Skakačka egzotika iznad Rtine

Slika korisnika admin
ADV
Let iznad Velebita - neprocjenjivo!

Tri su pravila. Prvo i najvažnije – opusti se i uživaj u pogledu. Drugo – ispruži noge i ruke pri slobodnom padu. Treće – pri slijetanju izravnaj noge. No, ono prvo ti je najvažnije – zabaviti se. Zbog toga si tu, kratko pojašnjava Opac, službeno Željko Opačić, svakom novom padobrancu koji mu dođe pod ruke. Slobodan pad s pogledom na Velebit, kanal i otoke je nešto neopisivo. A dečki iz ADV-a (Adventure Driven Vacations) svoj ured imaju upravo tamo. Na tri tisuće metara visine, svakog dana, s najljepšim pogledom na svijetu. Barem za one kojima su Velebit i podvelebitski kanal omiljeno dvorište.

Avanturom vođeni odmori

Mnogi ne znaju, no već drugo ljeto za redom u zaleđu Zadra djeluje jedna poprilično avanturistička skupina. Skupina je to kakve se ne bi posramila nijedna država. Većina njih nagrađivani su ekstremni sportaši, počevši od sportskog penjanja, skokova padobranom, snowboardanja... Tandem instruktor Vanja Šiljak reprezentativac je Hrvatske u Free flyu. Siniša Škalec je ovogodišnji prvak u Big wall speed climbingu u Paklenici, dok je spomenuti Opac među najboljim vodičima za free ride skijanje i snowboardanje u Hrvatskoj.

 

Krivac za njihovo okupljanje je Grgo Miočić, Zadranin sa zagrebačkom adresom koji je svoju ljubav prema ekstremnim sportovima odlučio pretvoriti u posao. Nekoć IBM, Ericsson Nikola Tesla, a danas ADV – Avanturom vođeni odmori. I to u punom smislu. Tandem skokovi padobranom iznad Zadra, sportsko penjanje u kanjonu Paklenice, kajakaške ture oko Paga, motorističke vožnje po Velebitu... Što želite, to dobijete.

Na Zračnoj luci Zemunik žega je to jutro već dobro upekla, temperature su već skočile iznad trideset i oblačenje odijela nije bio nimalo ugodan posao. Ipak, pogled koji je uslijedio nakon podizanja ADV-ove Cessne na obrađena polja u zaleđu Zadra i plavetnilo mora oko otoka Paga vrijedili su svakog Celzijusevog stupnja. Pilot tog jutra bio je ADV-ov CEO Grgo Miočić. Danas je instruktor u tandemskim skokovima s 15-godišnjim iskustvom, a nekoć prvak u skokovima u vodu kojeg je trenirao Arno Longin. Tu je i jedrenje na dasci po buri u Rtini, a prema potrebi sjeda i za upravljač zrakoplova. Oko sebe okupio je isto tako spretnu ekipu profesionalaca.

– To je ekpa koja se druži i privatno. Svi smo dugogodišnji prijatelji i većina nas se našla u padobranstvu i penjanju, pojašnjava Grgo dok krećemo prema odredištu. Ostatak ekipe čine još i Anamarija Remenarić (multimedija i montaža videa), Duško Simić – Freefly Rea (stručnjak za pakiranje padobrana), Marko Santini (PR i urednik ADV Blooga) te Miroslav Čižmešija (Zračni snimatelj, fotograf).

 

Kao svoju ljetnu bazu odabrali su Rtinu. Otud su, dakako, i Grgini Miočići.

– Rtina je ispala idealno mjesto za padobranstvo, jer jedna od bitnijih stvari jest gdje skačeš. Nije isto skačeš li iznad aerodroma ili iznad arhipelaga. Ovo mjesto je jedinstveno, jer skačeš kraj Velebita, iznad mora i doslovce slijećeš skoro pa na plažu, pojašnjava Grgo koji do sada nije imao nijednog nezadovoljnog gosta. Za sada ih angažiraju većinom stranci, no volio bi da se malo poboljša i hrvatska statistika.

Skok padobranom kao prava egzotika

Na tandem skok padobranom može se odlučiti svatko dobrog zdravlja i željan avanture. Da bi skočio padobranom polaznik prvo mora proći kratak 15-minutni tečaj gdje se upoznaje s osnovama tandem skoka, kako bi on prošao što sigurnije i ugodnije. Nakon toga oblači se skakački kombinezon, stavlja se sistem veza i kreće na let koji traje od 15 do 20 minuta. Uz instruktora i skakača postoji i mogućnost da skoči i profesionalni kamerman tako da se cijeli doživljaj zabilježi vrhunskim fotografijama i videom.

Slobodan pad od 50-60 sekundi iznad podvelebitskog kanala s pogledom na planinske vrhove i morske dubine iskustvo je teško prenosivo u pisan oblik. No vrijedno je svakog sekunda, ali i kune.

– Skok je zapravo totalna egzotika. Za razliku od drugih zona u Hrvatskoj, ovdje se stvarno ima što vidjeti, pa ga s razlogom zovemo skok usred nacionalnih parkova, pojašnjava. Za skokove s pogledom na arhipelag odlučuju se najviše gosti u dvadesetima, ponekad malo i više djevojke nego dečki.

Pogled najljepši u državi

-Djevojke imaju više povjerenja u instruktora, čak bih rekao da su i hrabije, uz smješak otkriva Grgo. A njega u njegov dnevni boravak na tri tisuće metara visine svakodnevno privlači jedna stvar:

– Kada vidiš sretne ljude tijekom i nakon skoka, i kada podjeliš jedno takvo iskustvo s njima, to je motiv koji nas vuče redovito natrag. Recimo da je ovo naša vrsta psihoterapije. Jer, ovdje se ljudi suočavaju sa svojim strahovima i povjerenjem koje prepuštaju instruktoru kako bi ih prevladali. A s nama se osjećaju sigurno, i to nam je najbitnije.

Da bi si osigurali pogled naljepši u državi, ADV-u je u susret maksimalno izašla Zračna luka Zadar.

-To je međunarodna zračna luka u koju smo došli nakon što nam ovim prostorima dugi niz godina nije bilo padobranskih aktivnosti. I oni su nam stvarno pomogli uz puno povjerenje i dali mogućnost da funkcioniramo uz tako puno prometa tijekom ljeta. I na tom im istinska hvala, kazuje Grgo. Istinsku podršku daju im i tehničari iz Aerostandard ekipe, ali avioklub Zadar koji je ovaj projekt podržao od samog početka. Zahvaljujući svemu tome Zadarska županija konačno je dobila onaj dio turističke ponude koji im je poslijednih godina značajno nedostajao – avanturistički turizam u rukama iskusnih profesionalaca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno