Torta i pučka fešta za šesti rođendan Općine Vrsi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Svečarsku tortu su prerezali saborski zastupnik Božidar Kalmeta i načelnica Sandra Vukić

U sklopu sveobuhvatnog obilježavanja rođendana najmlađe općine u Hrvatskoj, Općine Vrsi, šest godina nakon što je 13. srpnja 2006. godine Vlada RH donijela odluku o odvajanju naselja Vrsi i Poljica iz Grada Nina u samostalnu općinu, na Sportskom centru Stara gusterna upriličena je velika pučka fešta.

Nakon svečane sjednice u atriju škole u nazočnosti zadarskog župana Stipe Zrilića, predsjednika Vijeća Marija Radobuljca i župnika don Borisa Pedića, gostiju, mještana i KUD-a Sv. Lovre, rođendansku tortu su zajednički prerezali saborski zastupnik Božidar Kalmeta i načelnica Sandra Vukić.

Besplatno piće

Prethodno su položeni vijenci na grobove poginulog branitelja Ivice Matuslovića i tragično preminulog općinskog vijećnika i urednika u Zadarskom listu Frane Vukića.

U večernjim satima prostor Stare gusterne i okolne ulice napunile su tisuće raspoloženih posjetitelja. Nadaleko se čuo omamljujući miris gradelade od 100 kilograma pečenih srdela i 250 kilograma kuhanih dagnji. Sve je začinjeno stotinama litara osvježavajućih pića, koja su se zahvaljujući Općini i Turističkoj zajednici dijelila besplatno.

Vršani su, moglo bi se reći, nakon osamostaljenja započeli "slobodno disati", živjeti za i od turizma. Pod budnim okom koordinatora Jurice Predovana Zvonarevoga, "majstori od kužine" Damir Predovan Ćibo, Tome Maraš, Jovica Marinković, Dalibor Predovan Čaruga Srećko Predovan Cantin, Tihomir Maraš, Tomislav Perković i drugi te "meštri od pića" Ana Marić, Marin Franić i Josip Devčić napravili su sve kako bi program bio neprestano zanimljiv. Vrijedni organizatori predahnuli su tek 15-ak minuta, tijekom veličanstvenog vatrometa.

 Ogledi nogometaša i konopaša

Revijalnu malonogometnu utakmicu odigrali su veterani privlačkog Sabunjara i Vrsi koje je predvodio župnik don Boris. Suci su bili Damir Lerga i Šime Predovan Sakrestijan. Rezultatom 5:4 uspješniji su bili "sabunjari" iz Privlake. U spektakularnom finalnom ogledu konopaša uspješnija je bila ekipa Kamen koja je potegnula ekipu Kuruza i sebi privukla pečenog odojka.

Svirka zadarskog Rockatansky benda koja je stalno punila uzavreli plesni podij čula se cijelim poluotokom između Ninskog zaljeva i Ljubačke vale te je, uvjeravaju organizatori, udahnula život vrškim kalama i kaletama u naseljima Zloušane, Jasenovo i Sutmijan, koja su opustošena u mletačko-turskim ratovima u 16. i 17. stoljeću.

Stara gusterna u noći s petka na subotu "odisala" je pravim dalmatinskim duhom - pismom, ićem i pićem, jedinstvenom rođendanskom feštom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno