Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sudarili se policijski brodovi

15.07.2011. 22:00
Sudarili se policijski brodovi


– Obavili smo očevid i utvrdili da je uzrok ove pomorske nezgode jaka tramontana te da ni u jednom segmentu nema govora o odgovornosti zapovjednika Antišina, a isto tako ni Kutije – rekao nam je Slobodan Matić, viši stručni referent za promet pri Lučkoj kapetaniji Zadar po završetku očevida


Pomorska nezgoda u kojoj su se jučer sudarila dva policijska broda na  sredini Zadarskog kanala u  drugi je plan potisnula promotivnu vožnju najnovijim  plovilom iz flote zadarske Pomorske policije organizirane  za predstavnike medija.
Tomislav Antišin, zapovjednik policijskog broda “Škabrnja”, na kojemu su se osim  posade nalazila dva fotografa  i dva snimatelja, u želji da im  osigura što bolji kadar približio se trostruko većem  “Čađi”, no u jednom je trenutku izgubio kontrolu nad  kormilom te je uslijedilo ono  neizbježno – sudar s drugim  policijskim brodom. Pramac  26 metara dugog ophodnog  broda zapeo je za krmu “Škabrnje” pri čemu su lakše ozlijeđeni fotograf Cropixa i snimatelj Gradske televizije.  Obojica mladića zatražila su  liječničku pomoć, nakon  čega su liječnici snimatelju  Gradske televizije Borisu  Zubčiću posavjetovali petodnevno mirovanje zbog nagnječenja ruku.
Slučajni kontakt
Odmah po okončanju promotivne vožnje koja je zbog  nezgode ranije završena iz  PU zadarske oglasili su se  priopćenjem u kojem su naveli da je oko 10.40 sati, prigodom promotivne vožnje u  sklopu predstavljanja novog  plovila Policijske uprave zadarske na moru između Zadra i mjesta Preko na Ugljanu, došlo do slučajnog kontakta službenih policijskih  plovila “Mile Blažević-Čađo”  i “Škabrnja”.
– Do kontakta je došlo prilikom mimoilaženja dvaju  službenih plovila u plovidbi,  kada je pramčani dio većeg  broda zapeo za nosač nadstrešnice na krmi manjeg plovila. Nosač je tom prilikom  oštećen, dok na brodu “Mile  Blažević-Čađo” nema  oštećenja – izvijestio je Elis  Žodan, glasnogovornik PU  zadarske napomenuvši kako  će na policijskim plovilima  djelatnici Lučke kapetanije  Zadar obaviti očevid i poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti.
Kriva je tramontana
Bizarna i nesvakidašnja  nezgoda na moru odvijala se  pred očima Darka Cara,  načelnika PU zadarske i nekoliko novinara koji su do  tog trenutka s komandnog  mosta broda uživali u ugodnoj vožnji i pogledu. Nakon  prvotnog šoka, vidjevši da  ipak nema teže stradalih i  štete, posada broda sa svojim  načelnikom odahnula je, no  vožnja je ipak ostavila  gorčinu kod zadarskih plavaca – ponajviše kod zapovjednika “Škabrnje” koji je Davoru Škiboli, načelniku Pomorske policije, po povratku  na zadarsku rivu rekao:  “Šefe, izvadite pištolj i ubijte  me odmah”. No iako su prvotne naznake bile da će Antišin unatoč najboljim namjerama biti pozvan na stegovnu odgovornost,  olakšanje je stiglo s nalazima  očevida Lučke kapetanije.
– Obavili smo očevid i utvrdili je uzrok ove pomorske  nezgode jaka tramontana te  da ni u jednom segmentu nema govora o odgovornosti  zapovjednika Antišina, a isto  tako ni Kutije – rekao nam je  Slobodan Matić, viši stručni  referent za promet pri Lučkoj  kapetaniji Zadar.


Brod dobio ime po heroju Domovinskog rata




Najnoviji ophodni brod u floti Policijske uprave zadarske porinut je u more  prije nekoliko dana u Vela Luci, a svečanosti porinuća osim predsjednika RH  Ive Josipovića, ministra Tomislava Karamarka i brojnih visokopozicioniranih  dužnosnika nazočila je i obitelj poginulog policajca Mile Blaževića-Čađe.  Njegova supruga ujedno je i “krstila” plovilo, a majka heroja Domovinskog  rata koji je u Strugi Banskoj 26. srpnja 1991. godine opasan eksplozivom  izišao pred neprijateljski transporter i svoj život žrtvovao kako bi spasio  tamošnje civile, prema običajima svog kraja izvezla je šal i darovala ga  posadi broda. Taj će šal biti uokviren, nakon čega će svoje stalno mjesto  dobiti na zidu komandnog mosta broda, ponosno je istaknuo kapetan “Čađe”  Berislav Kutija.


Moći će isploviti i na “četiri,pet”


Načelnik Pomorske policije Zadar Davor Škibola spomenuo je kako će ovaj brod moći isploviti na more i kada je “stanje mora četiri, pet”, što je posadama manjih brodica bilo vrlo riskantno.
– Ovaj brod prvenstveno je namijenjen kontroli pomorske granice, no zasigurno će biti korišten i kod drugih poslova iz naše nadležnosti kao što je kontrola prometa, ribolova te postupanju sukladno Zakonu o strancima – u zimskim mjesecima vezano uz rad stranih državljana na otocima, a ljeti i kontroli prijelaza državne granice – rekao je Škibola. Kada je riječ o sankcioniranju kaznenih djela napomenuo je da već šest godina srećom nije bilo naleta plovila na kupače prvenstveno zbog preventivnih policijskih ophodnji.
– Od početka ove sezone 11 voditelja brodica sankcionirali smo zbog glisiranja, a tijekom prošlogodišnje sezone bilo ih je ukupno 86. Od tog ukupnog broja oko dvije trećine prekršaja počinili su strani državljani, dok jedna trećina otpada na domaće – kazao je Škibola dodavši još i kako je do sada sankcionirano 13 osoba zbog nezakonita ribolova te dvoje zbog korištenja eksploziva u tu svrhu.


Brod postiže brzinu do 30 čvorova


Brod “Mile Blažević Čađo” dug je 26 metara, može postići brzinu do 30 čvorova, a opremljen je luksuznom i sofisticiranom opremom, kako onom tehničkom u koju spadaju dva motora jačine od po 1050 kilowata, tako i onom namijenjenoj za uporabu posadi broda. U potpalublju plovila, osim kuhinje i blagovaonice, smještena je i kapetanska kabina s toaletom te još tri odvojene kabine i toalet za posadu broda, a na palubi odmah iza kapetanskog mosta, uređen je prostor za dnevni boravak.