Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nema nestašice, ali ni viška krvi

15.07.2012. 22:00
Nema nestašice, ali ni viška krvi


U zadarskoj Općoj bolnici tijekom cijele godine, pa tako i sada ljeti, nemamo problema s nedostatkom krvi. Štoviše, zalihe krvi svih krvnih grupa su zadovoljavajuće. Unatoč tome o višku krvi, koju bismo eventualno tijekom ljeta mogli slati u susjedne županije, ne možemo govoriti, kaže dr. Nadinić


Nakon što su  ovih dana uputili poziv  građanima da dobrovoljno  daruju krv, iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Zagrebu još jednom  su ponovili svoj apel. Kako  kažu u Hrvatskom zavodu  za transfuzijsku medicinu  odaziv je dobar, no ne i dovoljan da bi se pokrile sezonske povećane potrebe za  krvlju.
Split i unutrašnjost
Kao i ranijih godina, najproblematičnija je situaciju  u Kliničkom bolničkom centru Split. Za razliku od Splita, ali i drugih većih gradova  u unutrašnjosti Hrvatske, u  Zadru je situacija sa zalihama krvi svih krvnih grupa  zadovoljavajuća.
Dr. Marijana Nadinić s Odjela za transfuzijsku medicinu u zadarskoj Općoj bolnici, pojašnjava da unatoč  povećanju broja ljudi zbog  turističke sezone i prometnih  nesreća u Zadru nije bilo  potrebe za dodatnim apelima  građanstvu za darivanjem krvi. Za takvim dodatnim apelima, koji su učestala pojava  u drugim hrvatskim gradovima na Jadranu u turističkoj  sezoni, u Zadru već dugi niz  godina nije bilo potrebe.
Nema viška
– U zadarskoj Općoj bolnici tijekom cijele godine, pa  tako i sada ljeti, nemamo  problema s nedostatkom krvi. Štoviše, zalihe krvi svih  krvnih grupa su zadovoljavajuće. Unatoč tome o višku  krvi, koju bismo eventualno  tijekom ljeta mogli slati u  susjedne županije, ne  možemo govoriti. Na zadarskom području mnogo je ljudi, događa se puno prometnih nezgoda, vrućina nosi  svoje posljedice… Zbog svega toga moramo voditi  računa o zalihama krvi svih  krvnih grupa, da ne bi došlo  do nestašice, govori dr. Nadinić, dodajući da se uz to  krv troši i na pacijente koji  boluju od različitih karcinoma jer se oni učestalo podvrgavaju operacijama.
Zalihe krvi svih krvnih  grupa u Zadru su na zadovoljavajućoj razini zahvaljujući organiziranim akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje se odvijaju prema unaprijed određenom  rasporedu. Čak i ljeti, kada je  zbog povećanog broja ljudi  koji na zadarskom području  borave tijekom turističke sezone, porasla potreba za krvnim pripravcima, u Zadru  nema straha od nestašice krvi.
– Na zadarskom Odjelu za  transfuziju tijekom cijele godine imamo redovite akcije  dobrovoljnog davanja krvi.  Tijekom jutra smo u bolnici  na Odjelu za transfuziju, a  poslijepodne na terenu, gdje  su organizirane akcije dobrovoljnog davanja krvi,  kaže dr. Nadinić, dodajući da  zadarski Odjel za transfuzijsku medicinu dnevno prikupi i do 40 doza krvi.
Inače, zadarski Odjel za  transfuziju odlično surađuje s  aktivima koji djeluju pri Crvenom križu. Zahvaljujući  njihovim zajedničkim akcijama u kojima se prikupi dovoljno zaliha svih krvnih grupa, posljednjih godina u Zadru nije bilo potrebe za dodatnim apelima građanstvu za  dobrovoljnim davanjem krvi.