Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Više reda, transparentnosti sankcioniranje prekršitelja

15.07.2012. 22:00
Više reda, transparentnosti sankcioniranje prekršitelja


Za poštovanje Zakona o sportu brinut će se sportska inspekcija, koja je i ranije postojala, međutim bila je tek mrtvo slovo na papiru. Inspekcijski postupak pokretat će se po službenoj dužnosti


Zadnji radni dan Sabora Republike Hrvatske dao je ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću instrument kakav je tražio od početka mandata. Po hitnom postupku su izglasane izmjene i dopune Zakona o sportu i Zakona o sportskoj inspekciji, koji bi u praksi trebali uvesti više reda i transparentnosti u hrvatski sport.
Prema Jovanovićevim riječima, donošenjem ovih zakona želi se djelovati preventivno, i zbog toga se, između ostalog, predlaže zabrana sudjelovanja u sportskim natjecanjima, organizaciji i vođenju sportskih natjecanja, obavljanje stručnih poslova u sportu, zastupanja pravne osobe, sudjelovanja u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva, osobama koje su pravomoćno osuđene za neko od kaznenih djela na kaznu zatvora u trajanju od minimalno šest mjeseci, i to ako je kazneno djelo počinjeno s namjerom, a nije primijenjena uvjetna osuda. Također se predlažu suspenzije od obavljanja poslova u sportu za osobe protiv kojih je pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela počinjenog na štetu djece, odnosno maloljetnika.
Sukob interesa
Jedna od važnijih stavki novog Zakona o sportu je to da se sve odredbe koje se odnose na menadžere u sportu, moraju odnositi i na sve fizičke i pravne osobe sa sklopljenim ugovorom o ulaganju u sportaše i trenere na temelju kojih imaju pravo na dio budućih prihoda. Isto vrijedi i za članove tijela sportskog kluba-udruge za natjecanje pa se ograničenja i za njih proširuju na osobe ovlaštene za zastupanje sportskog kluba-udruge za natjecanje. Zbog potencijalnog sukoba interesa, osobe koje su u krvnom srodstvu s tim ljudima ne smiju sudjelovati u radu sportskih udruga i klubova.
Dva stupnja
Za poštovanje Zakona o sportu brinut će se sportska inspekcija koja je, doduše, i ranije postojala. Međutim, prijašnjih je godina to bilo tek mrtvo slovo na papiru. Sada je sportska inspekcija koncipirana u dva stupnja. U prvom su sportski inspektori i viši sportski inspektori u uredima državne uprave u županijama, odnosno u Gradskom uredu Grada Zagreba, a u drugom državni sportski inspektori, viši državni sportski inspektori i glavni sportski inspektor ministarstva nadležnog za sport. Inspekcijski postupak pokretat će se po službenoj dužnosti, a odluku tome donosit će ovlaštena osoba za inspekciju u uredu državne uprave u županiji ili Gradskom uredu Grada Zagreba, odnosno glavni sportski inspektor.
Sve to moralo bi omogućiti uvođenje reda u hrvatski sport, sankcioniranje prekršitelja Zakona i sprječavanje sukoba interesa. Povrh toga, uvođenje sportske inspekcije s jasnim ovlastima i odgovornostima trebalo bi dovesti do transparentnijeg trošenja novca hrvatskih poreznih obveznika.