Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milinović: I u Saboru dižem gotovinu

15.07.2012. 22:00
Milinović: I u Saboru dižem gotovinu


Na izričito Sanaderovo pitanje jesu li njih dvojica ikada dogovarali novčanu naknadu, Milinović je odgovorio niječno


Donedavni potpredsjednik HDZ-a i ministar zdravstva Darko Milinović usporedio je jučer praksu Sabora sa sumnjama za ilegalno financiranje HDZ-a u Sanaderovom razdoblju, rekavši tijekom sudskog svjedočenja da je “prošli tjedan i u Saboru podigao dvije tisuće kuna gotovine i za to potpisao isplatnicu”.
Milinović je to kazao svjedočeći na suđenju svojoj stranci, Ivi Sanaderu i ostalima za aferu Fimi media, odgovarajući na pitanja zamjenice ravnatelja USKOK-a Željke Mostečak. Ona ga je detaljno ispitivala o 70 tisuća kuna koje je 2008. i 2009. preuzeo u HDZ-u, a tvrdi da je riječ o novcu namijenjenom obnovi crkve u Bilaju. “Još sam se šalio da imam loša iskustva s gotovinom”, dometnuo je svojoj opasci o Saboru. Objašnjavao je okolnosti nastanka svake od isplatnica na kojima je potpisom potvrdio primitak novca. Iz svjedočenja je bilo jasno da Branka Pavošević, tadašnja blagajnica HDZ-a koja je Milinoviću isplaćivala novac, nije pažljivo vodila evidenciju. Dogodilo se, primjerice, da je Milinović, po vlastitu svjedočenju, dvaput potpisao da je podignuo isti novac. Pavošević mu je rekla da je izgubila nekoliko isplatnica, pa ga zamolila da potpiše novu, na iznos od 15 tisuća kuna, što je on i učinio. No to je priznanje tužiteljicu ponukalo da ga pita: “Jeste li i inače potpisivali isplatnice za novac koji niste preuzeli?” Milinović je potvrdio da je primio ukupno 70 tisuća kuna za crkvu u Bilaju, te da o tome postoji i zahvalnica namijenjena HDZ-u koja, ipak, nije predana središnjici, nego je ostala u gospićkom ogranku nakon što je Ivo Sanader podnio ostavku. Zašto, zanimalo je i tužiteljicu i sutkinju Ivanu Čalić, koja je pitala “je li zahvalnica bila namijenjena predsjedniku ili stranci?”. Milinović je odgovorio tek da zahvalnica naprosto nije predana nakon neočekivane Sanaderove ostavke.
– I danas mislim da je riječ o legalnoj donaciji koju sam preuzeo u legalnoj stranačkoj blagajni i čiji sam primitak potpisao, izjavio je Milinović, demantirajući svjedočenje Branke Pavošević da mu je svakoga mjeseca, po Sanaderovu nalogu, isplaćivala deset tisuća kuna naknade.
Odgovarajući na pitanja Sanaderove obrane, Milinović je kazao kako su dužnosnici HDZ-a i vlade u Sanaderovo vrijeme mogli autonomno djelovati, kao i da su mogli predlagati točke dnevnog reda sjednica predsjedništva stranke.
Na izričito Sanaderovo pitanje jesu li njih dvojica ikada dogovarali novčanu naknadu, Milinović je odgovorio niječno. Kazao je kako se Sanader složio s donacijom za crkvu u Bilaju, ali i dodao da će o tome “odlučiti stranka” te da će “vidjeti s glavnim tajnikom”. Potvrdio je također kako je Sanader oduvijek inzistirao na principu supsidijarnosti u vođenju stranke, kao i da je završni račun i financijski izvještaj HDZ-a potpisivao glavni tajnik.
Tužiteljica Željka Mostečak zatražila je na kraju ročišta saslušanje dodatnih svjedoka, Vjekoslava Mikuljana i Stjepana Fiolića, jer želi razjasniti je li Fiolić za Sanadera skrivao umjetničke slike koje je bivši premijer kupio novcem Fimi medije. Milinovićevim svjedočenjem završio je proljetni dio suđenja za Fimi mediju, koja se 3. rujna nastavlja novim svjedočenjima.