Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dijete se na plaži ubolo na iglu

Autor: Suzana Bandić

15.07.2013. 22:00
Dijete se na plaži ubolo na iglu


– Igla je velika, tako da je vrlo mala ili gotovo nikakva vjerojatnost da ju je koristio neki ovisnik. Osim toga, dijete je redovito cijepljeno tako da je zaštićeno i od hepatitisa, a i od tetanusa. U ovom slučaju se pokazala važnost redovitog cijepljenja djece, kaže dr. Alan Medić


Dijete staro nepune četiri godine ubolo se jučer na odbačenu iglu dok se igralo na plaži u Privlaci. Zbog straha da je riječ o narkomanskoj igli te mogućnosti infekcije nekom od zaraznih bolesti, djetetova majka je zatražila pomoć u Epidemiološkoj službi zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Srećom, pokazalo se kako razloga za paniku nema. Dijete je, kako nam je kazao voditelj ove službe, dr. Alan Medić, redovito cijepljeno, a osim toga najvjerojatnije nije riječ o igli koju je koristio ovisnik za intravenozno ubrizgavanje opojne droge.
– Igla je velika tako da je vrlo mala ili gotovo nikakva vjerojatnost da ju je koristio neki ovisnik. Osim toga, dijete je redovito cijepljeno tako da je zaštićeno i od hepatitisa, a i od tetanusa. U ovom slučaju se pokazala važnost redovitog cijepljenja djece – istaknuo je dr. Medić, napominjući kako je ovo prvi ovogodišnji slučaj uboda na odbačenu iglu. Ipak, djetetovoj majci dr. Medić je preporučio da djetetu preventivno izvadi krv te napravi kontrolu za tri mjeseca kako baš ništa ne bi bilo prepušteno slučaju.
Iako je vrlo optimističan glede uboda na odbačene igle na javnim površinama, dr. Medić zlu ne trebalo, ipak upozorava građane da se za svaki takav ubod jave liječnicima i to što prije kako bi na vrijeme, preventivno dobili cjepivo. Isto tako, prevencije radi, dr. Medić poručuje svim roditeljima da odmah po dolasku na plažu pregledaju prostor gdje će se smjestiti i gdje će im se dijete kretati kako bi na vrijeme uklonili narkomanski otpad ukoliko ga ima.