Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Počela operacija Turska

Autor: Novi list

15.07.2010. 22:00
Počela operacija Turska


S obzirom na probleme s ozljedom Zorana Planinića, drago mi je vidjeti sve igrače koje sam i očekivao – kaže Josip Vranković. Delaš i Radošević se priključuju nakon EP-a do 20 godina
Jučerašnjim okupljanjem u porečkom hotelu Valamar Diamant košarkaška reprezentacija Hrvatske započela je pripreme za operaciju Turska i prvi nastup na Svjetskom prvenstvu nakon punih 16 godina s obzirom da na svjetskoj smotri Hrvatska nije igrala od 1994. godine i kanadskog Toronta. Reprezentativne kandidate u hotelskom je holu dočekivao novi izbornik Josip Vranković koji se srdačno pozdravljao sa svima i svakog igrača ponaosob “pitao za zdravlje” s obzirom da su mu zdravi i za rad spremni igrači na početku priprema temeljni preduvjet za ostvarenje uspješnog rezultata u Turskoj.
– S obzirom na probleme s ozljedom Zorana Planinića, zbog kojih ne možemo procijeniti hoće li nam se uopće i kada priključiti na pripremama, odnosno hoće li uopće nastupiti na SP-u, drago mi je vidjeti sve igrače koje sam i očekivao – rekao je Vranković.
Izbornik je s Planinićem, koji se oporavlja od operacije meniskusa, u Makarskoj pratio prvi dio EP-a za mlađe seniore (U-20) i relativno je dobro upućen u težinu njegovog problema.
Čast i zadovoljstvo
– Zoran je tek započeo fazu oporavka i sigurno će preskočiti prvi dio priprema u Poreču, nakon čega ćemo vidjeti kakva je situacija s njegovim koljenom i može li nam se barem djelomično priključiti u drugoj fazi priprema koju ćemo odrađivati u Crikvenici.
Osim Planinića na prvom dijelu priprema u Poreču neće biti još dvojice igrača koje je Vranković uvrstio u krug kandidata za put na SP, Leona Radoševića i Marija Delaša koji s mlađeseniorskom reprezentacijom trenutno uspješno kroče k medalji na EP-u.
– Ti nastupi na EP-u za igrače do 20 godina za njih će svakako biti od velike koristi bez obzira budu li na kraju putovali sa seniorskom reprezentacijom u Tursku ili ne. U mlađeseniorskoj reprezentaciji su među nositeljima igre, stječu iskustvo preuzimanja velike odgovornosti u igri na natjecanju sličnog tipa kao što je seniorsko SP – zaključio je Vranković.
Od igrača među prvima je u Valamar Diamant stigao onaj kojem je put do Poreča bio i najbliži, Riječanin Davor Kus.
– Meni je prije svega uvijek bila velika čast i zadovoljstvo igrati za reprezentaciju i s takvim pristupom stigao sam i na ove pripreme – kaže Kus. – Nisam nikada imao priliku igrati na SP-u tako da željno očekujem taj nastup u Turskoj i nadam se samo da ću svojom kvalitetom i radom zaslužiti i put na SP. Dosta je novih, mladih igrača u krugu reprezentativnih kandidata i na samom početku priprema važno je da se svi dobro uklopimo u kolektiv, pohvatamo konce rada i razmišljanja izbornika Vrankovića, stvorimo pravu atmosferu – dodao je Kus, koji s optimizmom gleda na predstojeće obaveze reprezentacije.
Osvjetlati obraz
– Mislim da u reprezentaciji možemo složiti dobru kombinaciju starijih i mlađih igrača. Vjerujem da imamo dobru bazu igrača i na nama je sada da radom stvorimo dobar tim i budemo prije svega jaki kao momčad – zborio je Kus.
Marko Popović, njegov imenjak Banić i Rok Stipčević činili su trojku koja se autom u Poreč dovezla iz Zadra.
– Ovdje je meni dosta poznatih suigrača iz ranijih reprezentativnih akcija, ali je i puno novih imena i reprezentacija već u startu sigurno ima jedan novi izgled. Drago mi je da imamo toliko mlađih igrača koji kvalitetom konkuriraju za reprezentativni dres. Pripreme će pokazati tko će krajem kolovoza biti najpozvaniji braniti boje Hrvatske na SP-u – rekao je Popović.
Prošlosezonski nositelj igre Cibone Marko Tomas svoj je daljnji klupski status riješio potpisavši ugovor s turskim Fenerbahčeom i sada se može mirno posvetiti reprezentaciji.
– Nastupiti na SP-u, što mnogim reprezentativnim naraštajima prije nas nije pošlo za rukom, svakako je velik motiv i vjerujem da će ova selekcija dati sve od sebe kako bi osvjetlala obraz hrvatske košarke. Što se mene tiče, vrlo sam zadovoljan što sam pitanje nastavka klupske karijere riješio i prije samog SP-a tako da se sada mogu mirne glave posvetiti reprezentacije kojoj ću nastojati dati svoj maksimum – rekao je Tomas.
Službeni režim reprezentativnog rada započeo je tako jučerašnjim prvim zajedničkim ručkom u hotelu Valamar Diamant na koji je opravdano kasnio jedino Ante Tomić. Nakon toga igrači su preuzeli opremu za rad i navečer ih je u dvorani Žatika, koja će im idućih deset dana biti drugi dom, slijedio prvi trening.
 


Četrnaest kandidata


Na početku priprema izborniku Josipu Vrankoviću u Poreču se odazvalo 14 reprezentativnih kandidata: Roko Leni Ukić, Marko Tomas (Fenerbahče, Turska), Marko Popović (Uniks, Rusija), Davor Kus (Benetton, Italija), Rok Stipčević, Hrvoje Perić (Zadar), Bojan Bogdanović (Cibona), Krunoslav Simon, Luka Žorić (Zagreb), Krešo Lončar (Himki, Rusija), Vedran Vukušić (Cedevita), Ante Tomić (Real, Španjolska), Marko Banić (Bilbao, Španjolska) i Lukša Andrić (Cibona) koji je naknadno pozvan umjesto Stanka Baraća (Caja Laboral, Španjolska) koji je morao otkazati pripreme zbog ozljede.




 


S Italijom u Poreču i Puli


Prve dvije pripremne utakmice košarkaška reprezentacije Hrvatske odigrat će na kraju prvog dijela priprema, a suparnik će biti Italija 24. srpnja u Poreču od 18 sati i 25. srpnja u Puli od 20.30 sati.Kukoč stiže u ponedjeljakToni Kukoč, proslavljeni hrvatski NBA košarkaš, odazvao se pozivu Josipa Vrankovića da dio priprema provede uz reprezentaciju kao izbornikov stručni savjetnik. Kukoč bi se reprezentaciji trebao priključiti u ponedjeljak i u Poreču ostati zaključno s prvom utakmicom koju s Italijom Hrvatska igra 24. srpnja.


 


Završna glazura u Zadru


Reprezentacija će prvi dio priprema zaključiti utakmicom s Italijom 25. srpnja u Puli, nakon čega je izbornik Vranković novo okupljanje zakazao 30. srpnja u Crikvenici gdje će reprezentacija ostati do 5. kolovoza, kada putuje na Cipar na turnir na kojem će se ogledati s Rusijom, Njemačkom i Grčkom. Na Cipru reprezentacija ostaje do 12. kolovoza, kada putuje za njemački Bamberg na turnir pod nazivom Superkup na kojem će joj suparnici biti Njemačka, Turska i Litva. Nakon Superkupa završna glazura do SP-a u Turskoj od 28. kolovoza do 12. rujna bit će u Zadru.