Nedavno veliko istraživanje Hrvatske agencije za hranu (HAH) “Percepcija građana o rizicima iz hrane”, provedeno u suradnji s agencijom Ipsos Puls na području cijele Hrvatske, na reprezentativnom uzorku pokazuje kako više od 70 posto građana RH ima veće povjerenje u domaće proizvode od onih uvoznih, odnosno smatraju ih sigurnijim, kaže dr.sc. Zorica Jurković
O tome koliko i u koje doba dana (ne)trebamo jesti, ljudski je rod napisao na stotine knjiga i priručnika, više ili manje dobrih. No, tek u drugoj polovici 20. stoljeća počeli smo malo više razmišljati i o tome što zapravo jedemo, kakvu hranu kupujemo i koliko je ona sigurna za naše zdravlje. Ne samo da smo počeli razmišljati, nego smo počeli i poduzimati prve korake na uspostavi zakonskih regulativa o sigurnosti hrane. Sigurnost hrane zapravo je znanstvena disciplina koja podrazumijeva rukovanje hranom, pripremu i skladištenje na način da se osigura prevencija od bolesti uzrokovanih hranom, što uključuje niz postupaka i procedura koje se trebaju pratiti kako bi se izbjegle potencijalne opasnosti za zdravlje ljudi. Danas je teško povjerovati da su krajem 19. stoljeća, na vrhuncu industrijske revolucije, proizvođači hrane stavljali doslovce sve čega su se domogli da bi smanjili troškove proizvodnje ili bolje prodali proizvod.
Slatkiši s aromom olovne soli
Tako su, primjerice, u papar dodavali prašinu s tvorničkog poda, u slatkiše se dodavala olovna sol, a bakrena sol bila je neizostavan sastojak u konzervama graha i krastavaca. Kao umjetna bojila koristile su se boje za tkanine. Vrlo je vjerojatno da su naše bake i djedovi pili kakao “obogaćen” prašinom iz opeka, koji se tada iz britanskih tvornica uvozio diljem Europe. Ipak, zahvaljujući radnicima u tvornicama koji jednostavno zbog moralnih, ali i zdravstvenih razloga, nisu mogli čuvati “poslove tajne”, šokantna istina je isplivala na površinu.
Lavinu su 1880. godine pokrenule žene zaposlene u njujorškim klaonicama, koje su bile toliko prljave i neodržavane, da se radnicama gadilo dolazati na posao. Kupci su na kratko prestali kupovati meso pakirano u tim klaonicama. Od tada su se u istraživanje sigurnosti hrane i u uspostavu zakonskih regulativa polako počeli uključivati brojni znanstvenici. Generacije znanstvenika ne samo da su radile na danonoćnom ispitivanju svakog proizvoda koji se našao u prodaji, nego su uspjeli privući pozornost javnosti i proširiti svijest da sve što nam se prodaje u lijepom omotu nije uvijek dobro za naš organizam.
Naime, alkohol i cigarete mogu nas godinama lagano ubijati, ali možda nas prije ova dva trovača ubije neka hrana. Sjetimo se samo debata o o emulgatoru E330, otrovanom čipsu, ili panike zbog kravljeg ludila. Ta se smrtonosna neurodegenerativna bolest, poznata i pod nazivom GSE – goveđa spongiformna encefalopatija prvi put pojavila u Velikoj Britaniji 1985. godine, a slična je encefalopatiji kod ovaca. Bolest je uzrokovalo mesno koštano brašno dobiveno preradom strvina zaraženih ovaca koje se koristilo u prehrani goveda, a zaražene ovce prerađivane su u tvornicama koštanog brašna u goveđu hranu.
Ova je jeziva praksa započela prije 60-ak godina kada je porasla cijena soje i ribljeg brašna kojima su hranili životinje, pa su Britanci počeli proizvoditi mesno koštano brašno iz klaoničkih otpadaka ovaca i goveda. Nitko nije previše mario što se događa sa životinjama (osim aktivista i prijatelja životinja) sve dok se nije dogodio prvi slučaj zabilježen kod ljudi. I to upravo u Velikoj Britaniji, 1995. godine. Bolest je nazvana varijantom Creutzfeldt-Jakobove bolesti (vCJB) jer je vrlo slična rijetkom neurodegenerativnom oboljenju koje je opisano 1920. godine. Oboljeli su tako što su jeli meso zaražene životinje, uglavnom mozak, iznutrice i leđnu moždinu. U Velikoj Britaniji su od ove bolesti umrle 154 osobe, u Francuskoj šestero, a u Italiji, Irskoj, Kanadi i SAD-u po jedna osoba. To su samo potvrđeni slučajevi, jer bolesnici nakon duge agonije umiru od upale pluća pa možda u neki slučajevi nisu istraženi.
