Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U deset godina 735 državljanstava zbog posebnog interesa Republike Hrvatske

15.07.2012. 22:00
U deset godina 735 državljanstava zbog posebnog interesa Republike Hrvatske


Iako je Dinamo najpoznatiji, a vjerojatno i najkritiziraniji slučaj s “povlaštenim” državljanstvima, sportaši koji su na sličan način došli do dokumenata su brojni. I u dosta slučaja je to bilo sportski opravdano


Dobiti hrvatsko državljanstvo najčešće nije jednostavno, odredbe su rigorozne i ako niste hrvatski državljanin, za dobiti hrvatsku putovnicu slijedi dugotrajna borba s administracijom.
No, postoji i zaobilazni put, koji se u posljednjih desetak godina dosta koristio. To je famozni članak 12. Zakona o hrvatskom državljanstvu, koji navodi kako se ono može udijeliti bez ikakvih formalnih peripetija, ako je to u interesu Republike Hrvatske. Prema službenim podacima iz Ministarstva unutarnjih poslova, od 2002. do kraja 2011. takvih se državljanstava dodjelilo 735. Statistika kazuje kako se u prošle dvije godine broj ljudi koji su na taj način dobili državljanstvo smanjuje, tako da je 2010. godine 36 osoba tako dobilo putovnicu, a lani samo 25. Radi li se tu o smanjenom broju zahtjeva, ili su državne institucije postale ipak malo strože kad su u pitanju odobravanja ovog postupka, ne može se znati.
Svakako najpoznatiji primjeri dobijanja hrvatskih dokumenata na ovaj način su sportaši, a jedna se udruga građana kod toga iznimno ističe. Naime, većina južnoamerikanaca koji su došli u Dinamo u posljednjih deset godina su po kratkom postupku dobijala naše državljanstvo, iako nije bilo najjasnije koji je tu interes države. I dok se primjerice kod Eduarda da Silve može kazati da je Hrvatska imala interesa, Carlos, Eto’o i Sammir su ipak druge priče. Radilo se o ljudima kojima državljanstvo samo treba kako Dinamo ne bi ispucao kvotu stranaca koje može imati. Tih godina više je medija impliciralo kako se državljanstva tako ovlaš daju jer je Zdravko Mamić, alfa i omega Dinama, tih godina imao jak utjecaj na policiji.
Iako je Dinamo najpoznatiji, a vjerojatno i najkritiziraniji slučaj s “povlaštenim” državljanstvima, sportaši koji su na sličan način došli do dokumenata su brojni. I u dosta slučaja je to bilo sportski opravdano. Recimo, početkom 90-tih, putovnica je dana Ireni Kirilovoj, u tom trenutku najboljoj odbojkašici na svijetu. Što je tih godina žensku odbojku u Hrvatskoj diglo na do danas nedostižne granice. Još je poznatiji slučaj Bugara Nikolaja Pešalova, koji je na kraju u dizanju utega za Hrvatsku uzeo čak i zlatnu olimpijsku medalju. Belgijski karatist Junior Lefevre za Hrvatsku je nakon svađe s belgijskim karataškim savezom osvojio sijaset medalja.
Mnogo se državljanstava dalo i balerinama i baletanima. Naime, svi profesionalni ansambli teško bi funkcionirali bez ispomoći iz Rusije, koja je ipak i dalje broj jedan kad je balet u pitanju. Na popisu osoba koje su dobile “povlašteno” državljanstvo su i neki glumci i medijski djelatnici, a dio pravnih stručnjaka drži kako se ova državljanstva dijele olako, odnosno da zakon ne regulira dovoljno dobro “interes Republike Hrvatske”.