Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nešto o gradu i ponešto o sexu

Autor: Goran Bujić

15.07.2009. 22:00
Nešto o gradu i ponešto o sexu

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Zadarsko kazališno ljeto, jubilarno, 15. po redu, u svojem se prvom, dramskom dijelu već polako primiče završetku. Od sedam programskih točaka, uz jednu domaću premijeru i jednu domaću lutkarsku predstavu, od pet gostujućih izvedbi odgledali smo i pretposljednju, komediju Olje Runjić “Gola u kavezu” u izvedbi Kazališta ‘Moruzgva’ (za one koji ne znaju, po domaću to je vlasulja) iz Zagreba. Redatelj je bio stari zadarski kazališni poznanik Ivan Leo Lemo, koji je dozvolio da tri glumice, Ana Begić, Barbara Nola i Ecija Ojdanić ponude gledateljima nešto kao domaću inačicu serije “Sex i grad”, kako su to tvrdili reklamni slogani, iako, po našem mišljenju, to baš i nije najs(p)retnija usporedba.
Ne, nije stvar u kvantitetu, već kvalitetu, pa nije, dakle, nimalo važno što ovdje imamo tri a ne četiri prijateljice, tri protagionistice koje nam podastiru djeliće vlastitih promišljanja uloge odnosno položaja žene u današnjem društvu. Djevojke razmatraju muško – ženske odnose, razglabaju pitanje preljuba, imati ili nemati djecu, udati se ili živjeti samostalno i slobodno itd., a kroz sve se to cijelo vrijeme provlači ironija, podcrtana sviješću o nemogućnosti eksplicitnih rješenja u stilu deus ex machina.
Ima tu, u tipičnom Leo Lemo stilu, i songova, prerađenih tj. prepjevanih pop hitova i inih evergreen singlova, ima i cuge i karikiranja, a sve je opet istodobno nepretenciozno, pa se komad, iako govori o bitnim stvarima, na kraju ipak nadaje kao komedija za ljetne večeri na otvorenom. Perfect!
A glede same glume, ponajbolja, dakle u ovom slučaju najraspoloženija je bila Begićka, Nola ponešto indisponirana, a Ojdanićka najneupadljivija, no sve u svemu, jedna od boljih točaka ovoga Kazališnog ljeta. Na kojemu nas večeras očekuje još jedna verzija Hamleta – Amleta u Brešanovoj travestiji – i to bi bilo to. That’s all, folks!
A onda slijedi round 2 – jazzy, etno, blues večeri na tzv. Festivalu suvremene glazbe.