Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadar dolazi više od 300 stručnjaka za podvodnu arheologiju

15.07.2011. 22:00
U Zadar dolazi više od 300 stručnjaka za podvodnu arheologiju


Svakako, domaćinstvo najvećem svjetskom kogresu podvodne arheologije od velike je važnosti za Zadar, Hrvatsku i arheologiju općenito. Na kongresu IKUWA4 očekujemo oko 150 izlaganja i 200 do 300 prijavljenih sudionika. Posebnost koju svakako valja istaknuti je to što se za ovaj kongres prijavilo mnoštvo sudionika iz istočne Europe – Luka Bekić


Da je Zadar već  duže vremena ugledno arheološko središte široj je javnosti odavno poznato. Arheološki muzej Zadar jedna  je od najcjenjenijih institucija takvog karaktera u zemlji. Tu je i Odjel za arheologiju zadarskog  Sveučilišta, potom Muzej  antičkog stakla, te od 2007.  godine Međunarodni centar  za podvodnu arheologiju.  Posebno priznanje Zadru  kao važnom arheološkom  središtu stiže ove jeseni u  vidu domaćinstva najvećem  svjetskom kongresu podvodne arheologije – IKUWA. U  Zadru će se, naime, od 29.  rujna do 2. listopada održati  četvrti međunarodni kongres  podvodne arheologije (IKUWA4) na temu “Upravljanje  podvodnom kulturnom  baštinom”.
Jedan od tri najveća i  najcjenjenija kongresa
– Za vrijeme trajanja IKUWA kongresa uvijek se predlaže i razmatra sljedeća destinacija. O tome odlučuje  Koordinacijski odbor kojeg  čine osobe iz vrha svjetske  podvodne arheologije, te  bivši sudionici IKUWA kongresa. Tako je prije nekoliko  godina odlučeno da Hrvatska, odnosno Zadar budu  domaćini četvrtog međunarodnog kongresa podvodne  arheologije, kazuje nam mr.  sc. Luka Bekić, ravnatelj  Međunarodnog centra za  podvodnu arheologiju u Zadru, član koordinacijskog i  predsjednik organizacijskog  odbora IKUWA4 kongresa.  Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar,  Sveučilište u Zadru i Arheološki muzej Zadar glavni su  lokalni organizatori IKUWA4 kongresa.
Da je riječ o važnom događaju za arheološku znanost, ali i Zadar govore nam i  riječi dr. sc. Smiljana  Gluščevića, ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar i dopredsjednika organizacijskog odbora IKUWA4:
– Riječ je o jednom od tri  najveća i najcjenjenija  međunarodna kongresa podvodne arheologije. Svakako,  IKUWA je najmlađi kongres  po postojanju, ali zato vrlo  cijenjen i posjećen. U organizaciji skorašnjeg IKUWA  kongresa u Zadru sudjeluje i  Arheološki muzej Zadar i to  kroz organizacijski segment.  Mi ćemo u sklopu svojih zadaća organizirati izložbu istraživanja antičke luke u Zatonu poznate kao najvćeg  rimskodobnog nalazišta tzv.  šivanih brodova. Izložba će  biti otvorena već ovog utorka  (19. srpnja) u Arheološkom  muzeju, a ponovno ćemo je  predstaviti našim domaćinima koncem rujna.
Prvi međunarodni kongres  podmorske arheologije  (IKUWA1) održan je u  veljači 1999. godine u Sassnitzu, gradu na njemačkom  otoku Rügenu u Baltičkom  moru. Tema prvog kongresa  IKUWA bila je “Zaštita kulturne baštine pod vodom”, a  zaključci su pobudili veliko  zanimanje relevantnih institucija i javnosti. Sudionici su  mahom dolazili iz europskih  zemalja, ali je dio došao iz  Indije, Izraela i SAD-a. U  Sassnitzu je dogovoren ambiciozan program kongresa  kako bi se izgradila međunarodna mreža institucija  uključenih u podvodnu arheologiju. Drugi je kongres  održan u Zurichu 2004. godine, a sudjelovalo je oko 200  sudionika iz 25 zemalja.  IKUWA3 je održana u Londonu 2008. u okrilju UNESCO-vog generalnog direktora. Sudjelovalo je 260 sudionika iz 20 zemalja.
