Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Morske ljepote koje se ne mogu vidjeti svaki dan

Autor: Ante Rogić

15.07.2010. 22:00
Morske ljepote koje se ne mogu vidjeti svaki dan

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kroz narednih tjedan dana Zadrani i svi posjetitelji moći će uživati u razgledavanju 72 fotografije podmorja hrvatskog Jadrana, koje su od jutros postavljene na zadarskoj rivi.
“Neusporedivo plavo” naziv je atraktivne postave umjetničkih fotografija, na posebnim izložbenim panoima, koja obuhvaća autorska djela međunarodne skupine podvodnih fotografa iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Od domaćih se posebno ističu Frka Danijel i Brzac Marin koji su osvojili 4., odnosno 6. mjesto na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu podvodne fotografije. Fotografije ove izložbe su selektirane i birane od strane međunarodnog stručnog žirija festivala fotografije Photodays 2010.
Organizatori projekta u Zadru su “Prijatelji mora” i Turistička zajednica grada Zadra, a o samoj izložbi bilo je više na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili
Damir Konestra, Astoria i udruga Livingstone, Branko Ganzulić, predsjednik TZ grada Zadra, Dražen Grgurović, dogradonačelnik Grada Zadra, Zvonko Šupe, direktor TZ grada Zadra i Dalibor Andres, fotograf.
– Poanta ove izložbe je da trebamo čuvati more i da je ono nešto što trebamo poštovati i ostaviti sljedećim generacijama. Mi tog resursa nismo svjesni, a trebamo ga naučiti poštovati. Zadar je grad koji je izrastao iz mora i sa zadovoljstvom je domaćin ove izložbe, kazao je Branko Ganzulić.
Zadarski dogradonačelnik istaknuo je kako je Zadar kao kameni brod u moru, a Grad Zadra podržava ove inicijative.
U ime organizatora Damir Konestra je podsjetio kako su udruga Livingstone i Astoria projekti d. o. o. u suradnji s Ministarstvom turizma RH te uz potporu Hrvatske turističke zajednice organizirali veliku nacionalnu kulturološku kampanju pod nazivom “Prijatelji mora”. Izložbama velikih formata fotografija na otvorenom, u 14 hrvatskih gradova, od početka lipnja do konca rujna, projekt ima za cilj hrvatskoj javnosti i svim njenim gostima skrenuti pozornost na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanja mora.
– Izložba “prijatelji mora” ima za cilj prikazati ljepote mora koje se ne mogu vidjeti svaki dan. Ova izložba želi potaknuti na razmišljanje kako te ljepote trebamo sačuvati, istaknuo je Konestra.
Dalibor Andres je napomenuo kako je zadarski akvatorij njegovo područje djelovanja, te mu je stoga posebno drago što se izložba ovaj tjedan postvlja u Zadru.
– Cilj projekta je da prikažemo ono što obični ljudi ne mogu vidjeti, ljepote te potrebe očuvanja mora. Također, promičemo i ekološku svijest, istaknuo je Andres dodavši kako je hrvatski Jadran jedno od rijetkih područja u svijetu koje je ostalo, još samo jednim dijelom, netaknuto i očuvano.
Izložba “Neusporedivo plavo” najveća je izložba fotografija te vrste ikad prikazana u Hrvatskoj, a Zadar je sedmi grad u kojem se izložba postavlja.