Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Što zvijezdu čini slavnom i nedodirljivom?

15.07.2011. 22:00
Što zvijezdu čini slavnom i  nedodirljivom?


Neobična predstava, od producenta okarakterizirana kao predstava – predavanje, naslova “Diva” gostovala je u četvrtak navečer na Zadarskom kazališnom ljetu. Predstava, čiju produkciju potpisuje “Trafik – Tranzicijsko – fikcijsko kazalište”, igrana je u dvorištu Providurove palače pred, u odnosu na dosadašnje predstave iz programa ZKLj, malobrojnom publikom.
Koncept, režija, scenografija i izvedba djelo su Edvina Liverića. Video i digitalna obrada Marina Lukanovića, a kostimografija Nataše Mihaljčišin.
Projekt Diva zamišljen je kao multimedijalna predstava-predavanje (lecture performance) koji istražuje i razrađuje, u sociološkom i kulturološkom smislu, pojam diva u filmskoj industriji, pokošavajući ga, tvrdi autor, demistificirati.
“Diva” je inspirirana studijom Richarda Dyera “Heavenly Bodies” u kojoj on obrađuje pojam zvijezde od početaka filmske industrije do danas, propitujući odnos privatnog/javnog, individue/društva, iskrenog/izmišljenog, tjelesnog/mentalnog. Zanima ga kako se postaje zvijezdom te što istu u percepciji publike čini slavnom i nedodirljivom, kakva je mašinerija (mediji, moda, marketing) koja ju stvara i koja je prava pozadina (istina) te industrije?
“Diva” tako koristi stvarne podatake iz života diva koje su obilježile “zlatno doba” Hollywooda, kao što su; Mae West, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Joan Crawford, Marylin Monroe, Ava Gardner, Bette Davis, Anna Magnani, Sophia Loren…