Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za ljepši grad potrebne tisuće kubika vode

15.07.2012. 22:00
Za ljepši grad potrebne tisuće kubika vode


Od siječnja do kraja svibnja, naime, potrošeno je vode za “samo” 32.219 kuna, ali do spomenutih blizu 60 tisuća kuna moralo se dodati još i naknadu za korištenje i zaštitu voda od 21.864 kune, pa naknadu za odvodnju od 1.642 kune, pa za pročišćavanje voda još 2.062 kune. Tom iznosu je ove godine dodan još jedan, novi namet


Visoke temperature i dugotrajne suše, koje se nastavljaju iz godine u godinu, donose i neke promjene u našim svakodnevnim poslovima i obvezama. Jedne od njih se javljaju i kod održavanja zelenih površina, što je zapravo sve teže održavati. Lanjska je suša na zadarskom području prijetila čak proglašavanjem elementarne nepogode, a i ovoljetna situacija sve više nalikuje lanjskoj. Nije stoga lako imati zeleni grad, puno cvijeća i zelenih grmova i stabala, svega onoga što grad uljepšava tijekom ljeta, kada imamo i mnogobrojne goste. To dobro osjećaju u zadarskoj tvrtki Nasadi, koja još uspijeva održavati tu gradsku “živu” ljepotu i bori se protiv suše svakodnevnim zalijevanjem zelenila.
 Sto tisuća kuna za vodu
Nasadi se doslovce svakodnevno sve više muče sa sušom. Poznato je da Zadar spada u gradove s najviše zelenih površina, pa tako vrtlari Nasada za održavanje imaju biljaka na površinama većim od 100 hektara čije održavanje zahtjeva velike količine vode. Unatoč svim mogućim štednjama u prvih pet mjeseci se za polijevanje gradskih zelenih površina potrošilo 7.305 metara prostornih vode, a to je koštalo ukupno 59.771 kunu. Lanjske godine u isto vrijeme potrošnja vode za zalijevanje bila je veća, pa je potrošeno 8.530 prostornih metara vode, a ukupni utrošak za tu vodu stajao je čak 95.605 kuna. No, ne plaćaju ovi komunalci, kako bi se očekivalo, samo potrošenu vodu, već i brojne namete koji idu uz te račune. Od siječnja do kraja svibnja, naime, potrošeno je vode za “samo” 32.219 kuna, ali do spomenutih blizu 60 tisuća kuna moralo se dodati još i naknadu za korištenje i zaštitu voda od 21.864 kune, pa naknadu za odvodnju od 1.642 kune, pa za pročišćavanje voda još 2.062 kune. Tom iznosu je ove godine dodan još jedan, novi, nekakva naknada od gotovo 2 tisuće kuna. Lani te naknade nije bilo, ali je ukupni račun za samo pet mjeseci bio impozantan, od gotovo stotinu tisuća kuna, a sama voda je iznosila oko 38 tisuća kuna.
Odustajanje od dijela nasada?
Dakle, u teškim prirodnim uvjetima, kada se ulažu napori da se zeleno održi što je duže moguće, vrtlari su svjesni da bi moglo doći i vrijeme da odustanu od zelenila, barem njegovog dijela.
A ulagalo se proteklih godina dosta i u automatski sustav napajanja, pa je taj moderni način zalijevanja instaliran na mnogim gradskim lokacijama. Između ostalih, na raskrižju ulica Franje Tuđmana i Ante Starčevića, pa između Ante Starčevića i Biogradske, duž srednje trake ceste od Zadra do Bibinja, u Perivoju Gospe od Zdravlja, kod Carinarnice, kod sv. Frane, na Forumu… Cvijeće se automatski zalijeva i duž Branimirove obale, na Obali Petra Krešimira IV., na Krešimirovoj obali u Diklu, u Perivoju Kraljice Jelene te u još nekim jarulama i parkovima. Tamo gdje nema automatskoga sustava navodnjavanja, Nasadi zalijevaju starim načinom, gumom za natapanje, ali i specijalnim vozilom cisternom. Zbog previsokih temperatura, neke površine se moraju zalijevati i dvaput dnevno.
Koliko će još trajati suša i koliko će nas dugo tlačiti iznadprosječne temperature, danas nitko ne zna, ali meteorolozi podsjećaju da su kiše daleko od ovih krajeva i da bi ljeto moglo biti dugo i vruće. Dapače, prevruće.