osluškivanju potreba u socijalnom segmentu i na razvoju usluga koje želimo osigurati najranjivijim skupinama. Da im ostanu dostupne i besplatne. Još od 2018. godine traju pripreme za ove projekte, koji su nakon dosta vremena ipak odobreni te su započeli s provedbom. Smatramo da je ovaj tip projekata jako bitan i da ih je vrlo važno graditi od malih nogu. Svi stručnjaci koji rade s malom djecom, znaju koliko je rana intervencija do sedme godine razvoja djetetova života krucijalna za njihovo daljnje funkcioniranje. Također, da bi djeca s teškoćama iz grada, ali i ostatka županije mogla učiti kroz igru i razmjenjivati odnose s drugom djecom, oponašati ih i učiti od njih, gradi se višeosjetilni park na Vruljici, rekla je Stefani Mikulec Perković, pomoćnica pročelnika u Upravnom odjelu za EU fondove Grada Zadra.


Dobar pomak
– Ovaj je projekt logičan nastavak projekta Foster Children Rights. S obzirom na financijske konstrukcije takvih projekata, kao Grad dosta se naslanjamo na dostupna sredstva europskih fondova. Nastojimo kroz njih educirati stručnjake da oni nastave kontinuirano razvijati i činiti i dalje dostupnom svima, posebice obiteljima djece s teškoćama koje nemaju mogućnosti plaćati takve usluge privatno, rekla je Mikulec Perković.
Na konferenciji su bili i partneri iz Mostara, zatim don Dario Matak, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, Dario Kovač, voditelj Kabineta za ranu intervenciju, predstavnici Zadarske županije te Ante Ćurković, pročelnik za EU fondove u Gradu Zadru.
– Sve europske projekte radimo i planiramo pažljivo, ali ova dva posebno jer vode računa o najranjivijim skupinama društva i stvaraju pretpostavke za njihovo uključivanje u zajednicu. Zajedno s partnerima, kontinuirano radimo na kvaliteti inkluzivnih usluga i tako ćemo i nastaviti u novoj financijskoj omotnici, rekao je Ćurković.
Nakon uvodnog predstavljanja Stefani Mikulec Perković, održana su dva predavanja. Vesna Penjalov, ravnateljica DV-a Latica je zajedno s kolegicom Frankom Gavranić napravila prezentaciju pod nazivom »Proces inkluzije djece s teškoćama u razvoju, Projekt Incusive Play u lokalnoj zajednici«, a Dario Kovač je obradio temu »Važnost rane intervencije – od obitelji do zajednice«.
Penjalov je rekla kako su ovi projekti dobar pomak prema inkluziji djece s teškoćama u razvoju po modelu ljudskih prava, ali i da je tu još puno posla.




Održat će se panel diskusije
– Trebamo razmisliti, kao društvo, koliko smo spremni prihvatiti one koji se razlikuju od drugih kao punopravne članove zajednice. Koliko možemo prihvatiti različite kao osobe s iskustvima koja nam svima mogu biti prednost? Koliko postoji prepreka koje smo mi iz prosječne populacije spremni prilagođavati kako bi njihovo svakodnevno funkcioniranje bilo bolje i njihova ljudska prava ispoštovana, upitala se Penjalov.
U okviru projekta Inclusive Play, organizirat će se edukacije za roditelje djece s teškoćama, zaposlenike Dječjeg vrtića Latica i Centra Los Rosales, ali i stručnjaka koji žele integrirati znanja iz različitih pristupa i tehnika te kroz teorijski i iskustveni rad na edukaciji steći dodatne kompetencije za rad s djecom s teškoćama u razvoju. Održat će se i nekoliko panel diskusija na temu inkluzije grupa ranjivih na segregaciju i društvenu marginalizaciju.
Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije već je odavno spojio partnere koji sudjeluju i na projektu PRRI, a to su Grad Zadar, Zadarska županija i Caritas Zadarske nadbiskupije koji je i prihvatio Kabinet pod svoje okrilje pa je danas većina tih zaposlenika zapravo zaposlena za stalno – kao djelatnici Caritasa. S vanjskim suradnicima, tamo radi između 7 i 9 stručnjaka, a voditelj je psiholog Dario Kovač.
– Godišnje nam se javi između 120 i 150 djece. Ovaj projekt nam svakako osigurava i financijsku sigurnost za određeno vrijeme. Iako je mobilni tim u nekom obliku postojao i ranije, patronaža, kontakti s vrtićima… Ali sad je to preko projekta službeno i pojačano, a roditeljima je važno znati i da ne trebaju nikakvu uputnicu, već ukoliko imaju neke sumnje, mogu se obratiti Kabinetu, rekao je Kovač.


Inkluzivna Vruljica
‘’PRRI – Podrška Razvoju Rane Intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije« traje od 17. rujna 2020. do 17. rujna 2022. godine, a projekt Inclusive Play od 1. ožujka 2021. do 31. siječnja 2021.
U okviru projekta Inclusive Play naglasak je na važnosti igre u razvoju djece s teškoćama u razvoju. U višeosjetilnom inkluzivnom parku na Vruljici, imat će priliku igrati se s djecom urednog razvoja.
– To je novi koncept igrališta u kojemu djeca i mladi u zaokruženoj sredini postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Senzoričkim parkom želi se stvoriti krajolik koji može potaknuti raznoliku paletu osjetilnih podražaja i primijeniti se u svrhu rehabilitacije, ali i rekreacije. Predviđena je i nabava dodatne opreme i sprava za osobe s i bez teškoća koja će biti postavljana na području športsko-rekreacijskog centra Višnjik – Zadar i u predvorju Centra »Los Rosales« – Mostar. Cilj je smjestiti osobe s poteškoćama u sami centar sportske infrastrukture, rekla je Mikulec Perković.