Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Novi odjel broj 10

Autor:

15.07.2009. 22:00
Novi odjel broj 10

Foto: Tomislav JERAK



Ravnatelj bolnice Darko Labura rekao je kako je sama adaptacija odjela trajala tri godine, išla je u nekoliko faza, a za nju je potrošeno preko 670 tisuća kuna
Nakon tri godine renoviranja, jučer je svečano otvoren Odjel za alkoholizam Psihijatrijske bolnice Ugljan. Zgrada odjela za alkoholizam stara je 50 godina, u počecima je služila za stanovanje liječnicima, glavnom medicinskom tehničaru i njihovim obiteljima te je kasnije preuređena u odjel za alkoholizam, sada je renovirana u potpunosti i ima novi namještaj. Uz osoblje otvorenju su nazočili župan Stipe Zrilić, načelnici općina Preko i Kali Ante Jerolimov i Tino Vidov, pročelnik za zdravstvo Josip Kraljić, ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek i ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković. Ravnatelj bolnice Darko Labura rekao je kako je sama adaptacija odjela trajala tri godine, išla je u nekoliko faza, a za nju je potrošeno preko 670 tisuća kuna.
Ravnatelj Labura prisjetio se i preuzimanja bolnice 2002. godine i velikog manjka u kojemu se tada nalazila.
– Manjak bolnice bio je milijun i devetsto tisuća kuna, koji smo do danas prepolovili, a trendu pada nadamo se i dalje. Reformom zdravstvenog sustava uveden je i nov način financiranja, tako da sada poslujemo u plusu, a značajno bolje poslujemo i ove godine u odnosu na prošlu, rekao je Labura dodajući kako su napravljeni i mnogi značajni projekti, kao priključivanje na vodovodnu mrežu, otvaranje odjela za socijalnu skrb i anksiozno depresivne bolesti, otvorena je Dnevna bolnica u Zadru, a uz sve to značajno se surađuje i s Općinom Preko te zapošljava populaciju s otoka, trenutačno u bolnici na raznim položajima radi 42 otočanina.
– Mi štedimo nekoliko godina, a to zovemo racionalizacija. Racionalizacija ne ide na uštrb edukacije i specijalizacije, a niti lijekova. Štedimo na nekim drugim primjerima, recimo vozim se u automobilu starom 19. godina, rekao je Labura.
Župan Stipe Zrilić, koji je ujedno i prvi put u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, pozdravio je okupljene i rekao kako je dobro da postoje ustanove i izvan Zadra.
– Ravnatelj je dao pregled što se događalo u zadnje vrijeme, mi u županiji to znamo jer imamo dobru suradnju. Dobro je da postoje ustanove koje se nalaze i izvan Zadra, a uskoro bi se trebao otvoriti dom za stare i nemoćne, što će pridonijeti većem zapošljavanju otočkog stanovništva. Značajno je renoviranje ovoga odjela, jer je on specifičan i liječi od ovisnosti o alkoholu. Ovisnost je veliki problem i uništava obitelji, rekao je Zrilić.
Voditeljica odjela 10, dr. Vesna Dragaš Pajić na samom ulazu u renovirani odjel, prije molitve, rekla je nekoliko rečenica okupljenima.
– Čovjek je društveno biće i ne može biti usamljen. Mi smo terapijska zajednica, odnosno obitelj. Trudimo se da brige počnemo sagledavati na razne načine i primjenjujemo suvremena medicinska dostignuća, rekla je Dragaš Pajić naglašavajući kako su oni mala znanstvena jedinica.
Blagoslov i molitvu vodio je don Mario, a nakon razgledavanja odjela 10 za okupljene je priređen domjenak.