Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vlada dijelu sindikata daje još jednu šansu

15.07.2012. 22:00
Vlada dijelu sindikata daje još jednu šansu


Na stolu nije ništa izvan dokumenata koji su s dijelom sindikata već potpisani, odnosno dokumenta koji su obrazovnoj vertikali bili ponuđeni na potpis, kaže ministar


Vlada je pregovarački odbor sindikata javnih službi pozvala na još jedan sastanak, danas u 13 sati, kako bi sindikatima obrazovne vertikale te strukovnom sindikatu medicinskih sestara dala priliku da razmisle i potpišu dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Obrazovnoj vertikali, odnosno znanosti, srednjem i osnovnom školstvu ponovo će biti ponuđen i Sporazum kojim će se Vlada obvezati na donošenje nove Uredbe o posebnim dodacima na koeficijente od tri, pet, sedam i devet posto, ovisno o godinama staža. Istovremeno, tim se Sporazumom srpanjsko povećanje osnovice u obrazovnom sustavu od 2,3 posto odgađa za siječanj iduće godine.
– Prije no što krenemo u postupak arbitraže želimo još jednom mirnim putem pokušati riješiti spor. Sindikatima ćemo ponuditi dodatak TKU-a te sporazum o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti, kazao nam je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava objašnjavajući kako na stolu nije ništa izvan dokumenata koji su s dijelom sindikata već potpisani, odnosno dokumenta koji su obrazovnoj vertikali bili ponuđeni na potpis.
Neizmijenjeni stavovi
Vlada je postupak arbitraže namjeravala pokrenuti danas ujutro, no njeni su pregovarači ocijenili da ima dovoljno vremena da se još jednom sa svim članovima pregovaračkog odbora sindikata sjedne za stol i mogući dogovor postigne bez arbitraže čija bi odluka bila obvezujuća. Sindikati obrazovne vertikale do trenutka pisanja ovog teksta nisu dobili poziv za pregovore, no dobiju li ga odazvat će se.
– Ako sam pozvan, ja ću se odazvati, kazao nam je Vilim Ribić, iz sindikata znanosti i predsjednik Matice hrvatskih sindikata navodeći kako je za omeškavanje Vladine strane vjerojatno zaslužna izjava premijera Zorana Milanovića koji je u subotu među ostalim rekao da će se oduzeto radnicima vratiti kada bude bolja ekonomska situacija. Stavove oko TKU-a četiri sindikata unutar Matice nisu promijenila. No, nije ni Vlada svoje, pa se neslužbeno može čuti kako se sindikati varaju ako misle da će im biti ponuđeno nešto izvan onog što je bilo na stolu. U dodatku TKU-a stoji da će se za godinu dana budu li okolnosti to dozvoljavale razgovarati o mogućnosti povrata odzetih materijalnih prava. Nikakvi dogovori izvan toga, uvjeravaju nas iz Vlade nisu mogući.
Moguć referendum
A to znači i da sindikati neće odustati od najavljenog referenduma kako bi njihovo članstvo donijelo odluku pristaje li ili odbijaju odricanja. Dakle, četiri sindikata mogu s odgodom pristupiti potpisivanju dodatka TKU-u i potpisivanju sporazuma o plaćama u obrazovanju. Mogu te dokumente i odbiti i tek će to značiti da je nastao kolektivni radni spor i vrijeme za pokretanje postupka mirenja, a u krajnjoj liniji i arbitraže.
No, Vladi je odgovor sindikata potreban prije jeseni i zbog toga najavljuje kako će plaće u obrazovanju za srpanj (isplaćene u kolovozu) biti niže za tri do devet posto, koliko iznose posebni dodaci na koeficijente koji se nelegalno isplaćuju godinama u osnovnom i srednjem školstvu. Tako sniženu osnovicu Vlada će potom uvećati za 2,3 posto jer, ako ne postigne dogovor sa sindikatima, to povećanje iz ranijeg sporazuma o plaćama treba ispoštovati.


Pravnici: Arbitraža i mirenje nemaju smisla




Prema mišljenju pravnika, arbitraža u slučaju TKU-a za javne službe nema smisla, kako niti mirenje. Kako veli Viktor Gotovac, s katedre za radno pravo pravnog fakulteta u Zagrebu, mirenje ima smisla kada sindikat prijeti štrajkom. A što se tiče arbitraže, nejasno je o čemu bi to arbitar trebao odlučivati jer i da je “samo jedan sindikat potpisao TKU on se primjenjuje na cijelu službu”. Ostali mogu biti nezadovoljni tražiti s poslodavcem, odnosno Vladom, pregovore o novom dokumentu, samo za sebe. I u tom postupku može doći do interesnog spora, najava sindikalnih akcija, a time i provođenja postupka mirenja.