Percepcija o rizicima iz hrane
Iako je 1996. godine diljem svijeta usvojen HACCP sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske i fizičke) koje mogu utjecati na sigurnost hrane i korake u procesu u kojima je moguće provoditi mjere za kontrolu tih opasnost, još uvijek čujemo vijesti da je u Kini zbog kontaminiranog miljeka umrlo na desetke novorođenčadi, da se negdje opet pojavio slučaj kravljeg ludila ili poput nedavog izbijanja epidemije E. coli O104: H4 u Njemačkoj i Francuskoj. Grupa znanstvenika otkrila je da je jedna serija sjemena biljke piskavice uvezene iz Egipta, koja se koristi za proizvodnju klica, najvjerojatnija poveznica između ove dvije epidemije.
U Hrvatskoj, srećom, nismo imali takvih dramatičnih slučajeva. Kod nas većina ljudi salmonelozu i uglavnom su sami krivi jer su, primjerice, pojeli francusku salatu koju su donijeli s rođakovog pira i koja je stara pet dana.
O sigurnosti hrane o Hrvatskoj danas brinu brojne institucije, od sanitarne inspekcije do zavoda za javno zdravstvo, ali Hrvatska agencija za hranu nacionalno je tijelo za sigurnost hrane. Agencija je započela s radom 3. siječnja 2005. godine, sa sjedištem u Osijeku. Ravnateljicu HAH-a dr.sc. Zoricu Jurković pitali smo koliki postotak građana RH ima povjerenje u domaće proizvode?
– Nedavno veliko istraživanje Hrvatske agencije za hranu (HAH) “Percepcija građana o rizicima iz hrane”, provedeno u suradnji s agencijom Ipsos Puls na području cijele Hrvatske, na reprezentativnom uzorku pokazuje kako više od 70 posto građana RH ima veće povjerenje u domaće proizvode od onih uvoznih, odnosno smatraju ih sigurnijim, kaže dr.sc. Zorica Jurković i nastavlja:
– Sukladno Zakonu o hrani (46/07) sva hrana na tržištu RH mora biti zdravstveno ispravna. Kako bi se zadržala sigurnost i zdravstvena ispravnost proizvoda, naravno i potrošač se mora pridržavati svih naputaka koji su mu dani na deklaraciji, posebno vezano za čuvanje hrane. Republika Hrvatska je sigurnost hrane uvrstila kao jedno o prioritetnih pitanja. Pojam sigurnosti hrane podrazumijeva politiku čiji je osnovni cilj zaštita zdravlja i interesa potrošača i sloboda kretanja hrane na tržištu. Funkcioniranje cjelokupnog sustava sigurnosti hrane zahtijeva interdisciplinarni pristup i veliku odgovornost svih sudionika, uključujući i rad inspekcijskih službi, naglašava ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.
Koncept “od polja do stola”
Svijest o sigurnosti hrane koju kupujemo svakim je danom sve veća. Kupci sve češće provjeravaju zemlju porijekla, datum trajanja, pažljivije čitaju deklaracije. No, riječ je o gotovom proizvodu. O tome koji se mehanizmi kontrole sigurnosti hrane provode od proizvodnog procesa do prodaje u trgovinama, dr. sc, Jurković kaže:
– Bitna promjena u novom sustavu, od 2007. godine, je to što je nadzor nad sustavom hrane prethodnim zakonodavstvom u našoj zemlji bio isključivo na finalnom proizvodu, a odgovornost za neispravne proizvode na državi tj. na inspekcijama, veterinarskim i sanitarnim, koje su pratile procese proizvodnje i vršile nadzor gotovog proizvoda. Globalizacijom, posebice stvaranjem jedinstvenog tržišta te s ciljem postizanja konkurentnosti, bilo je potrebno osigurati način koji bi riješio problem različite nacionalne legislative koje se odnose na hranu. U tom kontekstu došlo se do zaključaka da se ujednačena sigurnost hrane može osigurati samo ako se sigurnost postigne u svakoj fazi njezine proizvodnje, prerade i distribucije, kaže dr. sc. Jurković i nastavlja:
– Naime, odgovornost za sigurnost hrane je proširena, podijeljena među više subjekata koji sudjeluju u ovom lancu, a svaki je odgovoran za svoj dio proizvodnje kako bi se u konačnici dobio siguran proizvod. Tako je uspostavljen takozvani koncept sigurnosti hrane “od polja do stola”, pojašnjava Zorica Jurković.
