Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Le Levant” u zadarskoj luci

Autor: Elza Radulić-Toman

15.07.2009. 22:00
“Le Levant” u zadarskoj luci


Razgovarajući s predstavnicama zadarske agencije “Jadroagent” Meri Lozić i Vesnom Ćirak saznajemo da zasad sve najave ovogodišnjih dolazaka kruzera ostaju na snazi, osim “Moneta” koji je od početnih 28 ticanja, ostao na samo 16 dolazaka
Jučer je u zadarsku luku uplovio francuski kruzer “Le Levant” na putu iz Venecije u Dubrovnik. Ovaj brod koji plovi na mediteranskim kružnim linijama jedan je od manjih, ali lijepih turističkih luksuznih brodova. Prima tek 100-tinjak putnika i dug je malo više od 100 metara. Matična mu je luka Marseille i zajedno sa sličnim kruzerom “Le Ponantom” u vlasništvu je iste tvrtke i oba plove pod zastavom francuske Polinezije. Ovoga ljeta plove duž sredozemnih luka. “Le Ponant” će stići u Zadar 28. srpnja i opet 4. kolovoza. Nažalost, “Le Levant” će ovoga ljeta zadarsku luku ticati samo ovoga puta. Inače, prije četiri godine imao je nekoliko pristajanja u Zadru i nije nepoznat.
Razgovarajući s predstavnicama zadarske agencije “Jadroagent” Meri Lozić i Vesnom Ćirak saznajemo da zasad sve najave ovogodišnjih dolazaka kruzera ostaju na snazi, osim “Moneta” koji je od početnih 28 ticanja, ostao na samo 16 dolazaka! Otkazan je i jedan dolazak u listopadu njemačkoga kruzera “Sea Cloud”, koji će osim toga doploviti dva puta u kolovozu, kako stoji u njegovu redu plovidbe.
Naravno, otkazivanjima najavljenih dolazaka kruzera “kumuje” opće poznata financijska kriza, koja je zahvatila i potencijalne turiste diljem Europe i SAD, koji najčešće plove na kružnim putovanjima Sredozemljem, jer ovi luksuzni brodovi se nisu uspjeli napuniti dovoljnim brojem putnika.
U “Jadroagentu”, agenciji koja uglavnom brine o prihvatu većine brodova koji dolaze u Zadar pa tako i kruzera, napominju kako su svjetsku krizu osjetili već krajem prošle godine, kada je stizalo i manje brodova s teretom, a tako je i ove godine.
Podaci govore da je prošla godina bila rekordna po broju dolazaka kruzera u zadarsku luku, jer ih je ukupno stiglo 85, a ove godine ih je upola manje. Oni koji su već bili i najavljeni zasad daju zbroj od samo 47. Radi usporedbe recimo i da ih je 2007. godine bilo 83, a godinu ranije 71. Osim “Jadroagenta” koji ovim brodovima osigurava vez, peljara i sve ostale tehničke potrebe pri dolasku i odlasku, o kruzerima se brine i Tankerkomerc, u čijoj organizaciji je lani stiglo tek nekoliko velikih kruzera.
Navedimo još da će srpanj Zadru donijeti ukupno deset kruzera, a kolovoz 12 te rujan 13, što će ujedno biti i najviše u jednome ovogodišnjem mjesecu. U listopadu će to biti smanjeno na 6 i tek poneki će se pojaviti u studenom. Isto tako ove godine su stigla tek dva velika, ona od preko 180 metara duga, a to su “Azamara Journey” i “Deutschland” i najavljen je samo još jedan brod takvih impozantnih mjera. Bit će to “Silver Whisper”, koji će doploviti do zadarske luke u ponedjeljak 3. kolovoza.