Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Odrasli čitaju krimiće, a mladi stripove

15.07.2012. 22:00
Odrasli čitaju krimiće, a mladi stripove


Zadrani vole čitati tijekom ljeta lakše štivo, stariji vrlo popularne skandinavske krimiće, a mladi i dalje najčešće čitaju Sanju Pilić i vrlo su im omiljeni i stripovi te horori pogotovo oni s vampirima, kaže Nekić


Ogranak zadarske Gradske knjižnice na Bilom brigu i u ljetnim je mjesecima vrlo posjećen. Iako redovnih aktivnosti poput radionica i gostovanja pisaca i  pjesnika ljeti baš i nema puno,  ljubitelji dobre knjige i dalje  su vjerni posjetitelji. Osim  Zadrana, knjižnicu na Bilom  brigu posjećuju i brojni vikendaši, saznajemo od voditeljice knjižnice Antonijele  Nekić.
Iz Zagreba u zadarsku  knjižnicu
– Našim smo gostima ponudili mogućnost učlanjenja  u knjižnicu tijekom ljetnih  praznika, što je pogotovo razveselilo brojne domaće goste,  pogotovo one koji na našem  području borave dulje vrijeme. Što se naših građana tiče,  mogu reći da Zadrani jako  vole čitati i tijekom ljeta, pogotovo tzv. lakše štivo, poput  trenutačno vrlo popularnih  skandinavskih krimića tako  da su knjige norveškog pisca  Jo Nesbøa najtraženije. Mladi  i dalje najčešće čitaju Sanju  Pilić, a vrlo su im omiljeni i  stripovi te horori pogotovo  oni s vampirima, što je već  godinama popularno, kaže  Nekić te dodaje kako ovaj Odjel knjižnice posjećuju ne samo stanovnici Bilog briga i  Stanova, nego i iz drugih  kvartova.
Prilikom našeg jučerašnjeg  posjeta knjižnici susreli smo  Zagrepčanku Maju Matković  koja nam kaže kako je godinama učlanjena u Gradsku  knjižnicu Zagreb, a kako  obožava čitati, bez knjige ne  može ni tijekom ljetnih praznika.
– Kada sam otkrila ovu zgodnu mogućnost da se u zadarsku Gradsku knjižnicu  možemo učlaniti na dva mjeseca, bila sam oduševljena.  Moja obitelj ima vikendicu  nedaleko od Nina pa svaki put  kada u Zadar idemo u kupnju  svratim u knjižnicu na Bilom  brigu i posudim neku novu  knjigu, pogotovo neki biografski i povijesni roman, a  moji sinovi malo prosurfaju  po internetu i pročitaju neki  strip.
Susreli smo i Zadranku Alison Medić koja je u knjižnicu  došla s kćeri.
– Jako sam zadovoljna uslugom i ponudom. Uvijek se  nađe neka nova i zanimljiva  knjiga ili školska lektira, a ako  je neka knjiga vani, naše  knjižničarke se uvijek potrude nabaviti određeni naslov iz  nekog drugog gradskog odjela. Jedina je šteta što je prostor  knjižnice tako mali i skučen,  što pogotovo dolazi do  izražaja kada se održava neka  radionica za djecu, kaže Medić.
Na praksi
Umirovljenik Slobodan Cvitanović u knjižnicu najčešće  navrati kako bi pročitao dnevni tisak.
– U knjižnici imaju gotovo  sve dnevne novine pa kada  imam malo vremena, navratim i sve ih pročitam. Zaista  sam zadovoljan uslugom, jer  misle i na nas umirovljenike.  Volim se informirati tako da je  meni ovo odličan način da  spojim ugodno i korisno, kaže  gospodin Cvitanović.
Studentica Marijana Majić  Mazul u knjižnici je na praksi  i kaže da najviše voli raditi s  djecom.
– Ovo mi je već druga godina da sam ovdje na praksi i  zaista je lijepo raditi ovdje.  Dio prakse odrađujem u  ogranku, a dio u središnjoj  knjižnici. Još da nam je prostor malo veći, bilo bi idealno  jer bismo mogli primiti veći  broj djece. Radim na dječjem  odjelu i organiziram radionice  i čitanja i nekako sam se najviše našla u tome tako da zaista uživam raditi s malim članovima Gradske knjižnice, rekla je Marijana Majić Mazul.
Ljetno radno vrijeme  Ogranka Bili brig je od 8 do 15  sati ponedjeljkom, srijedom i  petkom, utorkom i četvrtkom  od 12 do 19 sati te svake prve  subote u mjesecu od 8 do 13  sati.