Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Periću uvjetna osuda, Lergi osam mjeseci zatvora

15.07.2011. 22:00
Periću uvjetna osuda, Lergi osam mjeseci zatvora


Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Bitange, Ivana Perića osudilo je na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje na dvije godine i to zbog nesavjesnog obavljanja poslova, dok je Josip Lerga proglašen krivim zbog zloporabe položaja i ovlasti te osuđen na osam mjeseci zatvora


Ivan Perić, bivši  direktor poslovnice Croatia  banke u Zadru, osuđen je  jučer na Županijskom sudu  u Zadru na uvjetnu kaznu od  šest mjeseci zatvora s rokom  kušnje od dvije godine zbog  nesavjesnog obavljanja posla, dok je Josip Lerga, vlasnik  poduzeća Mauricijus d.o.o.,  dobio osam mjeseci zatvora  zbog zloporabe položaja i  ovlasti. Prvotnom optužnicom Županijskog državnog  odvjetništva Perića i Lergu se  teretilo zbog zloporabe položaja i ovlasti kako bi stekli  nepripadajuću materijalnu  korist, no predsjednik Sudskog vijeća Marijan Bitanga  prilikom objave presude pojasnio je kako ta teza tužiteljstva o njihovom međusobnom dogovoru nije tijekom  postupka dokazana pa je ujedno optužnica i preinačena.
– Ivan Perić nedvojbeno je  izdao brisovno očitovanje  mimo generalne punomoći  banke te je time počinio kazneno djelo nesavjesnog poslovanja, što je blaže djelo od  onoga koje mu se prvotnom  optužnicom stavljalo na teret. Postupio je suprotno naputku, ali se vodio procjenom da je ostatak nekretnine  dovoljan za pokrivanje kreditnog plasmana koji je odobrio poduzeću Mauricijus –  rekao je Bitanga obrazloživši  da je stoga kaznena sankcija  na koju se nakon provedenog  dokaznog postupka i olakotnih okolnosti da ranije nije  kažnjavan te da je otac dvoje  djece, Sudsko vijeće  odlučilo, zapravo mjera upozorenja. 
Što se tiče Josipa Lerge,  Bitanga je istaknuo kako je u  njegovu slučaju ipak dokazana zloporaba položaja i  ovlasti, jer je dio novca od  prodane nekretnine zadržao  za sebe, a dio položio na  račun tvrtke.
– Čini se kako ste tim novcem plaćali neke ranije obveze, a to proizlazi i iz vaše  obrane koja se odnosi na nekretninu prodanu Denisu  Kekiću. Međutim, vi o tome  niste htjeli iznositi detalje što  je ujedno i vaše pravo kao  optuženika. Iako je za ovo  kazneno djelo zapriječena  kazna zatvora od jedne do  deset godina zatvora, Vijeće  se odlučilo izreći vam kaznu  ispod minimalne, imajući u  vidu vašu životnu dob, neosuđivanost i činjenicu da je  banka zaista prodala dio nekretnine ispod tržišne cijene  iz čega na neki način proizlazi da ste na neki način i  žrtva – kazao je Bitanga Lergi  izričući mu kaznu od osam  mjeseci bezuvjetnog zatvora.
Prema prvotnoj optužnici  Josip Lerga je tijekom 2006.  godine od Croatia banke zatražio dva kredita u iznosu  od milijun kuna i 350 tisuća  eura kako bi kupio i preuredio jednu stariju vilu u Poreču na osam etaža, što mu je  Ivan Perić, direktor te banke  i, odobrio, nakon čega je banka na nekretninu upisala svoje založno pravo. Iako znajući da se s nekretnine ne  može skinuti založno pravo  sve dok se kredit u cijelosti  ne vrati, Perića tužiteljstvo  sumnjiči da je upravo to  učinio, odnosno da je za dva  stana i jedan poslovni prostor u vili izdao brisovnice i  tako Lergi omogućio da ih  proda. Nakon prodaje Lerga  novac nije uplatio na račun  TD Mauricijus d.o.o već je,  navodi se u optužnici, tvrtku  oštetio za taj iznos, a sebi  stekao nepripadajuću imovinsku korist.