Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na 35 stupnjeva za tri tisuće kuna

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

15.07.2010. 22:00
Na 35 stupnjeva za tri tisuće kuna

Foto: Jelica FARKAŠ



Nitko ne pita može li se izdržati, kad se mora, i to od 7 do 17 sati, dovikuju sa skele zagrebačke katedrale
Doktor – ministar Darko Milinović objavio je jučer preporuku građanima kojom ih upozorava kako se ponašati dok ne prođe val vrućine. “Izbjegavajte sunce od 10 do 17 sati, pijte najmanje 2,5 litre vode, ne pijte alkohol i gazirano, ne jedite masno i prženo, začinjeno i općenito teška jela, već lagana variva i juhe, pijte čajeve” – dio je ministrovog naputka. Kako nam savjetuje potpredsjednik Vlade, prostore u kojima boravimo treba zasjenjivati, a u slučaju glavobolje, vrtoglavice i posebno dehidracije, valja nam dizati uzbunu i što prije zatražiti liječničku pomoć.
Ništa od mora
Drže li se ministrovog naputka, provjerili smo kod onih koji na žegu moraju, htjeli to ili ne. Na sto metara iznad asfalta, bliže suncu i oblacima od ikoga u gradu, na obnovi Zagrebačke katedrale radi petnaestak građevinara. Ne boje se, dovikuju nam sa skele susjednog tornja, ni visine ni vrućine, voda im se dostavlja redovito, a kad moraju tamo gdje i car ide pješice, na raspolaganju im je “panoramski” žičani lift, kojim smo se i sami popeli na vrh katedrale.
“Nitko ne pita može li se izdržati, kad se mora, i to od 7 do 17 sati! A sve za tri tisuće kuna”, viču nam momci sa skele, pa tako i njihov sindikalni povjerenik iz firme, koji se nalazi na samom rubu “ograde”. Kaže, dobro je, može se nekako, pogotovo ako je i hlada dok su gore. Na more zasad ne pomišljaju, nisu ga vidjeli dobrih pet godina, a kako zaključuju, oni koji su katedralu gradili vjerojatno mora nisu vidjeli nikad, pa je onda i njima lakše!
Na zagrebačkoj najvećoj tržnici, Dolcu, prodavače štite tek crveni šestinski kišobrani, a rade, vele, od šest ujutro pa do besvjesti! Prodavačica Ljubica Ranjec tamo je, kao i većina kolega sa tržnice, od šest ujutro do dva, tri popodne. Godinama već tako, pa se o vrućini više niti ne razmišlja, a kamoli da se oko toga paničari. Tak’ je kak’ je, kažu prodavači, kojima nije jasno zašto se narod vrućinom zastrašuje, i zašto su nam zime uvijek “prehladne”, a ljeta “prevruća”.
Mnogi neoprezni
Ministrov naputak za njih, kažu nam, nije nikakva novost, jer ispod “tezge” ima malih prijenosnih frižidera, hladne vode i sokova, a i lagana im je hrana, hvala bogu, odmah pri ruci!
Koliko se građani (ne) pridržavaju naputaka potpredsjednika Vlade, provjerili smo u “stacionarima” hitne pomoći.
U Rijeci je jučer do 14 sati bilo ukupno deset intervencija, i to dvije zbog laganijih prometnih nesreća, preostalih osam kod “kroničara”. Prema riječima rukovoditeljice medicinske djelatnosti, Jugoslave Kurelčuk-Bogavčić, umirovljenici, ne bi li jeftinije prošli na tržnici, izlaze van u “nedoba”, po najvećoj vrućini, no čest je slučaj da se i oni koji ne izlaze iz kuće, zbog godina i tegoba, osjećaju loše. “Zovu nas nonići i nonice, 80-godišnjaci i 90-godišnjaci, koji se pridržavaju liječničkih uputa, no teško si mogu pomoći bez klime u stanu”, ističe rukovoditeljica iz riječke “hitne”. Na plažama, dodaje, intervencija jučer nije bilo, makar mnogobrojni kroničari tamo ostaju predugo, umjesto da se kupaju samo rano ujutro i kasnije popodne.
 


Iscrpljenost, omaglica, razdraženost


U Zagrebu jučer 30 intervencija više nego inače, ukupno njih 280! Građani se, poručuju iz zagrebačke Hitne pomoći, najčešće javljaju zbog problema s tlakom, iscrpljenosti, omaglice ili pak psihičkih tegoba poput razdraženosti. Pomoć traže građani svih dobnih skupina, kojima smeta boravak na suncu, ali najviše kronični bolesnici. U Splitu, kažu nam na tamošnjoj “hitnoj”, isto “ka’ i jučer, a jučer bilo isto ka’ i prekjučer!”