Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Koktel-misa

Autor: Marija Knežević

15.07.2008. 22:00


Kad sam bila mala mislila sam da je super biti pisac. I da je jako teško napisati knjigu. Da sad imam deset godina mislila bi da je to najlakši posao na svijetu. Jedna spava s Beckhamom i napiše knjigu. Drugi trenira reprezentaciju i napiše knjigu.
Niveska Celzijus Drpić Fahrenheit Cica Kaubojka napisala je knjigu i masu se dobro prodaje. Pisala je o tome s kim je sve i kako spavala. To se bar da zaključiti iz medijskih izvještaja. Dala je priliku svim hrvatskim kućanicama da uz kutiju Domaćice listaju zanimljivo štivo dok im djeca gledaju Big Brother, Farmu ili nešto slično, a supruzi obijaju šankove u kvartovskom kafiću. Nives Celzijus dala je svoj obol funkcioniranju prosječne hrvatske obitelji. Hvala joj.
Zahvalne teme “među lancunima” uvijek su se dobro prodavale. Tričarije iz nečijeg privatnog života onima koji života nemaju uvijek su bile zanimljive. Zanimljive su i don Anđelku Kaćunku. On je svećenik, on piše blog, on ima svoje ime na tablicama, on je – don Anđelko! On je katolički svećenik koji vjeruje u vudu, on napada i optužuje, on proziva i naziva. Severinu je nazvao Sotonom. Vjernici su odahnuli. Jedan od velikih misterija katoličke crkve je riješen – svećenik je progovorio. Locirao je Sotonu, nanjušio sumpor, malo prelistao slike, pogledao filmić… Nije bilo sumnje, to je to! Lakše se boriti protiv neprijatelja za kojeg znaš kako izgleda i gdje je, nego protiv onog imaginarnog. I dok su se u Hrvatskoj već masovno počeli oštriti kolci, a antisotonističke trupe bile atento za boj, mudri Anđelko rekao je da se samo šalio. Pa nije naša Seve Sotona, ne? Ne budite blesavi. Razočarao je mnoge. Ispalo je da crna žena koja se oblači u crveno, ne srami se svog dekoltea i zarađuje masne pare ipak ne mora biti Sotona. Severina još nije napisala knjigu. Možda nikad ni neće, a to je šteta – ona bi makar imala nešto za reći.
Don Anđelko promovirao je Golu istinu, vozio se u limuzini ispijajući koktele pa je ujutro malo mamuran držao misu. Usporedio je pokajnicu Nives na kojoj se tragovi preobraženja još uvijek ne vide sa svetim Augustinom. Sjećate se pjesme Sonesa Saint of me – “Augustin knew temptation, he loved women, wine and song, and all the special pleasures of doing something wrong…”? Da, da, i on je bio grešnik, i to veliki. Kasnije je postao svetac. Svatko zaslužuje drugu šansu, svi se grijesi praštaju. Biti kurva je neoprostivo, ali ako si medijska kurva, pop će ti promovirati knjigu.