Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pogled u plavo bez smeća

15.07.2012. 22:00
Pogled u plavo bez smeća


Ekološki bismo morali biti daleko osvješteniji i nikako se ne bi smjelo dogoditi takvo zatrpavanje mora smećem, kaže Curavić


U velikoj akciji čišćenja biogradskog podmorja Pogled u plavo u dva dana prikupljeno je 25 tona glomaznog otpada. Akciju je organizirala Udruga GUWAA – Global Underwater Awareness Association, uz pomoć Grada Biograda te biogradske udruge za zaštitu okoliša Hipoccampus.
 U akciji je sudjelovalo 30-ak ronilaca i volontera predvođenih našim poznatim roniocem na dah Kristijanom Curavićem. Popularni Kike kazao nam je ako je iznimno zadovoljan što su spomenute akcije konačno dobile potporu Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, jer su ekipe mornarice i policije od iznimne važnosti u ovakvim akcijama.
– Izronili smo puno toga, oko 15 tona raznih guma i ostalog krupnog plastičnog i željeznog otpada. Budući da smo turistička zemlja, ekološki bismo morali biti daleko osvješteniji i nikako se ne bi smjelo dogoditi takvo zatrpavanje mora smećem, ističe Curavić, koji je u dvije protekle godine imalo akcije u devet gradova, u kojima je prikupljeno oko 60 tona sitnog i krupnog otpada.
I kroz ove akcije se nastoji upozoriti na zbrinjavanje glomaznog otpada koji nikako ne bi smio završiti u moru. Možda mnogi građani i ne znaju za mogućnost da autoolupine i veliki kućanski aparati mogu biti besplatno odveženi jednim pozivom na broj 0800-0204 ili online prijavom na www.recikliranje.hr. Poziv na besplatni broj za odvoz otpada ponovili su svojim sugrađanima i biogradski gradonačelnik Ivan Knez te dogradonačelnik Marijan Stopfer, koji su se s roniocima i novinarima provozali polupodmornicom i imali priliku vidjeti kako to dolje izgleda.
Akcija ronilaca odvijala se na zagađenom lokalitetu od trajektnog pristaništa do stare gradske luke, a u području morske benzinske postaje, koja je za vrijeme čitave akcije radila bez prekida. Tijekom radova predstavnici Lučke kapetanije volonteri i djelatnici agencije Škver tours vješto su koordinirali aktivnosti ronilaca pod morem i morski promet te rad benzinske postaje na površini. No trud se očito isplatio jer je samo na tom predjelu prikupljeno gotovo desetak tona otpada.
Svakako još valja naglasiti da su uz organizatore akcije u njoj sudjelovale i snage MORH-a, MUP-a ATJ Lučko te predstavnici Splitske banke, tvrtka CIOS, kao i ostali volonteri.