Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Katastarske izmjere općina Karina i Kruševa vrijedne 740 tisuća kuna

Autor: Boris Kupčak

15.07.2010. 22:00
Katastarske izmjere općina Karina i Kruševa vrijedne 740 tisuća kuna

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Ovdje rješavamo pitanje prognaničkog naselja, ali zapravo i naselja ispod ceste koje postoji već godinama, ali nema odgovarajućih katastarskih planova, što za sobom povlači i nedostatak vlasničkih isprava i sigurnosti u pravnom prometu nekretnina i ne možemo funkcionirati kako treba – Željko Bačić, ravnatelju Državne geodetske uprave
Zemljišne knjige za područje dijela Kruševa i Karina trebale bi biti u funkciji 2013. godine, rečeno je jučer na svečanom otvaranju projekta katastarske izmjere za dijelove katastarskih općina Karin i Kruševo u Gradskoj vijećnici Grada Obrovca. Otvaranje radova spada u drugi paket radova, prvi paket započet je 2008. godine i bio je usredotočen na Vukovar i okolicu te područje Kistanja. Ugovorom je ukupno obuhvaćeno 157 hektara katastarske općine Karin i 7 hektara katastarske općine Kruševo, odnosno predio Vrulja koji bi uskoro trebao preći u KO Karin. Projekt se provodi u okviru realizacije Uredbe Vlade Republike Hrvatske o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Vrijednost radova je 740 tisuća kuna, a u cijelosti ga pokriva Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Rok za završetak radova je 13. siječanj 2012. godine.
– Zadovoljstvo mi je jer je ovaj projekt pokrenut. Danas otvaramo prvi dio radova i nadam se da ćemo i mi konačno naše papire dovesti u red, kazao je dogradonačelnik Stanko Mijić dajući riječ Željku Bačiću, ravnatelju Državne geodetske uprave.
– Kroz program Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva došli smo u situaciju da riješimo pitanje imovinsko-pravnih odnosa, pogotovo na lokalitetima, odnosno na objektima koji su bili obnavljani ili građeni. Ovdje rješavamo pitanje prognaničkog naselja, ali zapravo i naselja ispod ceste koje postoji već godinama, ali nema odgovarajućih katastarskih planova, što za sobom povlači i nedostatak vlasničkih isprava i sigurnosti u pravnom prometu nekretnina i ne možemo funkcionirati kako treba, kazao je Bačić dodajući kako ne vjeruje da će postajati problemi, jer u Područnom uredu Zadar imaju veliko iskustvo s katastarskim izmjerama.
– Pretpostavljam kako ćemo 2013. godine staviti novu zemljišnu knjigu u upotrebu i time završiti ovaj proces. Grad Obrovac je subjekt koji će nam, vjerujem, pomoći u kontaktima s građanima koji će nam pomoći da uspješno izvršimo svoje aktivnosti. Vjerujemo da će se program nastaviti, jer ima dosta lokacija u RH gdje imamo obnovljene objekte, a još ih se ne može predati u vlasništvo građanima upravo zbog neriješenog stanja u registrima. Prema našim spoznajama, ministarstvo je pokazalo spremnost za nastavak tih aktivnosti, iako je ovog trenutka proces nešto usporen zbog teške financijske situacije, ali nadamo se kako ćemo ga nastaviti početkom sljedeće godine, kazao je Bačić.
Nenad Javoran, pročelnik Područnog ureda za katastar Zadar, kazao je kako je vrlo važno da u procesu sudjeluju, uprava, pravosuđe i DGU te da djeluju kao jedan tim da se projekt što uspješnije privede kraju.
 




Vrulje će pripasti Karinu


Uskoro će se na Gradskom vijeću Grada Obrovca donijeti odluka kojom će dio katastarske općine Kruševo pripasti katastarskoj općini Karin. Naime, predio Vrulja, koji je zahvaćen ovim projektom, objedinit će se s Karinom iz razloga što je tako jednostavnije, najavljeno je na jučerašnjem sastanku. Saznajemo kako su već donesene točke dnevnog reda za sljedeće Gradsko vijeće te kako će se donošenje ove odluke naći na dnevnom redu neke od kasnijih sjednica.


 




Rivijera Kruševo – Karin


Željko Bačić, ravnatelj DGU i Stanko Mijić, dogradonačelnik Grada Obrovca, skidanjem pokrova s tabele na području Vrulje i službeno su otvorili projekt katastarske izmjene.
– Stojimo na području dijela koji ćemo spojiti u jedinstvenu katastarsku općinu. Tabele smo postavili kako bismo informirali građane da se izvode radovi izmjera i kako bi oni ispunili svoje obveze vezane uz vlasništvo, kazao je Bačić dodajući kako je kraj prekrasan i da će, kada se srede imovinsko-pravni odnosi, taj predio imati mogućnost postati nova rivijera.