– Svakako, domaćinstvo  najvećem svjetskom kogresu  podvodne arheologije od velike je važnosti za Zadar, Hrvatsku i arheologiju općenito. Na kongresu IKUWA4  očekujemo oko 150 izlaganja  i 200 do 300 prijavljenih sudionika. Posebnost koju svakako valja istaknuti je to što  se za ovaj kongres prijavilo  mnoštvo sudionika iz istočne  Europe. To je lijepa novost.  Naime, budući da troškove  sudjelovanja najčešće snose  matične institucije pojedinih  znanstvenika ili oni sami, institucijama i znanstvenicima  nekih zemalja bilo je skupo  sudjelovati na kongresima  koji su se održali u zapadnim  zemljama, primjerice na  prošlom u Londonu. Za sudjelovanje na IKUWA4 kongresu prijavilo se, primjerice,  dosta kolega iz Rusije. Osim  ovoga valja istaknuti još jednu osobitost ovogodišnjeg  kongresa. Prijavilo se  mnoštvo kolega iz azijskih i  zemalja Oceanije što do sada  nije bio slučaj. Naši kontakti  s njima bili su relativno slabi  i ovo će biti izvrsna prilika da  razmijenimo iskustva i spoznaje. Koordinacijski odbor  time je vrlo zadovoljan i mi,  organizatori, smo dobili  mnogo pohvala. Imamo neka  iskustva u organizaciju ovakvih međunarodnih znanstvenih događaja u čemu prednjači Sveučilište, nastavlja  Bekić.
Terenska nastava u  Zadru
U sklopu IKUWA4 održat  će se i terenska nastava pod  pokroviteljstvom NAS-e  (Nautical Archaeology Society) iz Portsmoutha u Engleskoj. Nastavu će pohađati  osmero studenata uz nadzor  dvoje instruktora, a nastava  će se održavati na lokalitetu  spomenute antičke luke u  Zatonu koju je istraživao  profesor Gluščević.
– Studenti koji su se prijavili za ovu terensku nastavu i njihovi instruktori  upoznat će kroz deset dana  način na koji mi ovdje u Zadru obavljamo podmorska istraživanja. Inače, to je prvi  puta da se jedna tako ugledna radionica terenske nastave održava u našoj zemlji,  govori nam Gluščević.
Počasni odbor IKUWA4  kongresa čine Jasen Mesić  (Ministar kulture), Radovan  Fuchs, (Ministar obrazovanja, znanosti i športa), Božo  Biškupić (saborski zastupnik), Stipe Zrilić (župan Zadarske županije), Zvonimir  Vrančić (gradonačelnik Zadra), Ante Uglešić (rektor  Sveučilišta u Zadru), Anthony Krause (predstavnik  UNESCO-a), Friedrich Lüth  (predsjednik IKUWA) te David Blackman (potpredsjednik IKUWA. Koordinacijski  odbor čine Friedrich Lüth,  David Blackman, Christoph  Börker, Timm Weski, Albert  Hafner, Mark Beattie Edwards, Ian Oxley, Luka Bekić  (Međunarodni centar za  podvodnu arheologiju), Hrvoje Potrebica (predsjednik  Hrvatskog arheološkog  društva), Irena Radić-Rossi  (Unizd), Nicoletta Martinelli  i Luigi Fozzati. Organizacijski odbor čine Luka Bekić  (predsjedatelj), Smiljan  Gluščević (podpredsjedatelj,  Arheološki muzej Zadar),  Tomislav Fabijanić (Unizd),  Vito Turšić, Damira Tolić,  Ivan Šimunić, Radovan Dunatov i Mladen Pešić.