No, često se postavlja pitanje u kolikoj se mjeri kontrolira hrana koja se prodaje na tržnicama, pogotovo mliječni proizvodi, maslinovo ulje i jaja. Dr. sc. Jurković kaže da se kontrole i ovih proizvoda obavljaju redovito prema nacionalnim planovima kontrola:
– Nadležnosti inspekcija zakonski su propisane te je tako službena kontrola zdravstvene ispravnosti, higijene i kakvoće hrane i hrane za životinje podijeljena između Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Državnog inspektorata na način da je za svaku fazu lanca prehrane od primarne proizvodnje do maloprodaje točno određena jedna inspekcija.
Nema straha od novih epidemija
Nedavni slučaj izbijanja epidemije E. coli u Njemačkoj i Francuskoj rezultirao je padom prodaje određenih vrsta povrća i kod nas. Na pitanje imamo li razloga za zabrinutost da će se ovakvi slučajevi događati sve češće, dr. sc. Zorica Jurković kaže:
– Uistinu, nema razloga za zabrinutost kako će se takvi slučajevi događati češće. Epidemija E.coli je poprimila doista značajne razmjere, ali ništa ne indicira da bi se takvi slučajevi mogli događati češće. Sustav sigurnosti hrane funkcionira, međutim nažalost svjedoci smo kako se krize ipak događaju. Ključno je da se iz svake krize nešto novo nauči u svrhu boljeg i učinkovitijeg funkcioniranja sustava u budunosti te smanjivanja mogućnosti da se nešto slično ikada ponovi.
Pet ključeva sigurnosti hrane
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) autor je pravila “Pet ključeva sigurnosti hrane”, koja se danas potrošačima preporuuju agencije diljem svijeta, barem u zemljama sa zakonskom regulativom o sigurnosti hrane:
1. Održavajte čistoću: Perite ruke prije upotrebe hrane i često za vrijeme pripreme hrane, perite ruke nakon obavljanja nužde, perite i sterilizirajte sve površine, pribor i posuđe kojim se koristite za pripremu hrane i zaštitite kuhinju i hranu od insekata, nametnika i drugih životinja.
2. Odvojite kuhanu hranu od sirove: Odvojite sirovo meso, perad i plodove mora od ostale hrane, upotrebljavajte posebnu opremu i pribor kao to su noževi i daske za rezanje namirnica za sirovu hranu i čuvajte hranu u posudama kako biste izbjegli međusobni dodir sirovih i termički obrađenih namirnica.
3. Potpuno termički obradite hranu: Hranu temeljito prokuhajte ili ispecite osobito meso, perad i plodove mora. Hranu kao što su juhe i gulaši pustite da zavre da budete sigurni da se kuhaju pri 70 stupnjeva Celzijusa. Za meso i perad provjerite je li njihov sok bistar, a ne ružičaste boje. Bilo bi najbolje da upotrijebite termometar. Temeljito podgrijte već skuhanu hranu.
4. Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama: Ne ostavljajte skuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, brzo spremite u hladnjak svu skuhanu ili pečenu i lako pokvarljivu hranu (po mogućnosti ispod 5 stupnjeva C), držite skuhanu ili pečenu hranu na toplom (iznad 60 stupnjeva C) prije posluživanja, ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u hladnjak i ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.
5. Upotrebljavajte sigurnu vodu i sirove namirnice: Upotrebljavajte sigurnu vodu ili je prokuhavajte da je učinite sigurnom. Odaberite svježe i zdrave namirnice te one koje su termički obrađene, kao što je pasterizirano mlijeko. Perite voće i povrće, osobito ako se jede sirovo i ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO