Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Današnja policija stvorena na iskustvima iz Domovinskog rata

Autor: Ante Vidović

15.07.2010. 22:00
Današnja policija stvorena na iskustvima iz Domovinskog rata

Foto: Adam VIDAS



Mi smo imali privilegiju biti prvi koji su stali na branik domovine. Na našem iskustvu iz Domovinskog rata stvaramo današnju policiju. Kao što smo se onda stavili u službu naroda, stat ćemo i danas, rekao je Gambiraža
Svečanim otkrivanjem spomen ploče na zgradi nekadašnje policijske ispostave jučer je obilježena 19. obljetnica od njenog osnutka u Lišanima Ostrovičkim. Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su zamjenik načelnika PU zadarske Ivan Gambiraža, načelnik Policijske postaje Benkovac Ivica Burčul, načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević, predstavnici Udruge SJP “Poskoci” i prvi hrvatski redarstvenik, hrvatski branitelji i obitelj poginulih branitelja.
– Ja sam dijete poginulog hrvatskog branitelja. Izuzetno mi drago što nakon 19 godina postoje ljudi koji se sjećaju ovakvih događaja i poginulih hrvatskih branitelja. Njima i svima onima koji su stali u obranu Hrvatske, kada je to najviše trebalo, mi ostali najmanje što možemo reći jest hvala, rekla je načelnica Dević.
– Nikad nećemo zaboraviti što se dogodilo na ovom prostoru. Mi smo imali privilegiju biti prvi koji su stali na branik domovine. Na našem iskustvu iz Domovinskog rata stvaramo današnju policiju. Kao što smo se onda stavili u službu naroda, stat ćemo i danas, rekao je Gambiraža.
U Lišanima je otkrivena posljednja od šest spomen ploča koje su postavljenje na zgradama nekadašnjih policijskih ispostava u Zadarskoj županiji osnovanih 1991. godine. Inicijativu za obilježavanje datuma njihova osnutka pokrenuli su “Poskoci”. Prije Lišana otkrivene su spomen ploče u Stankovcima, Kruševu, Jasenicama, Polači i Pridrazi.
 


Dva dana nakon otvaranja Lišane granatirane iz Ostrovice


Samo dva dana nakon što je u Lišanima otvorena policijska postaja, 17. srpnja 1991., krenuo je prvi četnički napad na mjesto. U prvom granatiranju Lišana Ostrovičkih i uopće na području Zadarske županije, smrtno su stradali fra Mile Mamić i redarstvenik iz Zadra Josip Žulj.
Granata koja je ubila fra Milu Mamića ispaljena je iz susjedne Ostrovice u rano jutro prije šest sati. Geler ga je pogodio u glavu, a umro je na području Trogira, dok je vožen u splitsku bolnicu. Samo petnaest metara dalje od Mile Mamića isto od srbočetničke granate smrtno je stradao redarstvenik Josip Žulj.