Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vjerovala sam u čudo, ali ga nisam dočekala

15.07.2012. 22:00
Vjerovala sam u čudo, ali ga nisam dočekala


Stanje s mojim skočnim zglobom i ahilovom tetivom je sve bolje i bolje, a treninzi su sve kompleksniji. Međutim, vrijeme je ono što mi nedostaje. Da se nije dogodila infekcija vjerojatno bih uspjela – poručila je Blanka Vlašić


Predviđanja su se, na žalost, pokazala točnima. Najbolja hrvatska atletičarka neće na Olimpijskim igrama u Londonu napadati zlato, jednu od rijetkih medalja koja joj nedostaje u bogatoj kolekciji. Prije četiri godine u Peking je došla kao apsolutno najveća favoritkinja i unatoč odličnom nastupu morala se zadovoljiti olimpijskim srebrom. Četiri godine kasnije olimpijske će krugove promatrati iz rodnog grada. Ozljeda skočnog zgloba i  komplikacije koje su uslijedile postale su previsoka prepreka ponajboljoj svjetskoj visašici.
– Odgađala sam svoju odluku da otkažem London nadajući se čudu, međutim, sada je izvjesno da moj nastup na Olimpijskim igrama u Londonu nije realan – poručila je na svojoj internetskoj stranici najbolja hrvatska atletičarka, koja je započela s treninzima i unatoč tome ipak odustala od nastupa u Londonu.
Nedostaje vremena
– Stanje s mojim skočnim zglobom i ahilovom tetivom je sve bolje i bolje, a treninzi su sve kompleksniji. Međutim, vrijeme je ono što mi nedostaje. Da se nije dogodila infekcija, što me je vratilo na početak, vjerojatno bih uspjela u potpunosti sanirati ozljedu i kvalitetno se pripremiti za nastup na igrama – nastavila je Blanka, koja je potom odmah svima dala do znanja da ovo za nju nije kraj. Nipošto.
– Do sada sam tri puta nastupala na Igrama, a želja mi je da nastupim i u Brazilu i još jednom nakon toga. Osjećam da imam još mnogo toga za reći na skakalištima diljem svijeta i zbog toga ovu situaciju prihvaćam kao priliku za novi početak. Zahvaljujem svima koji su mi pomogli u ovim okolnostima, a svojim kolegicama i kolegama želim da u Londonu ostvare svoje sportske snove – zaključila je Blanka, čije će mjesto u Londonu zauzeti Ana Šimić, koja je s B normom čekala svoju priliku za nastup.
– Možda smo mogli čekati još nekoliko dana, vjerovati u nekakvo čudo, ali vrijeme definitivno nije bilo Blankin saveznik. Nadalje, da smo odgađali konačnu odluku Hrvatska ne bi imala svoju predstavnicu u visu, jer Ana Šimić ne bi imala pravo nastupa budući da je rok za njezinu prijavu isticao u petak. Dakle, zbog toga smo odlučili da nećemo čekati s konačnom odlukom hoće li Blanka biti spremna, već smo sada odlučili podvući crtu kako bi mlada Ana mogla nastupiti – obrazložio je jučer Joško Vlašić odluku Blanke i njezina stručnog stožera.
Kronologija
Blanka Vlašić dugo je imala problema sa skočnim zglobom odrazne noge na koju se nadovezala uplata tetive. Stoga se u siječnju u Göteborgu podvrgnula opraciji skočnog zgloba na kojoj joj je odstranjen dio hrskavice koji se odvojio od zgloba. Operacija je obavljena atroskopskim zahvatom, rehabilitacija je tekla svojim tijekom sve dok jedne noći Blanka nije osjetila jaku bol u operiranoj nozi. Promptno je nazvala liječnika u Göteborgu koji ju je pozvao na pregled. Nakon pregleda i analize krvi tkiva skočnog zgloba sve je postalo jasno. Nalaz je pokazao da je u skočni zglob ušla bakterija, što je iziskivalo novu pauzu i mirovanje. Proces oporavka se odužio, Blanka je počela trenirati, ali je na kraju i shvatila da neće imati vremena da se optimalno pripremi za nastup u Londonu. Zbog toga je i donijela jedinu logičnu odluku.
– Sigurno je da zbog Londona neću dovesti u pitanje sve što sam do sada ostvarila i sve što želim ostvariti u budućnosti – zaključila je Blanka Vlašić.